49. „Una-regata“

Titulu Unske sirene ponijela Hana Selmanović, njezine pratilje Ana Vuković i Džana Muminović

49. Una regata
Samir Tulić/Vecernji.ba
30.07.2023.
u 18:23

U Bosanskoj Krupi je nakon trodnevne plovidbe, svečano zatvorena 49. Međunarodna turistička „Una-regata“. Titulu „Unske sirene“ ponijela je Hana Selmanović iz Bihaća a njezine pratilje su Ana Vuković iz Požarevca u Srbiji i Džana Muminović iz Bihaća, prva i druga pratilja. Neptun Una-regate je Damir Dunđer iz NP „Krka“ u Šibeniku, Republika Hrvatska. Brojna priznanja dodijeljena su i ostalim sudionicima „Una-regate“, piše portal Večernjeg lista BiH.

Brojne posade raftera uživale u modrozelenoj krajiškoj ljepotici Uni

Nakon druge, najatraktivnije etape s oko tisuću sudionika na vodi i stodeset plovila, u kasnim poslijepodnevnim satima u Bosansku Krupu je uplovilo 45 plovila s 320 sudionika „Una-regate“ za koju organizator kaže kako je ispunila sva očekivanja. Tijekom trodnevne plovidbe od Martin Broda preko Štrbačkoga buka i Bihaća, plovnom stazom dugom devedeset kilometara brojne posade raftera uživale su u čarima modrozelene krajiške ljepotice Une. - Prva etapa je bila uvertira u ono sve što se događalo od Martin Broda do Štrbačkoga buka gdje smo imali 42 plovila i 360 sudionika. Ovdje je 320 sudionika uplovilo u Bosansku Krupu, tako da možemo reći da Regata nije samo plovidba, nije samo broj raftera nego cjelokupni događaj u smislu kulturno-zabavnoga i animacijskoga programa u kojem smo imali krajiške ali i velike regionalne glazbene zvijezde. U Martin Brodu je posjetitelje zabavljala bihaćka grupa „Retro“, u Bihaću na nezaboravnom rok-konceertu Đorđe David s brojnim gostima, kaže za Vecernji.ba Amarildo Mulić, ravnatelj JP Nacionalni park „Una“.

Unska sirena i njezine pratilje, Neptun-regate...

Titulu Unske sirene 49. Međunarodne Una-regate ponijela je Hana Selmanović iz Bihaća a njezina prva pratilja je Ana Vuković iz Požarevca u Srbiji. Drugom pratiljom je proglašena Džana Muminović iz Bihaća. - Ja sam ovdje dovela svoje dvije prijateljice koje žive sa mnom u Njemačkoj, moje društvo. I one su sigurno oduševljene. Moram reći, već sam sudjelovala prijašnjih godina i meni je bilo prelijepo kao i uvijek, kaže Hana Selmanović, Unska sirena ovogodišnje „Una-regate“. Prva pratilja Ana Vuković kaže kako joj je iskreno, osjećaj nevjerojatan i izrazila nadu da će na jubilarnu 50. Una-regatu doći i naredne i svake sljedeće godine. - Iskreno, puno adrenalina, puno druženja, puno dobrih ljudi, dobre hrane, lijepoga vremena i još ljepše prirode i hvala vam na svemu, kazala je Vuković. Ana dodaje kako ovakovo učešće na Una-regati nikad nigdje dosad nije doživjela i pozvala sve ljude dobre volje, ljubitelje prirode i adrenalina na vodi, da naredne godine dođu na 50. jubillarnu Una-regatu i uživaju u krajiškom gostoprimstvu, dobroj hrani i ljepotama modrozelene Une. Neptunom Una-regate za iznimne vještine, hrabrost i upornost proglašen je Damir Dunđer iz NP „Krka“ u Šibeniku koji u ovoj vodenoj karavani sudjeluje već sedamnaest godina. Najstariji rafter ovogodišnje Una-regate je Dragan Jakovljević iz Lajkovca u Srbiji koji je organizatoru Una-regate uputio sve pohvale.

„Vidjeli smo mnogo ptica, vratili su se labudovi“

- Došao sam ovdje s trojicom prijatelja, dvojicom iz Zemuna i jednim iz Beograda. Ja ovo nisam doživio. Taj adrenalin i ljepotu i sve od skipera pa do onih žena koje su postavljale ručak, sve funkcionira ekstra i to stvarno, teško je to doživjeti. Una je bila lijepa, pogotovo danas predio kroz kanjon Une. Vidjeli smo mnogo i ptica, vratili su se labudovi tamo, vidjeli smo i to. Budući da sam strastveni ribolovac, više sam gledao u ribe u vodi. Sve je ekstra, sve pohvale, kaže Dragan. Najhrabrija posada Una-regate je posada Kapetana Recai Unal iz Turske. Najveselija ekipa je „Kirini problemi“ iz Osijeka i Vinkovaca u RH. Za najbolji skok s Ripačkoga slapa proglašena je ekipa „Naša stranka BiH“. Titulu najenergičnije sudionice ponijela je Selma Šiljdedić a priznanje Super-pilot dodijeljeno Emiru Redžiću. Super-skiperom proglašen je Emrah Topić iz Bihaća a Super ženom-skiperom Melinda Hodžić. Najmlađi sudionik Una-regate je Lukman Alešević iz Graza u Austriji a najmlađa sudionica Asja Unal iz Bihaća. I ovogodišnju „Una-regatu“ organizirala je Uprava Nacionalnog parka „Una“ uz pomoć partnera Ministarstva gospodarstva Unsko-sanske županije, gradova Bihaća, Cazina i Bosanske Krrupe a pod pokroviteljstvom Federalnoga ministarstva okoliša i turizma i brojnih sponzora. Raftere i sve posjetitelje na Zelenim otocima, gdje je i upriličeno zatvaranje Una-regate, svojim hitovima zabavljala je sanska grupa „No limit, now“.

Foto: Samir Tulić/Vecernji.ba
Foto: Samir Tulić/Vecernji.ba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije