UŽIVO Breidablik - Zrinjski 1:0

Zrinjski je ispisao povijest bh. nogometa, postao je prvi klub iz BiH koji se plasirao u skupnu fazu europskih natjecanja

17.08.2023.
u 18:47

Nogometaši Zrinjskog ispisali su povijest bh. nogometa. Zrinjski se nakon dominacije na domaćoj sceni konačno i u Europi potvrdio kao najuspješniji bh. klub. Nakon utakmice na Islandu u kojoj je Zrinjski poražen od Breidablika (1:0), konačno je jedan klub iz Bosne i Hercegovine izborio grupnu fazu nekog UEFA-ina natjecanja. Nije nogometaše Zrinjskog zabolio taj poraz. Sada ostaje vidjeti grupnu fazu kojeg će europskog natjecanja igrati Zrinjski, ali bez obzira na ishod utakmice koju će Plemići igrati s austrijskim LASK-om, mostarski klub najmanje može računati na grupnu fazu Konferencijske lige. Sve drugo bio bi bonus na ionako veliki uspjeh.

Istrčali u zlatnim dresovima...

Nogometaši Zrinjskog na ovu su utakmicu istrčali u zlatnim dresovima, trećoj garnituri opreme mostarskog kluba, boji dresova koja je bila simbolična za ovu utakmicu. Postava koja se našla na terenu uz vodstvo trenera Krunoslava Rendulića tako će ostati zlatnim slovima upisana u klupsku povijest, ali i povijest bh. nogometa uopće. Trener Rendulić i ovoga je puta ukazao povjerenje postavi koju je izveo i na prvoj utakmici igranoj u Mostaru (Marić, Barišić, Jakovljević, Ćorluka, Tičinović, Ivančić, Kiš, Čanađija, Ćuže, Malekinušić i Bilbija). Rendulić je odlučio vjerovati postavi koja je u prvom susretu ostvarila dobar rezultat, samo su ti isti igrači u početku susreta imali malo drugačije uloge na terenu, kako smo, uostalom, i pretpostavili u najavnom tekstu za ovu utakmicu. Zrinjski je igrao u istoj postavi kao i prošlu utakmicu, ali ovaj put nije ni blizu tako otvoreno ušao u utakmicu. Realno, takvo nešto bilo je i pametno od Plemića. Mostarci su bili nešto bolji u uvodnom dijelu utakmice. U tom razdoblju imali su nekoliko obećavajućih situacija, poput one koju je imao Ćorluka u 7. minuti. Najveću priliku za Zrinjski u 10. minuti imao je Malekinušić, koji se dobro ubacio s krila u sredinu, ali je njegov šut iz blizine dobro obranio domaći vratar. Imao je Zrinjski priliku u dvama navratima preko Kiša, koji svoje slobodne udarce ipak nije najbolje iskoristio. Nakon toga nastupilo je monotono razdoblje igre, Zrinjski je više težio kontroli, ali u jednoj fazi i domaćin je preuzeo inicijativu. Ipak, Mostarci su se branili bez većih problema. Zrinjski je u tim trenucima izgledao nešto kao Slovan protiv Zrinjskog nekoliko tjedana prije. Možda je to i najbolji način da se objasni stanje na terenu u tim trenucima... Domaćin je, istina, zabio gol u 42. minuti, ali tom pogotku Breidablika prethodilo je očito zaleđe. Osim tog pokušaja, domaćin i nije imao neki drugi opasan pokušaj.

Nespretan autogol

U sličnom je ritmu počeo i drugi dio utakmice. Kiš je imao sjajnu priliku u 50. minuti. Njemu je dobro loptu ostavio Bilbija, ali je spomenuti Kiš iz dobre situacije šutirao visoko preko gola. Ipak, situacija za Zrinjski iskomplicirala se u 55. minuti. Breidablik je poveo nakon autogola Jakovljevića. Prethodio je tomu ubačaj s lijevog boka, a stoper Zrinjskog nesretno je skrenuo loptu u svoju mrežu. Islanđani su tada bili u naletu.

Olsen je ubrzo nakon toga pogodio vratnicu i imao je Zrinjski već tada puno sreće. Eyjólfsson je također brzo nakon toga zaprijetio, a Plemići su opet imali sreće. Reagirao je tada trener Zrinjskog Rendulić, koji je s terena povukao Kiša, a u igru uveo Stanića. Trener Zrinjskog tada je htio zatvoriti sredinu terena, tu je u tim trenucima nedostajalo svježine. Nakon toga Zrinjski je razvodnio igru. Nisu Mostarci mnogo paničarili, nego su polako, ali sigurno vratili kontrolu. U 70. minuti Zrinjski je imao dobru priliku. Ćorluka je sjajno ubacio s boka, ali se Bilbija nije najbolje snašao i šutirao je preko gola. Domaćin je svim silama želio ubaciti u višu brzinu, ali mu nije uspijevalo ugroziti Zrinjski. Kako je utakmica odmicala, domaćini su pokazivali i nervozu. Imali su domaći još nekoliko obećavajućih situacija, ali se nisu najbolje snalazili pred golom Zrinjskog. Zrinjski je cijelo to vrijeme bio miran, kao da su mostarski nogometaši samo odrađivali utakmicu i čuvali veliku prednost iz prve utakmice. Na kraju su Plemići posljednji sučev zvižduk dočekali s rukama u zraku. Veliki uspjeh kluba i bh. nogometa uopće proslavili su sa svojih 30-ak navijača koji su se našli na tribinama stadiona. Zrinjski se sada može okrenuti novim izazovima u prvenstvu, a uskoro i na europskoj sceni.

96' - GOTOVO! Zrinjski je osigurao grupnu fazu evropskog takmičenja!

90' - Zrinjski je možemo sada već reći ispisao povijest bh. nogometa. Bosna i Hercegovina će imati klub u skupnoj fazi, da li Europa lige ili Konferencijske lige saznat ćemo krajem kolovoza kada završe utakmice play-offa Europa lige, točnije dvomeč protiv LASK-a iz Linza.

89' - Igrat će se 6 minuta nadoknade na Islandu

88' - Muminović nakon kratke kombinacije šutira, ali lopta ide pored gola Marića. 

86' - Ofenziva Breidablika, ne treba dopustiti sada domaćinu nikakavu situaciju na samom kraju utakmice.

84' - Nalazimo se pred samim finišem utakimice na Islandu, odbrojavamo do povijesnog trenutka u bh. nogometu!

82' - Nezgodan prekršaj nad Tičinovićem, ali izgleda da je sve dobro s nogometašem Zrinjskog. 

80' - Dvostruka izmjena Krunoslava Rendulića Jakovljević i ozlijeđeni Malekinušić izlaze, Senić i Sablić ulaze u igru.

75' - Jedan za drugim prekidom u ovim trenucima, moglo bi ovo značiti dosta sudačke nadoknade. 

73' - Sigurjonson je požutio zbog prekršaja nad Tičinovićem, sada sve nervozniji domaćini, a to sada odgovara Zrinjskom.

68' - Breidablik puno organiziraniji u drugom poluvremenu, Zrinjski u ukupnom omjeru sada vodi 6:3. 

64' - Trenutno traje kraći prekid, ukazivala se pomoć jednom nogometašu Breidablika, utakmica se sada nastavlja. 

61' - Rendulić pojačava i osvježava sredinu terena. Stanić ulazi u igru umjesto Kiša,

60' - Eyolfsson iz odlične pozicije šutira iznad gola, ostaje 1:0.

59' - Nervoza među igračima Zrinjskog u ovim trenucimai. Mora Rendulić uraditi neki potez.

58' - Fenomenalna intervencija golmana Zrinjskog Marića, s jednog metra zaustavlja pokušaj domaćih!

56' - Ingvarsson sada u naletu, izgleda da je ovaj gol dao krila Islanđanima

55' - Autogol Slobodana Jakovljevića

53' - Domaćini trenutno imaju više od igre, ali bez konkretne prigodepred golom Zrinjskoga.

52' - Neugodna lopta Gunnlaugssona, ali nejgovi suigrači nisu to ispratili i na kraju samo lopta za golmana Marića.

48' - Dobar napad Zrinjskog, ali prejaka lopta za Ćužea koju je uputio Kiš. 

46' - Počelo drugo poluvrijeme na Islandu. Još najmanje 45 minuta do povijesti bh. nogometa!

45' - Kraj je prvog poluvremena na Islandu. Još 45 minuta Plemiće dijeli od skupne faze Konferencijske lige minimalno i play-offa Europa lige protiv austrijskog LASK-a. Sretno Zrinjski

44' - Žuti karton Barišiću zbog prekršaja u blizini šesnaesterca.

42' - Domaćini pogađaju mrežu ali im je poništen pogodak zbog zaleđa

39' - Bližimo se kraju prvog poluvremena. Zrinjski je sve bliže skupnoj fazi europskih natjecanja.

35' - Kakva prilika za Breidablik nakon udarca iz kuta, lopta odlazi preko gola, sreća za Zrinjski.

33' - Kiš pokušava iz slobodnog udarca, lopta ide preko gola Bragasona, ostaje 0:0.

31' - Jako neugodna lopta Tičinovića prema Bilbiji, no domaćini dobro reagiraju u zadnjoj liniji.

27' - Na terenu sve trenutno ide u koristZrinjskog, domaćini zasad bez ozbiljnije šanse, vrijeme teče, a Plemići imaju četiri gola prednosti iz prvog susreta u Mostaru.

26' - Sad nezgodan napad Breidablika, Yeoman je probao, na kraju njegov udarac je izblokiran.

20' - Odlična kombinacija Bilbije i Čanađije, ali na visini zadatka je bila obrana Brediablika, blagi pritisak Zrinjskog. 

15' - Kiš iznova u prigodi, mogao je bolje reagirati, uradio je dribling viška. 

14' - Vrijeme na Islandu iznimno vjetrovito i kišovito, možda igračima Breidablika ovakvi vremenski uvjeti više odgovaraju. 

10' - Kakva sad prigoda za Zrinjski, Bragason nažalost ipak zaustavlja Kiša!

8' - Prigoda za Zrinjski nakon ubacivanja Kiša iz kuta, igrači Breidablika ispucavaju loptu ispred Ćorluke.

6' - Iznimno opasan napad domaćina, Jakovljević čisti ispred gola.

4' - Presing domaćina na samom početku utakmice, krenuli su jako agresivno. 

1'- Počela je utakmica na Islandu.

-1' - Najbolji strijelac Zrinjskog Nemanja Bilbija najavio je povijest. "Idemo po povijest. Imamo veliku prednost, sigurno je kako se svi radujemo uzvratu. Umjetna trava nas čeka tamo, mi ćemo se pokušati prilagoditi i očekujem dobru utakmicu", kazao je Bilbija.

Nogometaši Zrinjskog od 19.30 igraju uzvratni susret 3. kola kvalifikacija za Europsku ligu protiv islandskog Breidablika.

Trener Krunoslav Rendulić je odabrao sastav koji igra ovu važnu utakmicu.

Ovo je početnih 11 Zrinjskog: Marić, Barišić, Jakovljević, Ćorluka, Tičinović, Ivančić, Kiš, Čanađija, Ćuže, Malekinušić, Bilbija.

Početni sastav Breidablika je: Bragason, Gunnlaugsson, Muminović, Morgeirson, Yeoman, Ludviksson, Sigurjonsson, Eyolfsson, Svanthorsson, Steindorsson, Ingvarsson

Rendulić je uoči puta na Island poručio kako Zrinjski ima veliku prednost, ali da to treba obraniti.

- Naravno da ne idemo tamo s idejom čuvanja rezultata, nego idemo aktivnom igrom izboriti pobjedu - izjavio je trener Zrinjskog.

Plemići bi prolaskom nad Breidablikom osigurali natjecanje u grupnoj fazi europskih natjecanja što do sada nije pošlo za rukom ni jednom klubu iz Bosne i Hercegovine.

Ako Zrinjski zadrži prednost sa Stadiona pod Bijelom Brijegom igrat će play-off Europske lige protiv LASK-a. Bez obzira kako odigrali protiv Austrijanaca, Plemići su osigurali grupnu fazu Konferencijske lige.

Podsjetimo, u prvoj utakmici prije tjedan dana Zrinski je na domaćem terenu u Mostaru slavio s rezultatom 6:2.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije