Što se dogodilo s PPD Zagrebom? Problemi su veliki, a novca nema...

slavko goluža
05.03.2023.
u 09:26

Rukometaši PPD Zagreba još jednu sezonu neće igrati u osmini finala Lige prvaka. Osam osvojenih bodova nije bilo dovoljno za minimalno šesto mjesto u skupini. Wisla je u drugom dijelu sezone osvojila četiri boda u tri utakmice, a zagrebaši nijedan pa su Poljaci za jedan bod bili bolji. Posljednji su put skupnu fazu Lige prvaka "plinari" prošli 2019. godine kada su u osmini finala u dvije utakmice bili slabiji od skopskog Vardara (18:27 i 30:32). Te su sezone u skupini osvojili 11 bodova. Zanimljivo je da su i lani u skupini osvojili osam bodova, a svi se u klubu jako dobro sjećaju 2021. godine, kada nije osvojen nijedan bod u skupini.

Gdje je nestao ritam?

Gledajući samo posljednje četiri sezone, u klubu se promijenio velik broj igrača, ali i trenera. Uprava kluba jednostavno je iz sezone u sezonu bila primorana da zbog loših rezultata u Europi mijenja trenere. Rekordna je bila jedna sezona u kojoj su promijenili čak četiri trenera. Ove sezone smijenjen je Ivica Obrvan, no Slavko Goluža nije donio očekivano – plasman u osminu finala. Ne samo što nije ostvario plasman među 16 najboljih već je igra cijele momčadi postala neprepoznatljiva u odnosu na igre koje je prikazivala prije Svjetskog prvenstva.

Goluža će se opravdati činjenicom da mu je Svjetsko prvenstvo jako poremetilo ritam treninga, a igrači koji su se vratili iz Poljske i Švedske bili su totalno izvan forme. Istina, mnogi igrači koji su bili na svjetskom prvenstvu nisu igrali (Leimeter, Dodić, Kavčić, Grahovac, Srna) pa su ispali iz natjecateljskog ritma. A kad jednom ispadnete iz ritma, treba puno vremena da se resetirate. Goluža nije uspio resetirati momčad i vratiti je na postavke prije Svjetskog prvenstva i dogodilo se još jedno ispadanje, još jedno razočaranje.

Velik je problem PPD Zagreba to što barem dvije sezone ne može zadržati istu postavu igrača. Oni kojima istječe ugovor odmah idu dalje i rijetki su primjeri u posljednje vrijeme da igrač odradi još jedan mandat. Pojačanja koja dolaze nisu kvaliteta koja bi garantirala plasman u drugi krug. Pogledamo li momčad koja je igrala prije samo četiri godine, dolazimo do podatka da u današnjem rosteru nema nijednog igrača iz te sezone. Otišli su Horvat, Burić, Mrakovčić, Sršen, Božić-Pavletić, Potočnik, Bičanić, Kontrec, Hrstić, Ereš, Jotić, Mandić, Vekić, Kastelic i Ristanović. U redu, budžet kluba je takav kakav je – malen. U rukometu se ne vrti velik novac, pogotovo ne u zemlji kakva je Hrvatska, gdje su sponzori zainteresirani samo za nogomet. I svake se godine uprava kluba bori kako da igračima ne ostane dužna, a istovremeno se bori da se napravi rezultat u tim teškim okolnostima.

No, da se moglo, moglo se. Imao je PPD Zagreb tri prilike osvojiti samo bod za plasman u osminu finala. A nudio se PSG koji je u Zagreb došao bez šest najboljih igrača, nudio se i Porto koji u tom trenutku nije imao baš nikakav motiv da se nešto jako trudi. Obje prilike otišle su u nepovrat i tu se može tražiti izlika da je uz igrače ponešto u pripremama utakmice kriv i trener. I kad smo već kod trenera, pitanje je hoće li čelnici kluba dati još malo prilika Goluži ili će posegnuti za nekim novim rješenjima. Sada je fokus zagrebaša samo na domaćem prvenstvu i kupu, a Nexe je sve samo ne bezazlen suparnik. Prvi službeni međusobni susret ovih dvaju klubova dogodit će se 18. ožujka. To je utakmica u kojoj će si Goluža vjerojatno pobjedom kupiti ulaznicu za ostanak. U slučaju poraza vjerojatno će sam potražiti izlazna vrata.

Pod hitno treba "kapitalac"

Kakav je pogled u budućnost? Trener, novi ili stari, suočit će se s istim problemom. Morat će od početka graditi momčad jer velik broj igrača odlazi (Slavić, Grahovac, Musa, Leimeter, možda i Dodić). Treba što hitnije popuniti rupe koje su nastale na mjestu kružnog napadača, vratara, desnog vanjskog, pa čak i jedan dobar srednji vanjski ne bi bio naodmet. Za sada je doveden Suholežnik, 2,20 m visok slovenski pivot, te vratar Grbavac. I jedan i drugi zasad su samo dobri igrači, ne i prevaga na parketu. Spominju se još neka imena, a za ozbiljan iskorak u Europi trebat će barem jedno ili dva zvučna imena poput Ivana Martinovića i Domagoja Pavlovića. No, za takva pojačanja treba vreća novca, a nema je ni na vidiku...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije