Prva liga FBiH

Prvak poznat, zanimljiva borba za ostanak u Ligi

01.06.2019.
u 08:15

Prilike uoči 30. kola Prve nogometne lige su sljedeće: Velež je već prvak pa će mu utakmica protiv Igmana biti slavljenička. Drugi Olimpik ne može ni maknuti s mjesta na kojemu se nalazi, bez obzira na rezultat u Orašju. Zvijezda, Goražde, Metalleghe, Bratstvo i Tošk svojih će 90 minuta odigrati bez opterećenja rezultatom.

Opraštaj od Prve lige

Jednako tako od prvenstva će se oprostiti (ali i od Prve lige Federacije BiH!) tri posljednja kluba s ljestvice – Vitez, Novi Travnik i Bosna. U Vitezu i Novom Travniku ne samo što nisu sretni zbog ispadanja nego im pada teško što “lete zajednički”. Oni će u sljedećoj sezoni “ratovati” u istoj Drugoj ligi – Zapad, što znači da se samo jedan od njih može vratiti među prvoligaše (možda to bude i neki treći klub). Velež će (navodno) osvetnički gristi kako bi svladao Igman iz Konjica, koji je po verziji iz Vrapčića u utrci Veleža i Olimpika za naslov prvaka sve činio navodeći vodu na mlin Olimpika. Prvenstveni susreti Tošk – Novi Travnik i Vitez – Goražde su bez natjecateljskoga značaja, igra se za prestiž. U ostalim utakmicama bodovi su važni, pa i presudni za ostanak domaćinima, dok gostima “uopće ne trebaju”. To su susreti: Orašje - Olimpik, Rudar - Zvijezda, Slaven - Metalleghe, Jedinstvo - Bratstvo i Čapljina – Bosna.

Domaćin u velikoj prednosti

Kad bismo morali odrediti koeficijent na pobjede domaćih, on ne bi bio veći od 1,01. Ovo bi značilo da će “nesretno” 13. mjesto, koje sada drži Slaven, večeras nešto prije 19 sati preuzeti Igman, u ovom trenutku 9. na ljestvici! Igman ipak nije bez izgleda izboriti ostanak. Formula je sljedeća: u nedjelju je drugoligaš Klis u prigodi postati prvak Druge lige Jug. No, Klis nema niti može dobiti licenciju za Prvu ligu, pa će ostati drugoligaš, što po “domino sustavu” znači da će Igman ostati prvoligaš! Pričuvna bi varijanta bila da Čapljina, Jedinstvo i(li) Rudar izgube kod kuće, ali u takvu mogućnost ne vjeruju ni stanovnici Hlebina... •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije