ZA SVE NAVIJAČE

Stižu VAR aplikacije za mobitele. Novi korak u razvoju revolucionarne tehnologije

suci
Lee Smith/Reuters
17.10.2023.
u 17:33

Ideja prilikom uvođenja VAR-a (Video Assistant Referee) bila je umanjiti utjecaj i brojnost ljudskih pogrešaka prilikom donošenja najvažnijih sudačkih odluka u utakmicama

Njemački nogometni savez (DFB) najavio je uvođenje mobilnih aplikacija pomoću kojih će gledatelji moći pratiti komunikaciju između VAR sobe i sudaca na terenu prilikom odlučivanja o spornim situacijama. Ideja je da povećati jasnoću i transparentnost prilikom suđenja

Ideja prilikom uvođenja VAR-a (Video Assistant Referee) bila je umanjiti utjecaj i brojnost ljudskih pogrešaka prilikom donošenja najvažnijih sudačkih odluka u utakmicama. Usprkos toj temeljnoj ideji, pogreške se i dalje događaju, a ponekad i sam VAR zna biti njihov izvor.

Idući korak u poboljšanju te tehnologije jest povećanje njene transparentnosti. U Engleskoj i Italiju upravo su u tu svrhu pokrenute specijalizirane emisije u kojima suci objašnjavaju razne situacije i donošenje odluka uz isječke radio-komunikacije iz utakmice.

U sličan pothvat sada bi se trebao upustiti i DFB (Njemački nogometni savez), a kako su sami izrazili, time žele komunikaciju sudaca na terenu s onima u VAR sobi učiniti javnom i transparentnu. Gledatelji će tako sporne situacije moći uz pomoć video prezentacija pratiti na semaforima i u aplikacijama za mobitele.

"Uvođenje VAR aplikacije može biti funkcionalni alat za gledatelje na stadionu. Idejni projekt je završen, sada smo u fazi planiranja i postupne implementacije. Cilj nam je ostvariti zlatni standard – da posjetitelji na stadionu i gledatelji na televiziji imaju iste slike o korištenju VAR-a u spornim situacijama. Otvorena su još neka pitanja: npr. eventualni pravni problemi, te koju platformu koristiti", kazao je Jochen Drees, bivši sudac i trenutni direktor za inovacije u DFB-u.

 

 

Ključne riječi
var

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije