ZIDANE VS. KLOPP

Sudar titana - Zizou za povijest, Klopp za skidanje kletve

25.05.2018.
u 07:35

Najbolji trener svijeta u 2017. vodit će Real 26. svibnja u Kijevu u potrazi za slavom jer trijumfom bi postao prvi trener u velikoj povijesti “kraljevskog kluba” s tri europske krune

Legendarni menadžer Liverpoola Bob Paisley u povijesti Lige prvaka zapamćen je kao prvi trener koji je osvojio tri pokala i kao jedini trener koji je naslov europskog klupskog prvaka osvojio s jednim klubom. Jedan njegov rekord izjednačio je Carlo Ancelotti, a drugome prijeti Zinedine Zidane. I to baš protiv Liverpoola. Najbolji trener svijeta u 2017. vodit će Real 26. svibnja u Kijevu u potrazi za slavom jer trijumfom bi postao prvi trener u velikoj povijesti “kraljevskog kluba” s tri europske krune. Vodit će Real u utakmici o kojoj mu možda ovisi i posao s obzirom na nepredvidivog gazdu Reala Florentina Péreza koji je u ljubavi s trenerima sve dok je trofeja. A njih u 2018. nema. 

S druge strane stajat će mnogima omiljeni nogometni hipster Jürgen Klopp, čovjek koji je vratio osmijeh i nadu na Anfield, kojemu pokal Lige prvaka nedostaje da stane u red trenerskih velikana. 

Zizou je veći trener nego igrač

Karijere dva “generala” koji će voditi kijevsku bitku, njihove osobnosti, životni i nogometni putevi ne mogu biti različitiji.

Zinedine Zidane bio je jedan od najvećih nogometaša svoga doba (i najbolji 1998.), prvak svijeta (1998.) i Europe (2000.) s reprezentacijom Francuske, obožavan i u Juventusu i u Realu, u koji je 2001. došao u tada rekordnom transferu u nogometnoj povijesti (77,5 milijuna eura) čime je i počela era Perezovih Galactisosa. U Madridu je napokon uspio dograbiti i posljednji pokal koji mu je dva puta izmicao s Juventusom (protiv Borussije 1997. i Reala 1998.) – Ligu prvaka. Finale 2002. protiv Leverkusena je, kako to i priliči legendi, odlučio pogotkom koji se i danas smatra najljepšim u povijesti natjecanja.

Jürgen Klopp ni izbliza nije imao toliko dojmljivu i zanimljivu karijeru, “imao sam mozak za Bundesligu, ali talent za petu ligu”, kako je sam rekao. Počeo je kao napadač, a okončao kao branič. Nogometni profesionalac postao je tek s 22 godine u Mainzu i nikada nije igrao u višem rangu od 2. Bundeslige.

– Kada sam bio nogometaš, za mene je nogomet bila zabava i subotom poslijepodne u Mainzu kada nas je gledalo samo 800 navijača. Da je netko od nas igrača umro tijekom tjedna, nitko to ne bi ni primijetio – kazao je jednom. 

Klopp ima zaraznu euforiju

Zidane je, ne računajući vrijeme provedeno u B momčadi “kraljevskog kluba”, trenersku karijeru počeo na vrhu – u Realu iako je, ruku na srce u siječnju 2016. naslijedio momčad koju je Rafa Benitez ostavio u ruševinama. Nisu mu tada davali previše šanse da će opstati, doživljavali su ga tek kao hir Florentina Péreza kojega se optuživalo kako je olako potrošio klupsku legendu.

– Sa Zidaneom ništa nije nemoguće – objašnjavao je Pérez.

Te riječi koje su isprva trebale biti utješne pokazale su se proročkima. U samo dvije i pol sezone otkako je na klupi Zidane je već osvojio više Liga prvaka kao trener nego kao igrač,. Zizou je postao prvi koji je spojio priznanja za najboljeg nogometaša i najboljeg trenera svijeta, a trijumfom u Kijevu postao bi prvi koji je u tri sezone tri puta osvajao najcjenjeniji pehar klupskog nogometa. Klopp je, pak, trenersku karijeru započeo ondje gdje je završio nogometnu – u Mainzu. Klubu je osigurao povijesni plasman u Bundesligu, potom i premijerni nastup u Europi i postao vruća trenerska roba u Bundesligi. Usvibnju 2008. sjeo je na klupu posrnulog giganta, Borussije iz Dortmunda, i vratio klubu staru slavu. Bez obzira na to što Zidaneova trenerska karijera traje tek dvije i pol godine, a Kloppova već 17, Zizouva riznica je puno bogatija. U samo dvije i pol godine trenerskog rada, uz dvije Lige prvaka, osvojio je još po dva Uefina Superkupa i svjetska klupska prvenstva, dok je Klopp podigao pet pehara, posljednji još 2014., a s Borussijom je po dva puta osvajao Bundesligu i njemački Superkup te jednom kup uz poraz u finalu Lige prvaka od Bayerna 2013. 

I u odnosu s igračima potpuno se razlikuju. Zidane je odmjeren i distanciran, ali u startu je imao prednost zbog autoriteta koji je stekao kao nogometaš.

– S igračima ne možete biti prijatelj. Ne možete s njima razgovarati s emocijama. Morate biti u stanju malo i manipulirati igračima. Morate nagrađivati i prijetiti – kazao je svojedobno Zidane.

Klopp je drugačiji, čovjek zarazne euforije, neposredan, on je za svoje nogometaše stariji brat, otac, prijatelj, a za javnost superstar...

– Prije utakmice s Manchester Cityjem rekao sam dečkima: “Idemo svi izaći na trening potpuno goli. Ionako nitko ne bi primijetio, svi gledaju samo Salaha”.

Zidane i Klopp u Kijevu će prvi put stati jedan nasuprot drugog. Zidane kao trener još nije izgubio ni jedno finale, Klopp je pobijedio u jednom. U Kijevu će se jedna tradicija nastaviti ili prekinuti.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije