Konferencijska liga

Nogometaši Zrinjskog dočekali privilegij, u Mostaru gostuje klub iz vrha Premiershipa

14.12.2023.
u 16:03

Utakmica s Aston Villom, u kakvom god se ova momčad sastavu pojavi večeras,trebala bi biti posebno iskustvo za sve ljubitelje domaćeg nogometa. Susret je večeras u 18.45

Mnogo je puta Zrinjski u posljednje dvije godine ispisivao povijest. Mostarski klub još će jednom večeras (18.45) učiniti takvo nešto. Zrinjski će na domaćem terenu prvi put ugostiti jednu momčad iz Premiershipa, piše Večernji list BiH. Poseban je to trenutak za mostarske ljubitelje nogometa, povijesni dan za prvaka BiH.

Poseban trenutak

Utakmica s Aston Villom, u kakvom se god ta momčad sastavu pojavi večeras, trebala bi biti posebno iskustvo za sve ljubitelje domaćeg nogometa. Kako je Zrinjski postao prva momčad koja se plasirala u skupnu fazu jednog europskog natjecanja, ovaj se klub doveo u situaciju da igra utakmice s velikanima iz drugih država u kojima je nogomet na mnogo višoj razini. Nisu Mostarci mogli mnogo toga napraviti u skupini s Legijom, AZ Alkmaarom i Aston Villom u rezultatskom smislu, ali to je praktički bio zamaskirani blagoslov. Utakmice s klubovima s mnogo više razine svima u Zrinjskom mogle su donijeti dodatni uvod u to što zapravo nogomet znači u nekim mnogo razvijenijim društvima. Ako ova iskustva Plemići usvoje na pravi način te u skladu sa svojim mogućnostima primjene na domaćim terenima, Zrinjski kao klub može puno rasti. Pobjeda protiv AZ-a sama je po sebi veliki uspjeh, još je u nekoliko navrata Zrinjski bio blizu bod(ova), ali 3 boda u rezultatskom smislu veliki su uspjeh, tim više kada se zna kako ta 3 boda konkretno donose 500.000 eura, što je za bh. prilike ogroman novac. Nogometaši Zrinjskog su se igranjem grupne faze našli u mnogo većem izlogu, na tribinama Zrinjskog zamjetan je porast broja raznih skauta i agenata, od kojih je dobar dio njih tu bio prvi put, tek toliko da vidi jedno novo tržište.

Zbog svega toga večerašnja utakmica s Aston Villom, zadnja za Zrinjski u ovogodišnjoj grupnoj fazi Konferencijske lige, trebala bi biti nogometni spektakl za cijeli bh. nogomet.

Jučer je medijskim prostorom dosta odjeknula vijest kako će klupu Plemića uskoro preuzeti crnogorski trener Željko Petrović. Taj je detalj isplivao u prvi plan i uz utakmicu s Aston Villom. Na jučerašnjoj konferenciji za medije to je pitanje dočekalo i aktualnog trenera Zrinjskog Marija Maku Ivankovića. Naravno, nije bilo prigodno takvo nešto komentirati s Ivankovićem na presici koja je dan prije bila posvećena novoj utakmici, ali trener Zrinjskog imao je spreman odgovor.

- Stigla je i do mene ta vijest. Ovo je svježe, ali ne obazirem se na to - kratko je kazao Ivanković za kojeg se od ranije znalo kako je privremeno rješenje.

- Došao sam iznenada i imao zadatak s našim stožerom i igračima ovih 7 utakmica u ovoj godini odraditi maksimalno. Ostale su još dvije i naš je zadatak izvući maksimum iz te dvije utakmice. Što će biti neki drugi dan..., to će odlučiti klub. Fokus je na Aston Villi i na ponedjeljku, pa što bude - dodao je Ivanković.

Petrović je trenersku školu učio u Nizozemskoj. Kao nogometaš je igrao u Budućnosti, Dinamu, Sevilli, nizozemskim klubovima Den Bosch, RKC, PSV, Urawi. Trenirao je Boavistu, RKC, Urawu, Al-Shaab, Den Haag, Botev Plovdiv, Badak, ali bio je pomoćnik u HSV-u, West Hamu, Mahačkali, reprezentaciji Srbije, Sunderlandu, Utrechtu. Bio je pomoćnik velikim i poznatim trenerima kao što su Guus Hiddink, Dick Advocaat, Martin Jol, Avram Grant… Željko Petrović jedan je od rijetkih nogometaša iz regije koji je igrao s Diegom Maradonom. Petrović i Maradona dijelili su svlačionicu u Sevilli, prvom Maradoninu klubu nakon odlaska iz Napolija. Tada je u Sevilli igrao i Davor Šuker. Klub još nije potvrdio ovaj angažman, ali je navodno vrlo izgledan.

Ipak, bez obzira na sve, u taboru Zrinjskog u dobrom ozračju dočekuju novu europsku utakmicu.

- Sigurno je ovo najveći protivnik koji je igrao u Mostaru. To je momčad koja igra vjerojatno najatraktivniji nogomet u Europi u ovom trenutku, vođena trenerom koji iza sebe ima osvojene europske naslove na velikim natjecanjima. Nama je ovo nagrada za godine kvalitetnog rada, došla je da uživamo. Na nama je odigrati najbolje što znamo, a rezultat - kakav bude... Prvenstvena je želja počastiti navijače, zahvaliti im za svu podršku koju nam pružaju - iznio je trener Ivanković svoje dojmove o protivniku iz Engleske.

- Svi imaju slabijih strana, imaju i oni sigurno, ali oni su ih sveli na minimum. Pratili smo obje utakmice, protiv Manchester Cityja su imali omjer udaraca na gol 22-2 u svoju korist, što sve govori. Svjesni smo toga, ali ne pribojavamo se. Najvažnije mi je da odigramo najbolje što možemo - dodao je trener Plemića.

Villa dolazi u punom sastavu, samo je pitanje koga bi trener Unai Emery mogao koristiti protiv Zrinjskog.

- Bore se za vrh ljestvice u Engleskoj, da im dolazi "Boxing Day", razmišljali smo hoće li u ostaviti neke prvotimce kući, ali vidimo da dolaze svi. Kada pogledamo koji igrači dolaze, onda je definitivno privilegij za nas igrati protiv takve momčadi. Osobno mi je draže da brani Martinez (osvajač zadnjeg Svjetskog prvenstva) nego treći vratar. Veća je čast ovako nego da su došli s trećim sastavom - dodao je trener Plemića.

Očekuje se spektakl

Kapetan Zrinjskog Nemanja Bilbija otkrio je kako "diše" svlačionica. Prvi topnik Plemića istaknuo je kako je ovo i za njega velika čast.

- Privilegij je igrati protiv takve momčadi. Spremali smo se cijelog života za ovo i, evo, dočekao sam u 33. godini da igram grupnu fazu Europe. Osobno uživam u ovome - kazao je Bilbija te dodao kako nema neke pretjerane nervoze u momčadi.

- Veća je nervoza bila protiv Urartua, tada je bio veliki pritisak jer bilo je "moramo" proći. U Birminghamu nitko nije bio nervozan, ako ništa, borili smo se do kraja - dodao je kapetan Plemića koji je izrazio nadu kako njega i kolege očekuje velika podrška s tribina.

U Mostaru vlada navijačka euforija. Večerašnja utakmica dočekuje se s nestrpljenjem. Dolaze navijači iz Engleske, samo još da vremenske prilike posluže...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?