Ako Mostarci prođu prvu prepreku na europskoj sceni, otvara im se puno opcija

Urartu nije prvi armenski protivnik Plemića u Europi, Zrinjski je nekad u tu zemlju putovao iscrpljujućih 20 sati...

storyeditor/2023-07-09/zrinjski.png
10.07.2023.
u 09:43

Bosna i Hercegovina s Armenijom nema previše dodirnih točaka u nogometnome smislu. Geografski su te dvije zemlje jako udaljene pa je takvo nešto i sasvim razumljivo, piše Večernji list BiH.

Obje zemlje igraju Premijer ligu

Ipak, ono što je zajedničko Armeniji i BiH jest činjenica što obje zemlje domaće nogometno natjecanje nazivaju Premijer liga. To je u nogometnom smislu i jedina sličnost... U Armeniji trenutačno nastupa tek nekoliko igrača iz BiH, poput Čitlučanina Luke Juričića, koji igra za tamošnji Pyunik, ili Aleksandra Glišića, koji igra za Ararat. Juričić je igrao za bh. premijerligaše Široki i Željezničar, dok je Glišić četiri sezone bio član Radnika iz Bijeljine, kada je prešao u tadašnji Banants, današnji Urartu. Logično je kako su igrači Zrinjskog upravo kod svojih zemljaka pokušali doznati nešto o Urartuu.

- Imamo neke informacije o njima. Naš Hercegovac Luka Juričić rekao nam je nešto više o njima. Imam još jednog prijatelja koji igra u Armeniji, a koji mi je interno rekao nešto više o njima. Vidjet ćemo... Ne treba govoriti ništa unaprijed. I oni su prvaci svoje zemlje, kao i mi, osvojili su dvostruku krunu. Ne treba nikoga podcijeniti, ali mislim kako je dobra stvar što prvu utakmicu igramo kod njih da vidimo na čemu smo - kaže Slobodan Jakovljević, koji zbog ozljede neće moći igrati prvu utakmicu koja je na rasporedu sutra (utorak, 11. srpnja), ali njegov oporavak ide puno bolje od očekivanog i možda ga budemo mogli očekivati u postavi u uzvratnoj utakmici u Mostaru.

No, Urartu nije prvi armenski klub s kojim će Zrinjski odmjeriti snage. Naime, Mostarci su se 2015. godine susreli sa Shirakom u 1. pretkolu Europske lige. U prvoj utakmici u Armeniji Shirak je slavio s rezultatom 2:0. Na uzvratu u Mostaru Zrinjski je vodio 2:0 (strijelci Mešanović i Filipović), ali nije dočekao produžetke. Plemići su primili gol u 87. minuti i na kraju ispali od Armenaca. Zrinjski je u to vrijeme vodio Vinko Marinović, trener koji je s Mostarcima u toj sezoni osvojio i naslov prvaka BiH. U to vrijeme putovanje prema Armeniji bilo je mnogo kompliciranije od onoga na koje danas kreće Zrinjski.

- Teško je to bilo podnijeti meni, a ne igračima. Nama je put do Armenije trajao gotovo 20 sati. Prvo smo iz BiH letjeli za Istanbul, a nakon toga smo sletjeli u Gruziju. Iz Gruzije smo novim zrakoplovom otišli za Armeniju. Čini mi se kako je slična ruta bila i na povratku u Mostar. Sve je to bilo jako iscrpljujuće. Na uzvratu u Mostaru odigrali smo puno bolje, ali smo nesretno ispali golom u praktički posljednjem napadu na utakmici. U tom dvomeču sa Shirakom nismo imali ni previše sreće - kazao nam je trener Vinko Marinović, koji ovih dana vodi momčad Borca na pripremama za europske utakmice u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu protiv Austrije, Beč.

Ovaj put (današnji) let u Armeniju bit će kraći čak 17 sati. Naime, Plemići iz mostarske zračne luke u Erevan, glavni armenski grad, čarter-letom putovat će (samo) tri sata.

Za Zrinjski je u ovom trenutku ključno proći prvu prepreku u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Ako Mostarci to naprave, otvara se mnogo toga.

- Vjerujem kako će ta prva prepreka, bez obzira na ozbiljnog protivnika, biti prepreka koju možemo preskočiti. Nakon toga vjerojatno nam dolazi Slovan, protivnik s kojim se imamo posebno obračunati... - kazao je predsjednik kluba Denis Lasić.

Velika konkurencija

Na put na prvu utakmicu s trenerom Krunoslavom Rendulićem idu 24 igrača (vratari Pršlja, Soldo i Marić; igrači: Marin, Barišić, Ćorluka, Jakovljević, Memija, Senić, Čanađija, Ramić, Zlomislić, Ivančić, Stanić, Prskalo, Kožulj, Malekinušić, Hrvanović, Mišić, Ćuže, Tičinović, Sabljić, Kiš i Bilbija). Konkurencija je tijekom priprema bila prilično jaka, a prijelazni rok još uvijek nije završen. Posljednja prinova bio je Batarelo, koji se nije mogao naći na popisu za 1. kolo kvalifikacija za Ligu prvaka. Dojam je kako su Mostarci već napravili dobar posao u prijelaznom roku. Na pripremnim utakmicama izgledali su kvalitetno s puno prostora za napredak. Ciljano su se dovodili igrači na deficitarne pozicije, ali naš je dojam kako je Zrinjski dugoročno najviše dobio potpisom Marija Ćuže. On nije prošao kompletne pripreme s momčadi, nije igrao prijateljske utakmice, ali će u nekom kapacitetu moći pomoći možda već u Armeniji.

- Nadam se kako ćemo ove sezone napraviti iskorak u europskim natjecanjima. Nisam prošao pripreme s ekipom, tek sam došao. Nadam se kako je naša momčad u dobrom stanju. Vjerujem u to jer imamo jako dobar stručni stožer i karakterne igrače. Nadam se kako ćemo proći prvu prepreku te kako ćemo dalje uspjeti izboriti grupnu fazu nekog europskog natjecanja - kazao je Ćuže po povratku u redove mostarskih Plemića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije