MLADIĆ U HAJDUKU

Otac mu je legenda Australije, a on se odlučio za Hrvatsku. Nije htio putovati tisuće kilometara

Noa Mikić
Milan Sabic/PIXSELL
16.01.2024.
u 19:45

Noa Skoko, sin bivšeg igrača Australije Josipa Skoke, ipak je za svoj uspon odabrao mlade uzraste Hrvatske

Tijekom zimske pauze između jesenskog i proljetnog dijela domaćeg prvenstva oko dva pretendenta za naslov prvaka, Hajduka Dinama, najviše se govorilo o ulaznim transferima. Međutim, i jedni i drugi korisne novitete za svoju momčad mogu pronaći i unutar vlastitih kadrova. Tako su treneri Mislav Karoglan i Sergej Jakirović na pripreme poveli po nekoliko igrača iz juniorskog ili kadetskih uzrasta, ponajprije zbog što boljeg upoznavanja sa zalogom za budućnost, ali i zbog potencijalnog priključivanja prvoj momčadi za drugi dio sezone, ako se u kadru dogode neke ozljede ili ako se igrači posebno dokažu.

Na popisu Oreščanina

Što se Dinamova kadra tiče, Jakirović je na okupljanju prozvao šest igrača iz nogometne škole za priključivanje pripremama, a nakon prva tri odigrana pripremna dvoboja odlučio je za drugi dio priprema ostaviti tri od šest mladih talenata. Budući da su plavi upisali 1:0 pobjedu protiv Rogaške, 7:0 pobjedu protiv Triglava i 2:0 pobjedu protiv Celja, nije preveliko iznenađenje da su se strategu Dinama najviše svidjeli obrambeni igrači, koji su u tim utakmicama s čistim mrežama imali solidnu minutažu.

Najveće pozitivno iznenađenje priprema 16-godišnji je desni bek Noa Mikić, koji je u nekima od ovih utakmica igrao i s prvom postavom budući da Sadegha Moharramija nema zbog Azijskog kupa, a u početku priprema nije bilo ni Stefana Ristovskog, koji je dobio nekoliko slobodnih dana nakon majčine smrti. Mikić je u svakoj od tih utakmica impresionirao, posebno kad se uzme u obzir da će tek za desetak dana postati 17-godišnjak. Ne samo da je branič visok 175 centimetara pokazao čvrstinu u obrani nego se pravovremeno priključivao i napadačkim akcijama te uputio nekoliko kvalitetnih centaršutova. Riječ je o momku iz Varaždina koji je sa sedam godina prešao iz NK Varaždina u Dinamovu školu, a redovit je član mlađih uzrasta reprezentacije (U-15, U-17 i U-19). Iznenadno mu se otvorila sjajna prilika i iskoristio ju je.

Dinamove probleme rošade u obrani vrlo su dobro iskoristili i 18-godišnji braniči, dva mladića iz Zagreba, stoper Ivan Cvetko i lijevi bek Borna Graonić, koji su također ostali s Jakirovićevim kadrom na drugom dijelu priprema. I jedan i drugi svoje su prilike dobili zbog igara u juniorskom dresu Dinama, koji je u juniorskom HNL-u vodeći s tri boda više od Hajduka, ali i utakmicom manje. Cvetko je najčešće bio partner s iskusnim Theophileom, s kojim se vrlo dobro snalazio i razumijevao, dok je Graonić, inače više ofenzivni bek koji zna zaigrati i na krilu, pokazao vrlo dobre tehničke kvalitete. Obojica su se našla i na posljednjem popisu izbornika U-19 reprezentacije Siniše Oreščanina. Šanse za neke minute od tog trojca u HNL-u bi mogao imati Mikić, dok je Moharrami izvan kadra, a možda i Graonić dok japansko pojačanje Takuya Ogiwara ne dođe u punu spremu.

S druge strane Hajdukovi talenti sa šansom na pripremama više su igrači ofenzivnije prirode, ofenzivni veznjak Noa Skoko (18) te krilni napadač Bruno Durdov (16). Ono što njih dvojicu povezuje je da ih se u ovim mladim fazama karijere povezuje s njihovim očevima, bivšim nogometašima. Noa je sin bivšeg reprezentativca Australije Josipa Skoke, koji je tijekom svoje karijere upisao 146 nastupa za Hajduk te 51 nastup za A reprezentaciju Australije. Inače, Noa je rođen u Manchesteru te odrastao u Australiji, no u obitelji su se odlučili za dolazak iz australskog North Geelonga u Hajduk, te za mlade uzraste hrvatske reprezentacije ispred australske, zato što nisu htjeli putovati tisuće kilometara zbog utakmica koje Australija redovito pobjeđuje rezultatima 15:0 ili 20:0, željeli su da Noa na nivou mlađih nacionalnih selekcija igra kompetitivnije susrete. Noa se već dokazao u juniorskoj momčadi Hajduka, gdje je bio jedan od najboljih igrača u povijesnom pohodu "bilih tića" do finala Lige prvaka mladih. Engleski Guardian nedavno ga je uvrstio među 60 najvećih talenata svijeta rođenih 2006. godine, a u nedostatku pravih kreativnih "desetki" u redovima Hajduka Karoglan bi ga mogao ostaviti u momčadi za proljetni dio sezone i dati mu dragocjene seniorske kompetitivne minute. Na kraju krajeva, tako se isprofilirao i danas možda najskuplji HNL-ov eksponat Rokas Pukštas, samo što je on došao iz SAD-a, a Skoko iz Australije.

Ubojita ljevica Kaštelana

Od preostale Hajdukove "dice" najnovije ime koje trenira sa seniorima je Bruno Durdov, 16-godišnji krilni napadač koji je svoju prvu pravu priliku sa seniorima dobio na ovim pripremama. Tek je prije mjesec dana napunio 16 godina, a već je u pripremnom susretu u Umagu protiv Fehervara u 5:2 pobjedi zabio svoj premijerni pogodak. Njegov otac Mate bio je poznat kao briljantna desetka s niželigaških terena u klubovima poput Solina i Trogira, a mladi Kaštelan Bruno pokazuje još znatno veći potencijal sa svojom ubojitom ljevicom. Eksplozivni krilni igrač kao 15-godišnjak u polusezoni bio je najbolji strijelac kadetske HNL lige (U-17) s osam pogodaka, a već je i na seniorskoj razini pokazao da se može nositi s velikim dečkima.

Svi ovi igrači vjerojatno će prvenstveno ostati u mlađim uzrastima zbog kontinuiteta igara, ali njihova dokazivanja u pripremnim periodima sigurno će upaliti lampicu iznad glave Karoglanu i Jakiroviću, koji sigurno neće zanemariti činjenicu da imaju dobre opcije i u "vlastitom dvorištu". 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije