Mostarski trener jako tražen

Pušić: Imali smo tešku sezonu, ali vratili smo Twente u 1. ligu

22.05.2019.
u 11:40

Mostarski trener Marino Pušić na sebe je skrenuo pozornost nogometne javnosti i u našoj regiji. Iza sebe ima odličnu sezonu. Ovaj nogometni stručnjak vodeći nizozemski Twente napravio je veliki rezultatski uspjeh , dobio je veliko priznanje nogometne struke u toj zemlji, a nakon što je Twente ponovno uveo u prvu ligu, potvrdio se kao trenerski stručnjak, piše Večernji list BiH.

Posjet Mostaru

Nakon igračke karijere Pušić se prvo okušao kao futsal trener. Do naslova prvaka je vodio tamošnji FC Blok, a već kao futsal trener uvodio je neke svoje trenerske novine koje su brzo postale standard u Nizozemskoj. Nakon toga se okrenuo velikom nogometu gdje se polako gradio kao trener, a ove sezone se dokazao na visokoj razini. Ovih dana Marino Pušić boravi u Mostaru. Nekada je u gradu na Neretvi stasavao kao nogometaš, nakon čega se preselio u Nizozemsku. Ipak, uvijek se rado vraća u grad na Neretvi.

- Malo me iznenadilo hladno vrijeme. U ovo doba godine sam navikao na puno veću temperaturu, nisam sanjao da će mi ovdje trebati jakna - našalio se Pušić, dok smo u jednom popularnom mostarskom ugostiteljskom objektu ispijali kavu s mlijekom.

- Uvijek rado dođem kući. Volim prošetati gradom. Nakon teške sezone godi mi što sam ponovno u svom gradu - dodao je mostarski trener.

Iako je na odmoru te se moglo pretpostaviti kako mu je puna kapa nogometa, nismo imali problema uvući ga na priču oko nogometa i svega što je prošao u prošloj sezoni s Twenteom. Iako je klub vodio u 2. ligi, Twente je za prilike u Nizozemskoj veliki klub. Istina, u trenutku kad je postao njegov glavni trener, bio je to klub s ogromnim problemima.

- Početak sezone je bio težak. Imao sam tek tri igrača koji su sezonu ranije igrali standardno. Bili smo prisiljeni improvizirati, počeli smo trenirati puno ranije nego ostali kako bismo nadoknadili zaostatke. Situacija u klubu nije bila dobra. Twente je upao u velike dugove, da nismo u prvoj godini nakon ispadanja uspjeli ostvariti povratak u 1. ligu, tko zna što bi se dogodilo s tim klubom, moguć je bio i najgori scenarij. Twente je veliki klub koji, recimo, ima 27.000 pretplatnika godišnjih karata. Velika je odgovornost biti na čelu prve momčadi u takvom velikanu - objasnio je Pušić.

Pušić je momčad vodio do 1. mjesta ne ljestvici, koje je Twenteu osiguralo izravni plasman u 1. ligu. Sam tvrdi kako je doigravanje koje igraju slabije plasirani klubovi lutrija. Samo je 1. mjesto donijelo mir u ovaj veliki klub.

- Našu sezonu podijelio bih u neke četiri cjeline. Tijekom sezone sam se morao prilagođavti igračkom kadru te stalno iznenađivati protivničke trenere taktikom. U jednom trenutku imali smo strašnu seriju od 15 utakmica u kojima smo samo jednom odigrali neodlučeno, a imali smo 14 pobjeda. Po mom mišljenju, prvenstvo je prelomila naša pobjeda na gostovnju protiv Volendama (2:1). Nakon toga bili smo odlični u tih 15 utakmica. Na toj utakmici smo pokazali karakter, a prvi put smo vidjeli što znači pritisak jednog velikog kluba - kazao je Pušić i dodatno je objasnio:

- Prije te utakmice na nama je bio veliki pritisak od navijača, ljudi oko kluba, sve je to jako pogođalo našu momčad. Naši su navijači zakupili gotovo cijeli protivnički stadion kako bi nas podržali. Dogovorio sam s igračima taktiku s dva napadača i od tada je počela naša serija koja nas je opet dovela do 1. lige. Mentalno je ta utakmica bila od velikog značaja za sve nas. Posebno sam bio zahvalan našim navijačima koji su nas tada a i cijele sezone maksimalno podržali - dodao je.

Uskoro novi angažman

Pušić je sad bez angažmana, a to bi se trebalo riješiti idućih dana. Tvrdi i sam da ima nekoliko ozbiljnih ponuda. Istina, u pronalasku novog angažmana puno će mu pomoći priznanje koje je dobio od trenerske struke u Nizozemskoj. Pušić je glasovima trenera i stručnog povjerenstva dobio prestižnu nagradu “Rinus Michel Award”, što ga čini najboljim nogometnim trenerom u Nizozemskoj. Tu nagradu je dobio i trener Ajaxa Erik ten Hag.

- Dobiti najprestižniju nagradu u nizozemskom nogometu “Rinus Michel Award” je ogromno priznanje i čast. Posebice jer su me izabrali kolege treneri iz čitave zemlje i stručno povjerenstvo nogometnog saveza s vodstvom izbornika Ronalda Koemana. Ponosan sam na ovo priznanje i na cijelu sezonu u kojoj sam sa svojim timom osvojio svih pet mogućih nagrada, zaključio je Pušić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije