HOK Domaljevac

Piljić: Ovo je dugoročan projekt u cilju zadržavanja mladih u Posavini

09.08.2016.
u 11:00

Odbojka je u Posavini, kažu, sport broj dva iza nogometa, ali ako se gleda na općine Domaljevac-Šamac i Odžak, najveće uspjehe postizali su odbojkaši. U posljednjih pet godina Hrvatski odbojkaški klub Domaljevac član je najjače odbojkaške lige u BiH i bili su potrebni veliki napori kako bi klub iz male sredine ostao u elitnom društvu. Jedan od velikih entuzijasta i snaga kluba je Stjepan Piljić, dulji niz godina tajnik u HOK Domaljevac. Piljić je ravnatelj Osnovne škole braće Radića u Domaljevcu i kroz rad s djecom, veliki dio energije uložio je u rad kluba.

Odbojka najjači brend

- HOK Domaljevac je izrastao u instituciju općine koja u svoje krilo okuplja mladiće i djevojke s područja općine. Budući da smo klub iz male sredine, teško nam je odvajati sredstva za dovođenje skupih igrača, pa smo orijentirani na stvaranje kvalitetnih odbojkaša. U tome sigurno uspijevamo i naš rad je prepoznat u europskom odbojkaškom svijetu. Skupljamo igrače iz susjednih mjesta, a najbolja su baza osnovne škole. Tu je nepresušan izvor talenata odakle crpimo ono najbolje i kroz studiozan rad u školama stvaramo klasne igrače. Mislim da nema mjesta u Posavskoj županiji odakle nismo imali igrača jer imamo omladinske pogone koji rade dosta uspješno, ističe tajnik Piljić.

- Izgradili smo najjači brend i puno ljudi prepoznaje Domaljevac po uspjesima odbojkaša. Kao pedagog, moram naglasiti da su kroz rad s mladima i djeca prepoznala naše ciljeve, rado dolaze na treninge, druže se i stvaraju prijateljstva. U školama je cilj na ovaj ih način odvajati od svih negativnih stvari koje ih vuku na druga mjesta okupljanja. Treninzima ih barem na dva sata odvajamo od društvenih mreža, a u svemu je vrlo bitan odnos kluba sa školama. Naš trener Zlatko Ivić uključen je u rad s nastavnicima tjelesnog i kroz sportsku sekciju klub pomaže školi i obrnuto, kazao je Piljić i naglasio:

- Ovakav rad ima dugoročnu korist za našu općinu kad je u pitanju zadržavanje mladih na prostoru Posavine. Taj trend je prisutan i u našoj općini, ali radom u klubu mladi vide smisao ostanka. U ovaj projekt moraju se mnogo jače uključiti politika, gospodarstvo i više institucije kako bi mladi i preko zaposlenja osjetili želju za ostankom. Smatramo da je naš projekt pozitivan primjer. Piljić ističe da su temelji klupskog uspjeha udareni prije više od 20 godina. Počeci natjecanja bili su u ratnom vremenu kad ovdje nije bilo organiziranog natjecanja.

Pomoć Županije i Općine

Kao Odbojkaški klub Pauk Veronika bili su registrirani u Županji i kroz natjecanje u Hrvatskoj ligi ostvarili su povijesne uspjehe. Dva puta su bili viceprvaci Hrvatske i jednom finalisti Kupa, a možda najveći uspjeh kluba je osvajanje 5. mjesta u Kupu CEV-a.

Posljednjih godina školi u Domaljevcu je, uz odžačku, rezervirano 1. ili 2. mjesto na županijskim natjecanjima u odbojci. Prošle godine su ostvarili najbolji rezultat u natjecanju “Škola u povijesti”. Bili su prvaci, što je, u konkurenciji mnogo većih, za školu njihove veličine prvorazredni uspjeh. Ove godine bili su drugi s 214 učenika, iza odžačke škole koja ima 1100 učenika. Ravnatelj Stjepan Piljić s optimizmom najavljuje kako u nadolazećem razdoblju u seniorskoj kategoriji žele ostati član Premijer lige BiH iako znaju da će biti teško natjecati se s bogatijim i većim odbojkaškim sredinama. Uzdaju se, kaže, u entuzijazam, rad i talent mladih odbojkaša i tu moraju još pojačati kvalitetu rada, stvarati vlastite igrače i na taj način nastojati da domaći odbojkaški budu okosnica u klubu kao i dosada.

- Moramo reći da su Posavska županija, kao i Općina Domaljevac-Šamac na različite načine pomagali našem klubu i da bez te pomoći ne bismo bili tu gdje jesmo. Naš rad s djevojkama je još u povojima, ali taj dio priče mogao bi napraviti veliki “bum” u Posavini, poručio je Stjepan Piljić, tajnik Hrvatskog odbojkaškog kluba Domaljevac. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije