OSMINA FINALA SVJETSKOG PRVENSTVA

Senzacija: Maroko izbacio Španjolsku u drami jedanaesteraca (3:0) i izborio četvrtfinale!

Wolfgang Rattay/REUTERS
06.12.2022.
u 18:53

Maroko će u subotu, s početkom u 16 sati, igrati četvrtfinalni susret protiv pobjednika dvoboja Portugala i Švicarske.

Kao i Hrvatska dan prije, i reprezentacija Maroka nastavila je svoj put na Svjetskom prvenstvu u Kataru nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. U osmini finala izbacili su favoriziranu reprezentaciju Španjolske boljim izvođenjem kaznenih udaraca 3:0, nakon što u 120 minuta nogometa nismo vidjeli pogodak.

To je prvi plasman među osam najboljih na svijetu u marokanskoj povijesti te izjednačenje najboljeg afričkog rezultata na SP-u.

Prvi put od 1966. godine

Tijekom regularnih 90 minuta utakmice nismo vidjeli puno uzbuđenja. Bio je to susret u kojem je Španjolska imala čak 75 posto posjeda, ali nije bila ništa opasnija nego selekcija Walida Regraguija. Dapače, čak je Maroko u prvom poluvremenu bio i opasniji preko raspoloženog Boufala koji je redovito Llorentea slao 'po ćevape' briljantnim driblinzima.

Stvorio je Boufal šanse i za Aguerda i za En-Nesyrija, ali nedostajalo je preciznosti. Valja istaknuti da je Španjolska u prvom poluvremenu uputila tek jedan udarac što im se nije dogodilo još tamo od 1966. godine.

U drugom poluvremenu Marokanci su se praktički fokusirali samo na obranu, ali Španjolska nije stvarala one prave, stopostotne prilike. Bilo je tu nekoliko dobrih situacija za Moratu i Williamsa, ali marokanska obrana, na čelu sa sjajnim Romanom Saissom, je većinom blokirala te pokušaje.

U sudačkoj nadoknadi Španjolska je od svih silnih dodavanja na kraju do dvije najveće prilike došla iz - prekida. Prvo je iz slobodnjaka ubacio Soler, a sam je na drugoj vratnici bio Morata, no s tri metra poslao je loptu daleko iznad gola. Drugi slobodnjak je direktno izveo Dani Olmo, a Bono je uspio u posljednji trenutak obraniti taj udarac.

Dvije obrane Bounoua

U produžetku susreta igrači Maroka su vidno energetski pali, ali su se nastavili požrtvovno braniti te sačuvali 0:0 do izvođenja jedanaesteraca. Unatoč tom umoru, najveću priliku produžetka imao je Maroko, i to preko Cheddire koji je u 104. minuti nakon kontre promašio čisti zicer. No, taj zicer nije puno koštao Marokance jer su s 11m bili precizniji. Pogodili su Sabiri, Ziyech i Hakimi, a Simon je obranio udarac Benouna.

Za Španjolsku je promašio Sarabia, a čudesni junak Yassine Bounou obranio je udarac Solera i Busquetsa Maroko će u subotu, s početkom u 16 sati, igrati četvrtfinalni susret protiv pobjednika dvoboja Portugala i Švicarske. Taj se, posljednji susret osmine finala, igra u utorak navečer s početkom u 20 sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?