Početak sportske 2021.

U nedjelju počinje prvi veliki sportski događaj u 2021., ali u Saudijskoj Arabiji

dakar
Autori: Hina, Vecernjiba
01.01.2021.
u 09:35

Ove nedjelje ipak će započeti Dakar Rally, koji će se po prvi puta održati u Saudijskoj Arabiji sa startom i ciljem u Jeddahu, luci na Crvenom moru.  

Prvi veliki sportski događaj u 2021. godini trajat će do 15. siječnja, a automobili, motocikli i kamioni vozit će po dinama i zabačenim pustinjama Saudijske Arabije. Ukupno je prijavljeno 322 vozača, a svi oni su proveli karantenu u svojevrsnom "balonu" zbog opasnosti od koronavirusa.

Na raliju sudjeluje niz poznatih imena poput Španjolca Nanija Roma, bivše pobjednika i u konkurenciji motocikla i automobila, trostrukog pobjednika i branitelja naslova Španjolca Carlosa Sainza, te deveterostrukog svjetskog prvaka u reliju Francuza Sebastiena Loeba, koji je prije tri godine nastupio na reliju Dakar u Južnoj Americi i završio kao drugi s Peugeotom. 

Dakar je osim mjesta održavanja uveo i brojne promjene usmjerene na poboljšanje sigurnosti nakon što su poginuli motoristi Paulo Goncalves i Edwin Straver na prošlom izdanju. Tako će svi motociklisti morati obvezno nositi jaknu sa zračnim jastukom, a ograničeni su ukupno samo šest stražnjih guma na cijeloj utrci kako bi se prisili na manje brzine i rizike, no neki to nisu blagonaklono prihvatili.

"Ne slažem se s novim pravilima, mislim da su opasnija i gora nego prije. Ako imamo samo šest stražnjih guma za 12 dana utrke, znači da ćemo svo vrijeme voziti s oštećenim gumama,",rekao je Amerikanac Ricky Brabec, branitelj naslova.

Reli Dakar je utrka koja se tradicionalno vozila od nekog europskog grada, dugi niz godina iz Pariza, do Dakra, glavnog grada Senegala. No, nakon što je izdanje iz 2008. godine otkazano zbog sigurnosnih prijetnji, Reli Dakar seli iz Afrike u Južnu Ameriku, a od ove godine i u Aziju, u Saudijsku Arabiju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije