ODLAZAK U RUSIJU?

Panika u HNS-u: Na leđima uteg od 150 milijuna kuna

09.10.2017.
u 18:28

Samo za nastup na SP-u Fifa će svakom savezu dati 10 milijuna eura

Nakon poraza Hrvatske u Turskoj početkom rujna, šef Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker je u maniri najvećeg kockara posljednji novčić stavio na Antu Čačića. Vjerovao mu je da će nas odvesti na Svjetsko prvenstvo i na leđa mu natovario uteg od 150 milijuna kuna. Na žalost, igrao je Davor na crveno, a ispalo je crno.

Zašto 150 milijuna kuna? Zato što bi toliko Hrvatski nogometni savez zaradio plasmanom u Rusiju.

SP je stvar prestiža

Naime, čelnici Fife odlučili su povećati iznose za sudionike SP-a pa će tako svaka reprezentacija koja se plasira u Rusiju dobiti oko 10 milijuna eura premije (osam milijuna za plasman plus dva milijuna za pripreme). Momčadi koje uđu u osminu finala dobit će dodatna dva milijuna eura, a četvrtfinalisti dodatnih sedam milijuna eura. Reprezentacija koja osvoji prvenstvo ukupno će pak dobiti otprilike 50 milijuna eura!

No, uzmemo li da bi Hrvatska na SP-u stigla do osmine finala, što je za momčad s Modrićem, Rakitićem i Mandžukićem u nekim normalnim situacijama realan doseg, HNS bi zaradio 12 milijuna eura. No to su samo nagrade Fife, bez desetaka milijuna kuna a koji se vrte kroz marketing i promociju, kroz bonuse od sponzorskih ugovora, kroz ugostiteljstvo, trgovinu... U svakom slučaju, odlazak na Svjetsko prvenstvo HNS-u bi donio barem 20-ak milijuna eura, odnosno 150 milijuna kuna.

A zaradila bi naravno puno i država, te prije svega i prodavači piva...

Nažalost, sad je taj uteg na leđima Dalića i njegovih igrača. Prvo večeras protiv Ukrajine, a onda vjerojatno i u dodatnim kvalifikacijama. Put do Kremlja, na žalost, još je jako dug, iako smo po kvaliteti već trebali biti tamo.

Prijeti nam fijasko

A mogući večerašnji poraz donio bi još jednu lošu stvar za hrvatsku reprezentaciju. Novo Uefino reprezentativno natjecanje Liga nacija starta već iduće godine, po završetku Svjetskog prvenstva u Rusiji, a ako Hrvatskoj zbog neuspjeha u kvalifikacijama dodatno padne koeficijent, dogodit će se da nećemo biti među 12 reprezentacija koje će igrati elitnu skupinu Lige nacija.

Tako bi umjesto utakmica protiv Španjolske, Francuske, Njemačke, Portugala, Italije, Belgije, Engleske..., igrali u drugom razredu europskog nogometa, protiv Srbije, Sj. Irske, Slovenije, Danske, Švedske, Ukrajine, Turske, Slovačke...

Bio bi to još jedan fijasko, jer teško bi takve utakmice rasprodavale stadion.

 

Ključne riječi
HNS

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije