Europski pokret u BiH

Uručeno priznanje Vahidu Halilhodžiću

Foto: Fena
1/3
11.05.2018.
u 13:42

Halilhodžić je rekao da mu je najdraže priznanje ono koje se dobiva iz Bosne i Hercegovine, iako je u Francuskoj bio odlikovan u više navrata, te naglasio da sportaši u BiH imaju veliku odgovornost u procesima pomirenja.

Europski pokret u Bosni i Hercegovini (EpuBiH) uručio je danas u Sarajevu priznanje poznatom bh. nogometnom stručnjaku Vahidu Halilhodžiću, u okviru obilježavanja 70. godina postojanja Europskog pokreta Internacional i Dana Europe u BiH 2018.

Halilhodžiću je priznanje „Orden Europskog pokreta“, najviše priznanje naroda, građanki i građana Bosne i Hercegovine, uručio dobitnik prvog takvog priznanja Europskog pokreta u BiH, visoki predstavnik Valentin Inzko. 

Kako je istaknuo predsjednik EPuBiH Predrag Praštalo, priznanje ove godine se uručuje velikom čovjeku, sportašu, karakternoj osobi i ponajboljem veleposlaniku BiH, nekada velikom igraču i napadaču bivše Jugoslavije, koji je nakon okončanja aktivne karijere nogometaša nastavio jednako uspješnu trenersku karijeru.

- Veliko mi je zadovoljastvo da uime građana i naroda BiH možemo zahvaliti velikom čovjeku i sportašu za sve ono što je uradio u bivšoj Jugoslaviji, Europi i svijetu na promociji Bosne i Hercegovine. Zamolili smo Halilhodžića da i u buduće nastavi biti veleposlanik BiH – rekao je Praštalo.

Halilhodžić je rekao da mu je najdraže priznanje ono koje se dobije iz Bosne i Hercegovine, iako je u Francuskoj bio odlikovan u više navrata, te naglasio da sportaši u BiH imaju veliku odgovornost u procesima pomirenja.

- Priznanje koje sam dobio je velika čast i obveza. Ja sam izvanpolitička osoba., ali smatram da sportaši u BiH imaju obvezu doprinjeti u procesu pomirenja. U BiH je sve politika, ali nadam se da će jednog dana postati dio Europske unije. Svi bismo to željeli ali ovdje ljudi to ne žele uradeiti iz poznatih nam razloga. Žalosno je da zbog osobnih interesa pojedinaca ovaj narod, koji ima mnogo divnih osobina, ostane zatvoren u svojim čoporima – rekao je Halilhodžić u obraćanju.

Halilhodžić apelirana sportaše da naprave korake u prvacu smanjenja antagonizma i doprinesu procesima pomirenja u BiH i dodaje da ga priznanje Europskog pokreta potiče da još više radi na pozitivnoj promociji BiH.

Nogometnoj legendi prizanje je uručio visoki predstavnik Valentin Inzko koji je u svom kratkom govoru istaknuo da je BiH svijetu dala mnogo.

- Mnogi Bosanci i Hercegovci u svijetu su priznati i poštovani. Iako je Japan uložio mnogo u BiH i BiH je Japanu dala dva nogometna selektora, Ivicu Osima i Vahidina Halilhodžića. Moramo biti ponosni na njih i izraziti im zahvalnost – izjavio je Inzko.

Europski pokret u BiH tradicionalno i u kontinuitetu obilježava Dan Europe u BiH od 2005. godine, promovirajući uspješne lokalne zajednice, gospodarske subjekte, druge organizacije i pojedince iz zemlje i inozemstva, koji su dali značajan doprinos procesu EU integracija države, razvoju društvene zajednice i međunarodnog ugleda i imidža Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije