MAKEDONIJA

Nakon što ga Červar nije vodio na SP, Ristovski junak EP-a

19.01.2018.
u 20:30

Činjenica je da Borko ima 35 godina, ali je isto tako činjenica da nije tako dobar da ga ne bi uzela Barcelona, a sezonu prije njemački RN Löwen.

Najugodnije iznenađenje prvog kruga Europskog rukometnog prvenstva je Makedonija. Oni su u drugi krug prenijeli tri boda, više od Njemačke, aktualnih europskih prvaka, i Slovenije, brončane s posljednjeg Svjetskog prvenstva. Takav je rasplet malo tko očekivao, no on se dogodio. Imala je Makedonija i veliku podršku navijača. Na svakoj od tri zagrebačke utakmice bilo je 5000 Makedonaca.

– U Makedoniji su ovih dana farmaceutske kuće na dobitku jer svi koji gledaju naše utakmice piju lijekove za nervozu i predinfarktna stanja. Očekujemo stoga da će nam zbog toga povećati premije i da će netko od njih biti naš novi sponzor. Inače, u Zagrebu se osjećamo kao da igramo na domaćem terenu, a u Varaždinu bi Makedonaca moglo biti još i više, a budući da su tamo i Slovenci, morat će proširiti dvoranu – rekao je Kiro Lazarov, najiskusniji i najstariji igrač Makedonije.

Prednost na tribinama

Dobro vam je došlo što je ispala Mađarska jer oni su u Varaždinu imali također ogromnu podršku.

– Istina, to nam samo olakšava. Kako se sa Slovencima više ne srećemo, vjerujem da će na našim utakmicama protiv Danske, Češke i Španjolske premoć na tribinama biti u našu korist. S obzirom na euforiju, ulaznice za naše utakmice kod naših navijača vrijedit će kao suho zlato – istaknuo je Lazarov.

Ključni igrači makedonske reprezentacije su i vratari – Borko Ristovski koji brani za Barcelonu i Nikola Mitrevski koji brani za rumunjsku Dobrogeu. U odnosnu na zadnje Svjetsko prvenstvo u Francuskoj to su dva sasvim nova vratara. Lino Červar, koji je bio izbornik Makedonije na SP-u 2017., izostavio je iz reprezentacije Ristovskog i Mitrevskog i vodio je Koleva i Trajkovskog. Makedonija je na SP-u u osmini finala ispala od Norveške (24:34), a oba makedonska vratara imala su manje od 30 posto obranjenih šuteva.

– Kada je Lino obznanio koja dva vratara idu, naravno da se postavilo pitanje zašto ne idu Ristovski i Mitrevski. Za prvog je Lino rekao da treba pomladiti reprezentaciju, a za drugog je rekao da je ozlijeđen premda je Mitrevski u tom trenutku bio najbolji vratar portugalskog prvenstva. Očigledno Lino i Borko nemaju zajednički jezik. Vjerojatno postoji neki sukob između njih dvojice još iz vremena kada je Borko branio za Metalurg gdje je Lino bio trener – rekao nam je jedan makedonski novinar.

Opet su Danci prepreka

Činjenica je da Borko ima 35 godina, ali je isto tako činjenica da nije tako dobar da ga ne bi uzela Barcelona, a sezonu prije njemački RN Löwen. Po broju obranjenih lopti Borko je trenutačno 14. s nešto skromnijim postotkom od 28 posto, ali branio je ključne lopte u susretima protiv Slovenije i Njemačke. Mitrevski ima puno bolji postotak obranjenih lopti – 39 posto i nalazi se na trećem mjestu, iza Danca Greena (45 posto) i Šveđanina Appelgrena (42 posto).

– Svaku ćemo se utakmicu boriti kao i protiv Njemačke. Mi nismo Danci, Šveđani ili Nijemci, ali smo luđi od svih njih zajedno. Žao mi je što napuštamo Zagreb jer to je meni drugi najdraži grad u koji i privatno često dolazim, no nadam se da ćemo se izboriti i za povratak – rekao je Borko.

Povratak u Zagreb? Nije nemoguće. Makedonci računaju da će sigurno osvojiti dva boda protiv Češke, a onda bi im za povijesni polufinale trebao još samo bod ili dva iz susreta protiv Španjolske i Danske koje su u drugi krug donijele samo po dva boda.

– Do sada smo najbliži polufinalu bili na Europskom prvenstvu 2012. godine. U odlučujućoj utakmici izgubili smo od Danske s pogotkom razlike. A na poluvremenu smo vodili s 19:16. Eto, izgleda da se povijest ponavlja i da ćemo protiv Danaca opet tražiti put do medalje i povratka u zagrebačku Arenu – istaknuo je Lazarov.

U toj čuvenoj utakmici u beogradskoj Areni, pred 17.000 gledatelja, Dance je do pobjede vodio Mikel Hansen koji je postigao 12 pogodaka. Na drugoj strani Kiro Lazarov postigao je pogodak više, 13, ali nije bilo dovoljno. Danska je na kraju postala europski prvak, a da pritom u drugi krug nije prenijela ni bod. 



 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije