ŽIVOTNA PRIČA

Tko je bio Siniša Mihajlović: "Božija ljevica", uspio je nešto što nisu ni Ronaldo ni Messi

Siniša Mihajlović
EPA-EFE
16.12.2022.
u 17:07

Kad sam šutirao penale, nisam gledao ništa, zatvorim oči i šutnem. A kod slobodnog udarca do posljednjeg koraka promatram golmana. Ako ostane na poziciji, šutnem preko živog zida, ako se pomjeri, gađam u njegov kut - govorio je Mihajlović

Svijet nogometa rastužila je vijest da je u 53. godini nakon velike borbe s leukemijom preminuo legendarni srbijanski nogometaš, a kasnije i trener Siniša Mihajlović.

Mihajlović se od 2019. borio s teškom bolešću, ali nije uspio pobijediti u "uzvratu" ovu zloćudnu bolest. U travnju 2020. godine je objavljeno da je Mihajlović pobijedio leukemiju, a nakon što je jučer objavljena vijest da je u teškom stanju, danas je objavljeno da je preminuo.

Mihajlović je karijeru započeo u Borovu. Seniorsku karijeru započeo je u Vojvodini za koju je odigrao 73 utakmice u dvije godine, a postigao je 19 golova. To je bila dobra preporuka za Zvezdu da ga dovede na Marakanu. 

Velika karijera

Proveo je dvije godine na Marakani, a za Zvezdom je 1991. godine osvojio Ligu prvaka. To je bila odskočna daska do Italije. Zanimljivo da je Mihajlović igrao na lijevom krilu, ali su ga u Italiji transformirali u obrambenog igrača.

Igrao je za Romu (1992. - 1994.), za Sampdoriju (1994. - 1998.), Lacio (1998. - 2004.), a karijeru je završio u Interu 2006. godine. Za reprezentaciju je bivše države skupio je 63 nastupa i postigao deset golova, piše Avaz.

Osim dobrih partija u obrambenom segmentu, Mihajlović će zauvijek ostati upamćen po nevjerojatnim slobodnim udarcima, koji su bili njegovo ubojito oružje.

Ostat će u povijesti kao jedan od šest nogometaša koji su uspjeli postići tri gola iz slobodnih udaraca na jednoj utakmici. Njemu je to uspjelo 1998. u dresu Lacija, kada je postigao hat trick protiv bivšeg kluba Sampdorije.

Inače, osim Mihajloviću, to je pošlo za rukom Jose Luis Chilavertu, Beppe Signoriu, Roy McKinnonu, Kostasu Frantezeskosu i Cristianu da Silvi. 

Mihajlović je jedini kojem je to pošlo na velikoj sceni u jakoj ligi.

"Božija ljevica"

Od malena je sanjao o da bude nogometaš. Osnovnu školu je završio kao odlikaš, a onda je upisao Strojarsku školu iz koje se ubrzo ispisao zbog stroge profesorice matematike. Prebacio se u Tehničku školu u Borovu, a jednom prilikom je rekao kako mu je nastavnik književnosti rekao kako je jedini igrač na svijetu koji je pročitao sve knjige Ive Andrića.

- Otkad sam prohodao igrao sam nogomet na livadi u blizini kuće. Jednom sam loptom ozlijedio prijatelja, drugi put mamu. Prijatelj mi je, iako sam mu slomio ruku, oprostio, a mama me istukla čim se osvijestila - ispričao je jednom prigodom Mihajlović.

Mihajlović je poznat pod nadimkom "Božija ljevica", a otkrio je način na koji je šutirao slobodnjake. 

- Kad sam šutirao penale, nisam gledao ništa, zatvorim oči i šutnem. A kod slobodnog udarca do posljednjeg koraka promatram golmana. Ako ostane na poziciji, šutnem preko živog zida, ako se pomjeri, gađam u njegov kut. Uvijek sam uzimao isti zalet - govorio je Mihajlović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije