Bijeli idu u Norvešku

U gostima nisu slavili od travnja, no ispadanje bi za Hajduk bio krah sezone

01.03.2015., stadion Poljud, Split - Utakmica 23. kola MAXtv 1.HNL izmedju HNK Hajduk i NK Zadar.  Elvir Maloku i Domagoj Pusic. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL
04.08.2015.
u 11:50

– Da sam mogao, u poluvremenu bih promijenio cijelu momčad – kazao je Burić nakon utakmice.

Da nije bilo onog senzacionalnog loba Elvira Malokua, dvoboj u kojem je Hajduk podijelio bodove sa Slaven Belupom bio bi označen kao crna ovosezonska mrlja. Gore nego i protiv Istre u Puli. Tamo je trener Damir Burić eksperimentirao, na travnjak poslao momčad koja bi teško ostala u ligi, pa onda poraz u Puli i nije bio čudo. Ali, ovo protiv Slaven Belupa, to je bio užas, barem do tog gola Malokua.

– Da sam mogao, u poluvremenu bih promijenio cijelu momčad – kazao je Burić nakon utakmice.

Teško na umjetnoj travi

Njegove riječi su dovoljne, to što je Hajduk prikazao u prvom dijelu bilo je negledljivo, ispod svakog nogometnog kriterija. No, kako Burić nije mogao sve zamijeniti, u svlačionici je ostavio najgoreg, Brazilca Jeffersona. Na travnjak je ubacio Malokua čiji je gol bio znak da će Hajduk poravnati. Slaven Belupo je vodio s 2:0, a onda je Maloku u 58. minuti pogodio lob kakav rijetko pogađa i Leo Messi.

– Bio je to izvanredan pogodak, s puno osjećaja. Elvir uvijek daje svoj puni doprinos, važan je igrač u momčadi – kaže Burić.

I on ima osjećaja za promjene, zna ubaciti pravog. Dva puta je ove sezone Maglica kao čovjek s klupe pogodio mrežu rivala (Sillamäe i Koper), dva puta Kiš (Istra i Stromsgodset) i sada Maloku.

Priča o Malokuu je odlična, predivna, još jedan Hajdukov mladac vrhunskog poteza, ali u prvom planu je užasan start u prvenstvu. Hajduk ima tek tri boda u četiri kola, predstoje mu gostovanja kod Lokomotive i Rijeke, a prije toga valja se oduprijeti norveškom Stromsgodsetu. Iz Drammena poručuju da će stići Hajdukovih 2:0 iz prve utakmice, neće biti lako Burićevoj momčadi na umjetnoj travi u Norveškoj.

Obrana je najveći problem

Splitske brojke na gostovanjima su grozne, posljednji put Hajduk je slavio u Koprivnici 26. travnja ove godine, a nakon toga na još četiri gostovanja (Sillamäe, Dinamo, Koper, Istra) nije se kući vratio s pobjedom. Srećom, u Norveškoj Hajduku ne treba pobjeda, kako reče jedan od igrača, "treba nam gol". Premda, kako igra Hajdukova obrana, ni taj jedan gol u gostima možda neće biti dovoljan. Može zadnja linija primiti dosta toga, samo ako im krene... Vidjeli smo kako se kroz tu liniju kreću igrači kao što su Amar Rahmanović (Koper), Marcel Heister (Istra), Ljuban Crepulja (Slaven Belupo)... Burić će sve učiniti da bi poroznost zadnje linije sveo na najmanju moguću mjeru, valjda će splitskih 2:0 biti dovoljno za prolaz dalje. Jer, ispadne li Hajduk iz Europe u ovoj fazi, sezona će već sada biti kompromitirana.

>>Hajduk jedva pobjegao s dna: Pogledajte fantastičan lob Malokua

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?