DOLAZI I OVE GODINE

Svjetska zvijezda od 2012. posjećuje Međugorje, a sve nakon što je usnula čudan san! Otkrivamo detalje

Foto: PIXSELL
1/4
06.07.2021.
u 08:16

Talijanski izbornik Roberto Mancini se susreo s vidjelicom Vickom, s njom je dva sata razgovarao i molio

Izbornik talijanske reprezentacije, 56-godišnji Roberto Mancini iz grada Jesija, osim što je bio izvrstan nogometaš (36 nastupa za Italiju) i ugledan trener, poznat je i kao veliki vjernik. Nešto poput Zlatka Dalića. Tako Mancini već gotovo deset godina redovito hodočasti u Međugorje u potrazi za nadahnućem i duševnim mirom.

U stalnom smo kontaktu

Talijanskoga izbornika vrlo dobro poznaje međugorski vodič Mika Vasilj zvani Michele koji nam je ispričao povijest Robertovih dolazaka u zapadnohercegovačku oazu mira.  Kada ste prvi put susreli Roberta Mancinija, kakav je dojam ostavio na vas? Koliko ste tada vremena proveli skupa?, pitali smo Vasilja.

– Roberto Mancini prvi je put došao u Međugorje u travnju 2012., a još 1983. godine čuo je za ukazanje i Međugorje, dok je igrao u Sampdoriji, od kapelana Sampdorije don Marija Gallija. Don Mario mu je pričao o ukazanjima i Gospinim porukama. Jedan zajednički prijatelj Paolo 2012. godine Robertu je poslao blagoslovljene krunice i knjigu o Međugorju. Baš tu večer, kad je pročitao tu knjigu, Roberto je imao čudan san – prisjeća se Vasilj i prepričava Robertovo iskustvo:

“Bio sam u sobi s nekoliko ljudi, a sa mnom je bila i vidjelica Vicka koja mi se, u određenom trenutku, nasmiješila, pogledala me u oči, toliko da sam se okrenuo da vidim gleda li ona nekoga drugog. Ali, odjednom se Vicka pomaknula i krenula prema meni, tako da u tom trenutku više nisam sumnjao. Prišla mi je bliže gledajući me ravno u oči, poljubila u čelo i izašla iz prostorije. Osjetio sam senzaciju fizičkog kontakta osobe koju nikada u životu nisam vidio niti poznavao”, ispričao je Roberto Mancini te, potaknut tim snom, u travnju 2012. došao prvi put u Međugorje. Mika Vasilj prisjeća se kako se tom zgodom Mancini i bio susreo s vidjelicom Vickom, s kojom je ostao dva sata u razgovarao i molio.

– Posjetili smo zajedno Brdo ukazanja i Križevac. Roberto Mancini tada je bio trener Manchester Cityja, s kojim je nakon toga osvojio englesko prvenstvo nakon 44 godine. Odmah nakon osvojenog prvenstva, Mancini ponovo došao u Međugorje, zajedno s cijelom obitelji i roditeljima da zahvali na osvojenom prvenstvu. U Međugorje je tada bio doveo i svoga prijatelja Sinišu Mihajlovića. Tada je dao donaciju jednoj udruzi koja se brine o napuštenoj djeci – nastavlja Vasilj.

Kakav je vaš odnos s Mancinijem, koliko ste bliski, čujete li se često, razmjenjujete li poruke? Jeste li u kontaktu tijekom Europskog prvenstva?

– Često razmjenjujemo poruke, prije i poslije svake utakmice. Trebao je Roberto doći prošle godine prije Europskog prvenstva ponovou Međugorje, ali zbog pandemije sve je odgođeno. Iako je uvijek oprezan, ide od utakmice do utakmice, već se vidi da je napravio golem napredak s talijanskom reprezentacijom. Nadam se da će proći i ovo polufinale sa Španjolskom i da ćemo svi skupa slaviti u nedjelju pobjedu nad Engleskom. Obećao je da će doći poslije prvenstva zajedno s Gianlucom Viallijem u Međugorje. Poslao mi je i jednu videoporuku u kojoj čestita 40. godišnjicu ukazanja svim župljanima i hodočasnicima – kazao je Vasilj.

Kao igrač izgubio polufinale

Prođe li u finale Eura, Roberto Mancini postat će četvrti talijanski izbornik kojemu je to uspjelo. Još davne 1968. godine Talijane je do europskoga naslova doveo trener rođen u Trstu, Ferruccio Valcareggi. Te godine Talijani su u finale prošli bacanjem novčića nakon polufinalne utakmice protiv bivšega Sovjetskog Saveza, a finalima u Rimu (jer su igrane dvije utakmice) najprije remizirali s Jugoslavijom 0:0, a dva dana kasnije slavili 2:0. Od tada su Talijani još dva puta bili u finalima, 2000. i 2012. godine, u kojima su bili poraženi od Francuza i Španjolaca. Mancini je kao igrač izgubio polufinale Eura 1988. godine od SSSR-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije