Veoma ljut

Oglasio se i Jordan: Podržavam proteste, neka vodeći ljudi promijene zakone ili ćemo mi njih

01.06.2020.
u 12:06

Najbolji košarkaš u povijesti je istaknuo kako podržava proteste koji se održavaju u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je tamnoputi Amerikanac preminuo usljed brutalne intervencije četvorice policajaca u Minneapolisu.

"Duboko sam tužan, povrijeđen i vrlo ljut. Vidim i osjećam bol jako puno ljudi, njihovu frustraciju i bijes. Podržavam sve one koji su digli glas protiv rasizma i nasilja prema obojenim ljudima u našoj zemlji. Dosta nam je svega.

Nemam odgovore, ali naš zajednički glas protiv ovakve situacije pokazuje da nas ništa ne može podijeliti. Moramo paziti jedni na druge i nikad ne smijemo ignirirati ovakvu bezosjećajnu brutalnost. Moramo nastaviti s mirnim prosvjedima protiv nepravde i moramo tražiti odgovornost vlasti. Naš zajednički glas mora pritisnuti vodeće ljude u ovoj zemlji da promijene zakone, a ako to ne učine mi ćemo glasovima na izborima promijeniti njih. Moramo svi zajedno pronaći rješenje i raditi zajedno kako bismo se izborili za pravdu za sve.

Porodici Georgea Floyda želim izraziti sućut i saosjećanje svima onima koji su pogođeni njegovom smrću koju su uzrokovali isključivo rasizam i nepravda", napisao je Jordan na Twitteru.

Podsjetimo, 46-godišnji Floyd je uhapšen prošlog ponedjeljak kada je policija dobila prijavu da je jedan muškarac probao platiti račun u prodavnici nevažećim čekom.

Policija je privela Floyda, a jedan od policajaca ga je pritisnuo koljenom na vrat, što se vidi i na videu koji je obišao čitav svijet.

"Molim vas, ne mogu disati. Boli me stomak, vrat, sve me boli. Dajte mi samo malo vode, molim vas", rekao je Floyd.

Floyd je ubrzo nakon toga proglašen mrtvim u obližnjoj bolnici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije