Korona u bh. nogometu

U opasnosti bi opet mogla biti Premijer liga – a i Europa “visi”

Stojan Lasić
07.07.2020.
u 10:47

Bude li se Nogometni savez Bosne i Hercegovine “ravnao” po parametrima od 1. lipnja, kada je na videosjednici Izvršnoga odbora Nogometnog saveza BiH na prijedlog Natjecateljskog povjerenstva gotovo jednoglasno donio odluku o prekidu sezone 2019./2020., onda su mali izgledi da novo prvenstvo počne 1. kolovoza!

Bude li se Nogometni savez Bosne i Hercegovine “ravnao” po parametrima od 1. lipnja, kada je na videosjednici Izvršnoga odbora Nogometnog saveza BiH na prijedlog Natjecateljskog povjerenstva gotovo jednoglasno donio odluku o prekidu sezone 2019./2020., onda su mali izgledi da novo prvenstvo počne 1. kolovoza!

Podsjetimo, Izvršni odbor NS BiH na spomenutoj je sjednici “zaključio” sezonu proglasivši Sarajevo prvakom te (uz ostalo) izbacio iz Premijer lige 11. Čelik i 12. Zvijezdu 09 te “promovirao” Željezničar, Zrinjski i Borac u sudionike Uefinih kupova, a Olimpik i Krupu u premijerligaše. Također, Zrinjskom, Gošku, Širokom Brijegu i Željezničaru, polufinalistima Nogometnog kupa BiH, uskraćeno je daljnje natjecanje u Kupu. Kao razlog ovih odluka navedena je epidemiološka situacija, posebice u Republici Srpskoj, čiji je Krizni stožer izražavao veliku zabrinutost za zdravlje svih koji se nađu na većim skupovima.

Klubovi počeli s pripremama

Međutim, taj Krizni stožer dopustio je rad kafića, restorana, fitness-centara, svadbenih salona, pa i sportskih manifestacija, kao, primjerice, Tenisko prvenstvo Republike Srpske, javni autobusni i željeznički promet, iako je Ministarstvo zdravstva RS-a prethodno donijelo odluku da “prije 1. srpnja ne dolazi u obzir nikakvo popuštanje mjera”. Sve se to zbivalo u vrijeme kada je epidemiološka situacija u RS i u FBiH pokazivala znakove smirivanja. No, čim je stara sezona zaključena, počele su pripreme za novu. Klubovi su nakon testiranja počeli pripreme, obavljen je ždrijeb za novo prvenstvo te donesena odluka o početku premijerligaške sezone 1. kolovoza, a entitetskih prvenstava sedam dana kasnije. Klubovi su nakon prvih treninga počeli ugovarati pripremne utakmice te odlaziti izvan mjesta boravka na Zlatibor, u Konjic, Kupres, Vlašić... Krizni stožeri u oba entiteta gotovo su prestali davati izvješća i održavati tiskovne konferencije. Kao da više nikoga nije zanimalo što je Dalibor Kozić, vratar Radnika, bio pozitivan na testiranju i zaražen koronavirusom. I Faruk Bihorac (Velež) bio je pozitivan, a još četvorica nogometaša istog kluba morala su u izolaciju jer su imala bliske kontakte s Bihorcem. Slično je bilo i s desne obale Neretve, gdje su dvojica igrača Zrinjskog, Mario Tičinović i Tomislav Barišić, također bila pozitivni i nisu išla s momčadi na pripreme na Kupres.

Panika u Mladosti

Činilo se kako će ovi slučajevi zaraze nogometaša ostati izolirani, iako je broj zaraženih u oba bh. entiteta najveći od početka pandemije, a onda su iz redova Mladosti D/K počele stizati zabrinjavajuće vijesti. Prvo je objavljeno da je zaražen jedan nogometaš, zatim četvorica, na kraju 12-orica (10 igrača i dvojica trenera)! Ovo je i klubu izazvalo veliku paniku jer epidemiolozi su naložili da svi zaraženi moraju u strogu 14-dnevnu izolaciju. Mladost je najavila da će tražiti odgodu prva dva kola prvenstva (Borac i Sarajevo). Iz Saveza šute... A što ako se broj zaraženih nogometaša poveća?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije