FK Sarajevo prvak BiH

Titula prvaka nakon osam godina ponovno na Koševu

nogomet
Foto: Foto: Klix.ba
31.05.2015.
u 10:39

Benko, Velkoski i Bilbija potvrdili su pobjedu bordo timu koji je vratio titulu prvaka BiH u glavni grad

Bordo tim je nakon osam godina osvojio naslov prvaka BiH. Pobijedili su Slobodu od 3:1 u zadnjem kolu. Sarajevo je brzo stiglo do prednosti. Igrala se 12. minuta kada je Leon Benko bez problema matirao Pirića. U 18. minuti već je bilo 2:0, a strijelac je bio Velkoski. Na 2:1 smanjio je Zajko Zeba u 30. minuti susreta, a titulu Sarajevu je potvrdio Bilbija u 78. minuti. Dugo su navijači i simpatizeri FK Sarajevo čekali na titulu prvaka BiH. Sezona je bila neizvjesna i teška, a sve donedavno nije izgledalo da će bordo momčad proći “prva kroz cilj”. Sve je počelo gostujućom pobjedom nad Borcem (3:1) u 2. kolu, bordo sastav krenuo je u pohod na naslov koji je čekao osam godina.

Turbulentna sezona

Naslov prvaka BiH Sarajevo je osvojilo 2007., a prethodno se okitilo titulama u Jugoslaviji 1985. i 1967. godine. Ova sezona obilovala je turbulencijama, pogotovo nakon četiri uzastopna remija (Velež, Mladost, Travnik i Čelik), što je uzdrmalo ambicije tima s Koševa, pa je uoči gostovanja kod Širokog Brijega, uslijedila promjena trenera. Dženana Uščuplića, pod čijim vodstvom Sarajevo nije izgubilo utakmicu na dva domaća fronta, zamijenio je nekadašnji izbornik BiH Meho Kodro. Na Pecari je doživljen poraz od Širokobriježana 0:1, da bi Kodro u drugom dijelu jeseni uspio dovesti ekipu do važnih pobjeda u gradskom derbiju nad Željezničarom i u gostima kod Slobode, te drugog mjesta s dva boda manje u odnosu na tadašnjeg lidera Široki Brijeg. Činilo se kako će se Sarajevo prošetati proljećem, na što je upućivao i veliki broj pojačanja u prijelaznom roku. Navijači su već počeli slaviti, prije početka sezone, a furiozan ulazak u proljetni dio prvenstva pobjedom nad Zvijezdom, nagovijestio je šampionske ambicije. Međutim, nakon toga je krenulo nizbrdo. Ubrzo je nastala kriza igre i rezultata - domaći remi s Borcem, pa ispadanje iz Kupa od banjolučke ekipe, a na sve se nadovezao remi protiv Čelika.

Povratak Uščuplića

Bordo tim bio je neprepoznatljiv, a navijaču su bili ljuti. Sarajevo je palo na 4. mjesto, a nogometaši su pretrpjeli lekcije od navijača, koje su ih očito probudile. Loša igra bila je znak da se nešto mora mijenjati jer bi daljnji pad značio i da je plasman u Europu upitan. Upravo je tu Uprava odigrala ključnu ulogu kada je smogla hrabrosti zahvaliti se Kodri, te vrati Uščuplića koji je donio titulu na Koševo proslavivši je s navijačima. Dženo je, kao i prošle sezone (osvojen Kup BiH poslije 9 godina), bio spasitelj kluba. Priseban i bez sklonosti euforiji, znalački i hrabro predvodio je Sarajevo do drugog uzastopnog pehara u dvije godine. Za razliku od prvog njegova mandata kada ga je krasila ofenzivna i lijepa igra, u završnici ovog prvenstva bordo sastav je igrao na sigurno i uz dozu sreće, prvenstveno protiv Zrinjskog, došao je do konačnog cilja. Pogoci Stojčeva u sudačkoj nadoknadi protiv Slavije (3:2) i Benke u meču sa Zrinjskim (1:0) u završnici, bili su među presudnim za osvajanje drugog naslova prvaka od kad se igra Premijer liga BiH, ukupno četvrtog u povijesti kluba, a ogromnu ulogu u svemu odigrao je malezijski milijarder Vincent Tan koji je postao većinski vlasnik. Tan je s tribina koševskog stadiona došao gledati kako njegov klub osvaja naslov prvaka, a radost je podijelio s navijačima. Dolaskom u klub, Tan je donio stabilnost, pa je budućnost Sarajeva, koje će iduće godine obilježiti 70. rođendan, itekako svijetla.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije