Izaslanici o dugovima sportskih klubova

Sportskim klubovima oprostiti ili reprogramirati dugovanja do kraja 2020.

04.12.2016.
u 10:09

Kao dodatna točka dnevnog reda sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH u petak bila je i oko otpisa dugovanja sportskim klubovima. Usvojen je prijedlog zakona o izmjenama Zakona o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima čiji je predlagač Slađan Ilić, izaslanik u Domu naroda.

Interes sporta

Suština zakonskog rješenja koje bi se do kraja trebalo naći i pred zastupnicima u Zastupničkom domu je prolonogiranje roka do kojeg sportski kolektivi mogu podnijeti zahtjev za zaključenje sporazuma i reprogramiranje obveza s 30. travnja na 31. prosinca ove godine. Sportskim klubovima na prostoru FBiH mogla bi biti dijelom oproštena sva novčana dugovanja na rok od četiri godine. Ovakav prijedlog stigao je od izaslanika u Domu naroda Dennisa Gratza.

Navodi kako se mnogi sportski klubovi u FBiH suočavaju se velim dugovanjima te da je potrebno postaviti pravni okvir koji je u interesu sporta i šire društvene zajednice te na taj način pružiti priliku klubovima u svim sportovima do 2020., obaviti primjerene reforme i reviziju svog poslovanja. Kroz Zakon o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim klubovima može se tražiti zahtjev za zaključivanja sporazuma koji se podnosi mjerodavnom županijskom poreznom uredu do 31. prosinca 2020. Ovim bi se ili otpisao ili reprogramirao dio dugovanja sportskih klubova, ali bi se u konačnici saznao i njihov stvarni iznos, odnosno glavni dug. Potpomogao bi se i opstanak sportskih klubova, tvrdi predlagatelj. Građani bi, s druge strane, imali stabilnije sportske kolektive, a njihovi zaposlenici mogli bi ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu i mirovinu, što sad pod bremenom dugovanja ne mogu realizirati. Još 2014. tražilo se da se Zakon o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima donese po žurnom postupku kako bi sportski kolektivi i klubovi mogli zaključiti sporazum o izmirenju duga i na taj način dobiti licenciju za nastupe na europskim natjecanjima. Posebice je tada sugerirano na iznimno tešku situaciju u klubovima i savezima koji imaju kapaciteta sudjelovati u europskim natjecanjima, a to im je uvjetovano postupcima licenciranja gdje je financijski kriterij najvažnija stavka. Na tom snažno inzistiraju UEFA, FIFA, FIBA, kao i ostale asocijacije koje organiziraju i daju licencije za europska natjecanja. Još prije četiri godine Vlada FBiH donijela je odluku kojom je formirala radnu skupinu za pripremu izmjena propisa u cilju poboljšanja statusa sportskih kolektiva. Zadatak te radne skupine bio je pripremiti prijedloge za izmjenu propisa iz oblasti mirovinsko-invalidskoga i zdravstvenog osiguranja, kao i prijedloge izmjena i dopuna propisa i akata kojim će se omogućiti sportskim klubovima reprogram glavnice duga na razdoblje od 15 godina, kao i otpis kamata.

Porezna dugovanja

Radna skupina podnijela je izvješće Vladi. Također je pokrenuta inicijativa mnogih sportskih kolektiva (nogomet, rukomet, košarka, odbojka) da se omogući djelomičan otpis poreznih dugovanja koji bi istodobno vodio i naplati sredstava po osnovi dugovanih poreza sportskih kolektiva jer nisu u mogućnosti ispoštovati plaćanje rata koje su iznimno velike.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije