POMAŽE I MORNARICA

U osiguranje SP-a uključen i NATO: Postavljeno 15 tisuća kamera, stiglo 50 tisuća vojnika i policajaca

Nikku/XINHUA
20.11.2022.
u 11:31

Velike gužve u jednom gradu kao što je Doha donose i rizike od nereda i potencijalnih tučnjava, te masovne panike. Domaćini su stoga sa svojim partnerima trenirali i za takve incidetne.

Posebnu pažnju domaćini Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru posvetili su osiguranju natjecanja. S partnerima iz 13 zemalja, Katar će rasporediti oko 50.000 policajaca, zaštitara i drugih sigurnosnih snaga, kako bi Svjetsko prvenstvo prošlo bez ikakvih problema. Centar za nacionalnu sigurnost nadzirat će 15.000 sigurnosnih kamera s tehnologijom prepoznavanja lica na svih osam stadiona Svjetskog prvenstva. Postavljeni su i sustavi protiv dronova.

"Sudjelovanje snaga iz prijateljskih zemalja sa specijaliziranim vještinama predstavljat će pravi dodatak sigurnosnim snagama turnira, a te snage će raditi pod jedinstvenim katarskim vodstvom", rekao je glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Jabr Hammoud Jabr Al Nuaimi za Reuters, no nije rekao koje zemlje sudjeluju.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH/REUTERS

S populacijom od samo tri milijuna, od kojih su oko 12% državljani Katara, domaćin SP-a se suočio s nedostatkom osoblja tijekom priprema za jednomjesečni turnir koji traje od 20. studenog do 18. prosinca. Britansko Ministarstvo obrane potvrdilo je da će i Kraljevske zračne snage i Kraljevska mornarica doprinijeti sigurnosti Svjetskog kupa u Katru. 

Za sigurnost katarskog neba brinut će i Eurofighter Typhooni iz eskadrile poznate kao 12 Squadron, koja je zajednička eskadrila Typhoon RAF-a i katarskih zračnih snaga. Otkako su formirani kao zajednička eskadrila u lipnju 2020., 12 eskadrila redovito je vježbala u Katru. Turska je najavila slanje više od 3.000 policajaca, uključujući 100 policajaca za specijalne operacije, 50 stručnjaka za bombe i 80 pasa tragača. Francuska će poslati 200 policajaca....

Foto: MARKO DJURICA/REUTERS

"Katar je razvio opsežnu integriranu mrežu za praćenje zajedno s audio-vizualnim senzorima, dronovima i CCTV-om," rekao je dr. Andreas Krieg s King's College London za Al Jazeeru. Budući da je Katar većim dijelom poluotok sa samo jednom kopnenom granicom na jugu s Kraljevinom Saudijskom Arabijom, za Katar je osiguranje pristupa bez prijetnje s mora jednako kritično kao i osiguranje zračnog prostora.

Stoga je Katar posljednjih godina potpisao i mnoge ugovore za nabavu naprednih brodova opremljenih radarima i mogućnostima praćenja. Dva broda iz Ujedinjenog Kraljevstva stigla su u petak u pomorsku bazu Umm Al-Houl u Katru u sklopu bilateralne suradnje s Dohom za osiguranje Svjetskog prvenstva, objavila je Katarska novinska agencija (QNA).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije