OSNOVNO O ARMENIJI

Tko je idući suparnik vatrenih? Naturalizirali su igrače iz 6 država. Obranu im vodi stoper Osijeka

Armenija
MURAD SEZER/REUTERS
10.09.2023.
u 12:03

Današnja situacija nešto je drukčija. Mhitarjan, trenutno igrač Intera, prošle se godine oprostio od igranja za Armeniju, a reprezentacija se sad nalazi na 90. mjestu Fifine ljestvice. Iako nisu blizu svojih zlatnih dana, u momčadi i dalje imaju solidnu kvalitetu.

Reprezentacija Armenije sljedeći je ispit za Hrvatsku u kvalifikacijama za Euro. Prije nego što se dotaknemo njihova trenutačnog kadra i mogućnosti, valja dati nekakav povijesni kontekst. Reprezentacija postoji od listopada 1992. godine, nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Od tada pa do danas nijednom se nisu uspjeli kvalificirati na Svjetsko ili Europsko prvenstvo, a najbliže tome bili su u kvalifikacijama za Euro 2012. kad su za jednu pobjedu bili udaljeni od glavnog turnira, ali su u odlučujućoj utakmici grupne faze izgubili 2:1 od Irske. Baš negdje u tom periodu i došli su do svojeg najboljeg renkinga na Fifinoj ljestvici, 2014. godine kad su bili 30. na svijetu, predvođeni najboljim strijelcem (32 gola) u povijesti nacionalne selekcije, Henrikom Mhitarjanom.

Današnja situacija nešto je drukčija. Mhitarjan, trenutno igrač Intera, prošle se godine oprostio od igranja za Armeniju, a reprezentacija se sad nalazi na 90. mjestu Fifine ljestvice. Iako nisu blizu svojih zlatnih dana, u momčadi i dalje imaju solidnu kvalitetu. Zanimljivo je, međutim, napomenuti da posljednjih godina gaje princip naturaliziranja igrača pa tako u sadašnjem sazivu Armenije možete pronaći igrače iz Njemačke, Argentine, Srbije, Švedske, Nigerije i Rusije.

Upravo je jedan od tih naturaliziranih igrača i njihov najopasniji pojedinac, 20-godišnji napadač Borussije Moenchengladbach Grant-Leon Ramos koji je u četiri nastupa za reprezentaciju zabio isto toliko pogodaka. Od takoreći istinskih Armenaca u momčadi našoj javnosti je najpoznatiji mladi stoper Osijeka Stjopa Mkrčjan (20) koji je neizostavni prvotimac.

Izbornik Armenije je Ukrajinac Oleksandar Petrakov, koji je tijekom većine trenerske karijere radio u mladim selekcijama Ukrajine, da bi od 2021. pa sve do siječnja ove godine bio izbornik ukrajinske A selekcije. Samo dva dana nakon odstupanja s te funkcije preuzeo je Armeniju, s kojom je upisao dvije pobjede, dva remija i jedan poraz. Zasad Armenija u ovoj hrvatskoj skupini ima sedam bodova; po remi i poraz s Turskom te pobjede nad Walesom i Letonijom. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije