napušten

Stadion na kojem je BiH ispisala povijest postao zapušteni vrt, na njemu sade cvijeće i povrće

sportsport.ba
13.04.2022.
u 20:17

Popularni Plečnik je bio mjesto na kojem su se nogometne utakmice igrale duže od sedam desetljeća

Neki stadioni na kojim je pisana povijest su napušteni i ostavljeni da se brinu sami o sebi. Potreba za modernizacijom te izgradnjom funkcionalnijih i praktičnijih sportskih objekata čini da neki stadioni završe u povijesti te s vremenom izblijede iz sjećanja.

To je slučaj sa stadionom Bežigrad na kojem je Bosna i Hercegovina u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1998. godine u Francuskoj ispisala povijest. 

Popularni Plečnik je bio mjesto na kojem su se nogometne utakmice igrale duže od sedam desetljeća, nekadašnji stadion reprezentacije Slovenije i Olimpije iz Ljubljane. Izgrađen je davne 1925., piše Sportsport.ba

Početkom ovog tisućljeća je u Sloveniji započela infrastrukturna modernizacija pa je izgrađeno nekoliko novih stadiona kao što su Stožice i Ljudski vrt.

Stadion u Bežigradu je zatvoren 2009. godine, a posljednji put je oživljen 2013. godine kada je bio domaćin egzibcijske hokejaške utakmice.

Danas je prepušten sam sebi. Zarastao i ostavljen od svih. Neki ga čak i koriste za sadnju cvijeća i povrća. Rijetko tko bi rekao da se radi o nekadašnjem nogometnom hramu.

Foto: sportsport.ba

Upao je u birokratsku zamku te postao žrtva ambicioznog vlasništva i oporbe gdje svatko gleda svoj interes, a stadion propada iz dana u dan.

Krivnja za propadanje nekadašnjeg hrama nogometa se prebacuje s jedne strane na drugu. Lokalno stanovništvo se također pobunilo protiv izgradnje novog modernog objekta pa tako Bežigrad polako, ali sigurno odlazi u povijest. 

Inače, na ovom stadionu 10. studenoga Bosna i Hercegovina je upisala prvu službenu pobjedu. Tada su Elvir Bolić i Meho Kodro zabili u pobjedi nad Slovenijom 1:2.

Izbornik je tada bio Fuad Muzurović, a startnu postavu bh. reprezentacije su činili: Dedić, Jašarević, Konjić, Beširević, Halilović, Šabić, Salihamidžić, Bolić, Kodro, Begić i Glavaš.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?