HRVATSKI IZBORNICI

Može li Ante Čačić učiniti ono što je uspjelo samo Ćiri Blaževiću?

06.10.2017.
u 10:16

Čačić je drugi najuspješniji, uskoro i treći najdugovječniji izbornik.

Zlonamjernici će reći da je Anti Čačiću najsretniji dan u životu onaj kada je upoznao Zdravka Mamića, jer samo je zato postao hrvatski izbornik. No, bez obzira na to je li to istina ili ne, brojke pokazuju da je Čačić jedan od najuspješnijih hrvatskih izbornika u povijesti.

“Preživi” li s pozitivnim rezultatom utakmicu protiv Finske te povede kockaste u Kijevu, Čačiću će to biti već 26. izbornička utakmica, čime će prestići Zlatka Kranjčara (25 je puta vodio kockaste) i Otta Barića (24).

Ispred Čačića tako će ostati samo Slaven Bilić (65) i legendarni Miroslav Ćiro Blažević (72).

I Deschamps mu gleda u leđa

No bitniji je od broja nastupa učinak na klupi, a i tu Čačić stoji sjajno. U dosadašnje 24 utakmice ostvario je Ante 15 pobjeda, pet remija i četiri poraza, što je 69 posto osvojenih bodova. Prema toj statistici, bolji od Čačića samo je Slaven Bilić (72%), a u leđa mu gledaju Niko Kovač i Mirko Jozić sa 61 posto te Otto Barić, Ćiro Blažević i Igor Štimac koji su na 57 posto.

Koliko je tih Čačićevih 69 posto osvojenih bodova velik doseg, pokazuje što, primjerice, prvak Europe Fernando Santos na klupi Portugala ima učinak od 67 posto osvojenih bodova, dok Joachim Löw na klupi Njemačke ima 68 posto, što je također manje od Čačića. A francuski je izbornik Didier Deschamps, primjerice, na 62 posto.

Posljednjih nekoliko utakmica mnogi ističu da je Čačićeva reprezentacija neefikasna, no pogledaju li se brojke, situacija je sasvim drukčija. Naime, otkad je Ante postao izbornik, kockasti prosječno zabijaju 1,87 pogodaka po utakmici! Veći prosjek imali su kockasti samo pod vodstvom Nike Kovača, kada su zabijali 1,89 golova po dvoboju.

Čak je i u Bilićevo doba, kada je reprezentacija igrala najljepši nogomet, prosjek zabijenih golova bio manji (1,86).

Uzmemo li u obzir izbornike koji su vodili barem 15 utakmica, napadački smo najslabiji bili pod Ottom Barićem (1,33) i Igorom Štimcem (1,53).

A ima Čačić još jedan adut koji pokazuje da je dobar izbornik. Naime, pod njegovim je vodstvom hrvatska obrana primala samo 0,62 pogotka po utakmici. Manje smo golova dobivali samo pod vodstvom Mirka Jozića (0,61).

Hvalio ga ugledni L’Equipe 

Nemojmo zaboraviti ni činjenicu da je ugledni L’Equipe proglasio Hrvatsku najboljom momčadi prvog kruga Eura u Francuskoj, a Antu Čačića najboljim izbornikom. Izuzmemo li utakmicu s Portugalom u osmini finala, kockasti su na tom Euru igrali predivan nogomet, možda i najljepši od svih momčadi.
 

I zato Ante zaslužuje podršku uoči dvije odlučujuće utakmice na Rujevici i u Kijevu. Uspiju li naši nogometaši otići u Rusiju, Čačić će postati tek drugi hrvatski izbornik koji će kockaste odvesti i na Europsko i na Svjetsko prvenstvo. Dosad je to uspjelo samo Ćiri Blaževiću (Euro 1996. i SP 1998.), dok nas je Slaven Bilić također odveo na dva velika natjecanja, ali oba puta na Euro (2008. i 2012.).

A ne uspije li Čačić odvesti reprezentaciju na SP, onda će ionako sam sebi presuditi. Neće mu pomoći ni odmoći ni stav navijača ni medija... Ma, tada mu neće pomoći ni veliko prijateljstvo sa Zdravkom Mamićem. 

Izbornici - broj utakmica

1. Miroslav Blažević 72

2. Slaven Bilić 65

3. Zlatko Kranjčar 25

4. Ante Čačić 24

5. Otto Barić 24

6. Niko Kovač 19

7. Mirko Jozić 18

8. Igor Štimac 15

9. Stanko Poklepović 4

10. Dražan Jerković 3

Postotak osvojenih bodova

Slaven Bilić 72 posto

Ante Čačić 69%

Niko Kovač 61%

Mirko Jozić 61%

Miroslav Blažević 57%

U obzir su uzeti samo izbornici koji su Hrvatsku vodili minimalno na 15 utakmica

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije