Sarajevski derbi

Navijači Sarajeva bojkotiraju derbi sa Željezničarem

13.04.2017.
u 07:00

Subotnji derbi između Željezničara i Sarajeva proći će bez prisustva navijača Sarajeva koji derbi bojkotuju jer su nezadovoljni malim brojem ulaznica, 1.090 koje im je odlučio dodijeliti klub s Grbavice jer je na to navodno bio primoran.

Protekla dva dana trajao je pravi rat priopćenjima u kojima su sarajevski klubovi raspravljali čija je krivica za problem u vezi prodaje karata za gostujuće navijače.

Tražili 1500 ulaznica

Zahtjev FK Sarajevo bio je da fanovi ovog tima dobiju 1.500 ulaznica te su pozvali Željezničar da preispita odluku navodeći kako će u 9. kolu Lige za prvaka, kada Željezničar bude gostovao na Koševu, postupiti prema pravilima Nogometnog saveza BiH i navijačima Željezničara dati samo pet posto smještajnog kapaciteta stadiona, koji na Koševu iznosi 1.725 ulaznica.

Direktor tima s Grbavice Mirsad Šiljak kazao je da plavi žele dolazak gostujućih navijača, ali da je odluku donio MUP, a ne oni.

- Željezničar kao organizator mora poštovati određene uvjete. Na neke stvari nismo mogli utjecati nama je najvažnija sigurnosna situacija na tribinama. Primijetili ste na posljednjim utakmicama da ljudi masovno dolaze s djecom, kao i djevojke, i nama je u interesu da sigurnost bude na nivou.

Policija je uvjetovala da se naprave dvije tampon zone na tribini Sjever gdje bi nama uzeli dva slova i tampon zonu na Istoku točnije slovo G. Da smo mogli dati više karata to bi i uradili. Ovako su nam ruke vezane jer bi smanjili našim navijačima s godišnjim ulaznicama prostor na Sjeveru koji će imati 1.600 mjesta.

Za navijače Sarajeva u tom slučaju ostaje onih 1.090 ulaznica, kazao nam je Šiljak.

Uzvratiti istom mjerom

Navijači FK Sarajevo su zahtjevali da Uprava njihovog kluba uzvrati istom mjerom na narednom derbiju.

Iz FK Sarajevo ranije su naveli kako bi izostanak navijača Sarajeva zbog nedovoljnog broja ulaznica pokvario atmosferu derbija na što su se nadovezali iz navijačke skupine Horde zla, koji tvrde kako su godinama upozoravali na neljudske uvjete u kojima borave na Grbavici.

Karte za gostujuće navijače prodavat će se uz prikaz osobne iskaznice i evidentiranje imena i prezimena u Fan Shopu bordo kluba, te će evidencija prodanih karata biti dostavljena MUP-u SŽ-a.

- FK Željezničar nije želio postaviti uvjet da se za gostujuće navijače ulaznice prodaju isključivo uz pokazivanje osobne iskaznice, to je uvjet policije, kaže Šiljak. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije