je li sigurno

Pandemija koronavirusa zasjenila sve druge bolesti: Liječnici ističu važnost darivanja krvi

shutterstock
11.10.2020.
u 17:55

Dok se bolnice bore protiv pandemije koronavirusa, milijuni ljudi diljem svijeta trebaju terapije za druge bolesti i druge vrste liječenja, a mnoge od njih zahtijevaju transfuziju krvi.

Žene s komplikacijama u trudnoći, djeca s anemijom te osobe stradale u raznim nesrećama samo su neki od onih kojima će čin davanja krvi spasiti život. 

Zbog korone je smanjen broj darivatelja krvi. 

U kolovozu su neke bolnice morale otkazivati operacije zbog nedostatka krvi, a količina krvi prikupljena u Engleskoj bila je u nekim razdobljima i 15 posto niža od očekivane.

No je li u doba pandemije sigurno donirati krv, pitanje je koje je postavio britanski list Independent. 

Glasnogovonik NHS-a izjavio je da su "koronavirusi skupina virusa za koje nema dokaza da se prenose putem krvi", javlja RTL

Uz pridržavanje propisanih mjera, kao što je držanje razmaka, i dolazak u dogovoreno vrijeme, smanjuje se mogućnost širenja zaraze među darivateljima.

U doba kada je pandemija zasjenila ostale zdravstvene probleme, važno je osvijestiti da oni i dalje postoje i da je nužno djelovati sada kako ne bi došlo do porasta oboljelih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije