Večernjakov VAR:

Nad Ćužom je bio prekršaj, gol je trebalo poništiti

27.07.2023.
u 11:32

U prvome trenutku činilo se kako se Marijo Ćuže nije previše potrudio skočiti u 53. minuti u svome šesnaestercu, no posve je jasno da to nije mogao napraviti jer mu je s objema naslonjenim rukama na njegovim ramenima bio Ganac Sharani Zuberu, strijelac jedinoga posve neregularnoga gola. On je glavom zabio pored nemoćnog Marka Marića za veliko slavlje Slovaka nakon ubačaja Lucasa Lovata. Glavni sudac Bram Van Driessche nije se ni osvrnuo na to da je Ćuže na travnjaku proveo još dvije minute nakon što se Zuberu doslovno stropoštao na njegovu glavu i tijelo nakon naskakivanja. Dapače, stječe se dojam kako je pobjegao s mjesta događaja. Nije se oglasila VAR soba u kojoj je također bio belgijski dvojac Lawrence Visser te njegov pomoćnik Thibaud Nijssen. Pomnom analizom dostupnih videozapisa, a što mu morali vidjeti Flamanci Visser i Nijssen, posve je jasno kako je gol morao biti poništen.

Iz najmanje dvaju kutova vidljivo je da u trenutku kada udara glavom loptu, Zuberu s dvjema rukama "jaše" po Ćuži. No, očito je kako, unatoč svoj naprednoj tehnologiji, VAR ne vrijedi jednako za sve momčadi. Te nekim čudom uvijek se osveti "slabijoj" ekipi čiji se roster procjenjuje na 8,3 milijuna eura, dok je pak vrijednost Slovanove momčadi 15,7 milijuna. Ovaj slučaj neponištenoga gola gotovo je bio identičan događaju iz El Classica 2016. godine kada je gol glavom Garetha Balea poništen zbog dosuđenog prekršaja nad Jordiejem Albom. Valja reći da su čudni bili kriteriji sudačkih odluka i u dvama potezima koji su neposredno prethodili samome golu u Mostaru, ali mora se priznati i splet nesretnih okolnosti. Najprije je to bilo ubacivanje lopte iz auta rukom, kada pomoćni sudac nije znao čija je lopta nakon međusobnog odbijanja. No, kako je igrač Slovana uzeo loptu u ruke i odlučio ubaciti je u teren, pomoćni sudac onda je pokazao loptu za Slovake. Nakon ubačaja rukom doslovno je također Zuberu pao na nepromišljen, ali gotovo nikakav dodir ruke stopera Slobodana Jakovljevića.

Ključne riječi
var

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije