USPJEŠNA JESEN

Šestorica u borbi za naslov: Naši treneri su hit u Belgiji, Poljskoj, Sloveniji...

Foto: Pixsell
1/6
29.12.2017.
u 11:45

Ivan Leko, Igor Bišćan, Romeo Jozak, Nenad Bjelica i Niko Kovač ovu će polusezonu pamtiti po dobrom.

Burna nogometna jesen hrvatskih trenera u Europi polako se približava kraju, a kao i uvijek protekli mjeseci obilovali su uspjesima, ali i bolnim porazima koji su rezultirali otkazima. Budući da nema mnogo naših stručnjaka u inozemstvu, srećom, većina će ih ovu polusezonu pamtiti po dobrom. Posebice Ivan Leko, Romeo Jozak, Nenad Bjelica i Igor Bišćan, čije će momčadi na proljeće voditi žestoku bitku na naslov prvaka.

Leko sa svojim Clubom Bruggeom u najboljoj je situaciji. Vodeći je u belgijskom prvenstvu sa jedanaest bodova prednosti ispred prvog pratitelja Charleroija te trinaest više od velikana Anderlechta kojeg je nedavno razmontirao sa ogromnih 5:0! Tamošnji novinari hvale ga da je otvoren prema medijima, studiozan te s igračima želi izgraditi prijateljski odnos. A nerijetko prihvati i njihovo mišljenje o taktici.

– Pobijediti Anderlecht 5:0 velika je stvar i sretan sam zbog toga. No, ono što me više veseli jest da sam vidio momčad koja je gladna za pobjedom od prve do posljednje sekunde, koja igra s mnogo rizika i dominacije. Vidio sam momčad koja je puna energije i strasti, s pravim Bruggeovim DNK. Ova pobjeda i maksimalnih deset domaćih pobjeda možda jesu povijesne, no mi ćemo se već danas usredotočiti na sljedeće kolo – poručio je Leko te dodao:

– Ne želim uopće razmišljati o naslovu, 13 bodova prednosti nad Anderlechtom puno je, ali to se istopi za tri tjedna. Naslovi se ne osvajaju u prosincu. Ne želim ispasti bahat, ali ovo nije naš maksimum, možemo igrati dosta bolje nego sada.

Nama je posebno zanimljiva situacija u vrhu poljske lige budući da tamo participiraju čak dvije momčadi hrvatskih trenera. Legijia Romea Jozaka jesenski je prvak dok Bjeličin drugoplasirani Lech zaostaje dva boda. 

Jozak je neočekivano u rujnu napustio Dinamo te s etiketom stručnjaka bez značajnijih trenerskih referencija preuzeo najmoćniji poljski klub, ujedno i branitelja naslova. Godinama ga se etiketiralo kao Mamićevu produženu ruku u nogometnim forumima, što je i bio jedan od motiva da okrene novu stranicu u profesionalnoj karijeri. 

- Dinamo će uvijek biti moj klub, i volio bih se jednoga dana ondje vratiti. Kada sam sa Zdravkom Mamićem pregovarao o dolasku na funkciju Dinamova sportskog direktora, bio sam pun elana, budući da se u HNS-u moja uloga svela na pukoga administrativca, a želio sam se ponovno baviti nogometom. Međutim, u Dinamu sam nakon nekog vremena izgubio osjećaj da to što mogu pružiti dugoročno ima smisla. Jednostavno, kada sam vidio da moje ideje ne padaju na plodno tlo, sporazumno smo se razišli. Nisam zbog plaće ili statusa želio biti fikus - kazao je tada Jozak i, čini se, nije pogriješio.

Igor Bišćan doveden je u ljubljansku Olimpiju kako bi preoteo naslov Mariboru, a jesenska titula izmakla mu je za dlaku. Veći dio prvenstva ljubljanska momčad bila je vodeća, a onda je posrnula u okršajima s Mariborom (0:1) i Domžaleom (0:1) pa je sudionik Lige prvaka (Maribor) vodeći s tri boda prednosti.

Pozitivan dojam svakako je ostavio i dvojac u prvenstvu BiH. Blaž Slišković je jesenski viceprvak sa Zrinjskim (vodeće Sarajevo ima 41, a Zrinjski 40 bodova) dok je Goran Sablić četvrti sa Širokim Brijegom (35 bodova). I oni će na proljeće krenuti u ravnopravnu bitku za trofej.

Bivši hrvatski izbornik, Niko Kovač, s Eintrachtom nije u samom vrhu Bundeslige, ali od drugog mjesta dijeli ga tek nekoliko bodova. Njegov kvalitetan rad je prepoznat pa ga se dovodilo u vezu i s velikim Bayernom.

- Sve što je bitno je ovaj posao u Frankfurtu. Želim nastaviti ovdje što sam započeo. Imam vrlo dobar klub, dobre igrače koji napreduju, no moram naglasiti da se ništa ne događa preko noći - komentirao je Kovač navode medija o interesu Bavaraca.

Ugovor s klubom Eintrachtom mu traje do 2019. godine, a on u ovom trenutku vjerojatno najbolje kotira u europskim razmjerima u konkurenciji hrvatskih trenera. Za nas je sjajno i to što je 'probudio' napadača Antu Rebića (13 nastupa, 4 pogotka, asistencija) i vratio ga na razinu da ponovno konkurira za reprezentaciju.

Robert Prosinečki završio je avanturu u Azerbajdžanu i uskoro bi trebao odlučiti gdje će nastaviti karijeru. Izjavio je kako bi volio voditi neku momčad iz 'Liga petice', pregovarao sa BiH. Spominjao se i Sturm, a zainteresiran je bio Trabzonspor...

Za kraj ostavili smo četvoricu trenera koji su ostali bez posla. West Ham zahvalio se Slavenu Biliću nakon što je u jedanaest kola osvojio samo devet bodova. Prve sezone (2015/2016) pod vodstvom Bilića čekićari su bili najugodnije iznenađenja prvenstva, osvojivši sedmo mjesto (62 boda). Prošlu sezonu su završili na jedanaestoj poziciji (45 bodova), a ove su nastavili s blijedim nastupima pa je umjesto hrvatskog stručnjaka doveden David Moyes. No, sigurni smo kako Slaven neće dugo biti bez angažmana. Najviše ovisi o njemu i o tome je li već spreman preuzeti novu momčad. Zainteresiranih ima, West Bromwich Albion, SAD i Uzbekistan povlačili su ga nedavno za rukav.

Loši rezultati presudili su i Ivanu Juriću u Genoi. Svega šest bodova nakon dvanaest odigranih kola bili su dovoljan razlog čelnicima kluba da po drugi put zahvale na suradnji hrvatskom treneru. Jurić je već bio na klupi Genoe u razdoblju od lipnja 2016. do veljače 2017. godine, a vraćen je u travnju te je uspio spasiti klub od ispadanja iz lige. Spominjalo ga se kao nasljednika Joana Carrilla u Hajduku, no otpao je zbog nerazriješenog statusa u Genoi.

Igor Tudor gotovo cijelu jesen uspješno je 'plovio' s Galatasarayjem u turskoj Super ligi. No, nakon teških poraza u derbijima s Basaksehirom (1:5) i Bešiktašem (0:3) te nakon gostujućeg poraza od Yeni Malatyaspora (1:2) u 16. kolu turski velikan ispustio je prvu poziciju na ljestvici. Čelnici istanbulskog kluba potom su se zahvalili hrvatskom stručnjaku. Tudor je u klub stigao u veljači iz Karabukspora te je sezonu završio na četvrtom mjestu. Naslijedio ga je Fatih Terim, a Splićanin će dobiti 400 tisuća eura otpremnine i čak bi mogao ostati u Turskoj. Naime, kontaktirao ga je predsjednik Antalyaspora, 33-godišnji Ali Safak, a riječ je o močadi u kojoj su Samuel Eto'o, Samir Nasri...

Među onima koji nisu uspjeli dočekati zimsku stanku na klupi je i Stipe Balajić. On je u lipnju stigao u Krško, a već krajem studenog napustio je slovenskog prvoligaša budući da se nalazio na osmom mjestu, posljednjem iznad mjesta koje vodi u niži rang. 

Kao što smo naveli, mnogi naši treneri imali su iznimno uspješnu jesen, a poželjet ćemo im da tako nastave i u sljedećoj godini...
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije