izglasan prijedlog zakona

Poljska će kriminalizirati spolni odgoj u školama?

skola
16.10.2019.
u 21:55

Poljski zastupnici izglasali su danas prijedlog zakona o kriminalizaciji "promicanja spolne aktivnosti među maloljetnicima". Neki poljski liberali smatraju kako je pravi cilj zakona zapravo zabrana seksualnog obrazovanja u školama.

Zakon su predložili zastupnici vladajuće stranke Zakon i pravda (PiS), piše Index.hr. 

Nastavnici iza rešetaka?

U poljskim školama za sada ne postoji formalno obrazovanje o spolnom odgoju. Umjesto toga, učenike se uči kako da se "pripreme za obiteljski život".

U nekim gradovima, kojima upravljaju liberalnije stranke, pokrenuti su neformalni programi seksualnog odgoja, što je izazvalo reakciju PiS-a i Katoličke crkve, javlja Reuters.

Prema novom zakonu, takvi bi programi mogli biti nezakoniti te bi nastavnici koji pružaju informacije mladima o opasnostima i zaštiti prilikom seksualnog odnosa mogli provesti i nekoliko godina iza rešetaka, smatraju aktivisti koji su tijekom današnjeg dana u nekoliko gradova organizirali prosvjede protiv novog zakona.

"Sramota za zastupnike ... koji su uputili na daljnju proceduru zakon koji će kažnjavati seksualno obrazovanje zatvorom", napisala je na Twitteru oporbena zastupnica Joanna Scheering-Wielgus.

Prosvjednici koji su se okupili ispred parlamenta nosili su plakate na kojima pišu poruke poput: "Obrazovanje štiti od nasilja" i "Zabrana seksualnog obrazovanja je silovanje."

"Pokušaj ograničavanja pristupa obrazovanju izravan je napad na sve nas", rekao je Anton Lewandowska (23) iz Ponton grupe, dobrovoljne organizacije koja organizira seksualnu edukaciju mladih.

“Takvi programi samo štete djeci i mladima“

PiS je prošle nedjelje pobijedio na parlamentarnim izborima u Poljskoj, ali su u parlament ušli i neki predstavnici krajnje desnice. Neki analitičari smatraju kako stranka PiS želi poslati poruku svojim dosadašnjim biračima da je ona najbolja na konzervativnom tržištu, što može rezultirati okretanjem stranke još više udesno i prema Crkvi.

Novoizabrani zastupnik PiS-a Marcin Ociepa rekao je da su strahovi da bi nastavnici mogli završiti iza rešetaka samo "iskrivljeno tumačenje prijedloga zakona" i da ne vidi ništa loše u novom nacrtu zakona.

"Radi se samo o zakonu koji govori kako nije dopušteno poticati osobu mlađu od 15 godina na seks ili druge seksualne aktivnosti", rekao je Ociepa.

Biskup Ignacy Dec iz biskupije Swidnica kazao je desničarskim novinama Nasz Dziennik kako je "zabrinjavajuće da neke lokalne vlasti uvode u predškolsku i školsku nastavu programe spolnog odgoja koje je preporučila Svjetska zdravstvena organizacija, ali koji samo štete djeci i mladima".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije