Potvrdili iz NS-a BiH

Okončan natječaj: VAR stiže u Premijer ligu BiH

VAR
26.03.2024.
u 21:07

VAR videotehnologija (Video Assistant Referee), sustav koji glavnom sucu tijekom utakmice pomaže riješiti dvojbene situacije, od početka sljedeće sezone bit će prisutan i na stadionima u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Potvrdio je to za Faktor glavni tajnik Nogometnog saveza BiH Adnan Džemidžić.

- Kako je u prethodnom razdoblju najavljeno, u sljedeću natjecateljsku sezonu će NS BiH krenuti s novom VAR tehnologijom. Projekt se odvija u skladu s hodogramom planiranih aktivnosti, a provedba VAR-a bit će u zadanom vremenskom okviru - rekao je Džemidžić. Dodaje kako je NS BiH, u skladu s odlukom o pokretanju i provedbi VAR tehnologije, poduzeo korake u smjeru pronalaska najboljeg tehničkog rješenja za naše infrastrukturne uvjete.

- Svi tehnički elementi uzeti su u obzir prilikom izbora opreme za realizaciju ovog vrlo zahtjevnog zadataka - dodao je Džemidžić.

Nedavno je okončana i natječajna procedura vezana uz izbor najboljeg ponuđača opreme. - Procedura izbora najboljeg ponuđača opreme okončana je u predviđenom roku, sve u skladu s relevantnim propisima - kaže glavni tajnik NS-a BiH i dodaje kako je krovna kuća bh. nogometa, prema istoj proceduri, izvršila izbor najboljeg ponuđača za konzultantske usluge, odnosno edukaciju tehničkog osoblja za uvođenje, rukovanje i upravljanje VAR tehnologijom.

Nije isključeno da se VAR testira na nekoj od utakmica u tekućoj sezoni.

- Ako se u idućem razdoblju stvore tehničke pretpostavke za instalaciju nužne opreme, postoji vjerojatnost da VAR sustav bude testiran na nekoj od premijerligaških utakmica. Ovim postupkom nabave stvoreni su realni uvjeti da naši suci i tehničko osoblje imaju najbolju edukaciju za upravljanje novom tehnologijom, a NS BiH dobije suvremenu opremu za uvođenje VAR sustava u najviši stupanj natjecanja - zaključio je Džemidžić. VAR tehnologija počela se razvijati još 2010. godine u Nizozemskoj, gdje je i testirana u sezoni 2013./2014. U sljedećim godinama korištena je u Australiji, na Svjetskom klupskom prvenstvu te nekim utakmicama njemačke Bundeslige i talijanske Serie A.

Ključne riječi
var

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije