AMina Kajtaz skuplja medalje

Mostarka u bazenu: Nekad se od bolova ne mogu ni pomaknuti...

15.11.2020.
u 12:12

Rana buđenja, hladna voda, menstrualni bolovi, neispavanost, umor... Kad skočiš u vodu svi smo isti. Nema razlike, nema opravdanja, priča Amina Kajtaz. Sad ju je pobijedila još jedna Mostarka i kći nogometne legende Lana Pudar (14)

Teško je i nedostaje ti obitelj, ali navikneš se. To su odricanja koja su u svijetu profesionalnih sportaša normalna. Ne možeš imati sve. Ja sam odabrala plivanje. To je moja prva ljubav, to je ono što me čini sretnom.

Pričala je to za 24 sata Amina Kajtaz (23), plivačica, hrvatska Miss sporta i kći nekadašnjeg nogometnog asa Veleža Seada Kajtaza.

 

- Sve sam preživjela, ali 200 metara delfin me posebno umorio. Nakon te trke sam ležala na podu i nisam se mogla pomaknuti sljedećih pet minuta. Cijelo tijelo me boljelo - pričala je Amina, plivačica Mladosti i aktualna Miss Sporta.

Grčevi u mišićima i bolovi u trbuhu nisu je spriječili da uzme i tu zadnju medalju u nizu, što je iznenadilo i nju samu, s obzirom na to da se na prošlogodišnjem prvenstvu nije plasirala ni u polufinale.

- Nekad iznenadiš samog sebe. Trenirala sam puno, ali nisam očekivala takvu dominaciju - nastavlja Amina.

Mostarka sa zagrebačkom adresom već dugi niz godina pliva u Hrvatskoj gdje uvjeti za plivače nisu bajni, ali opet su bolji od onih koje nudi njezin rodni grad. Bez olimpijskog bazena i ‘naplivavanja’ teško je ostvariti dobre rezultate pa je Amina promijenila adresu i posvetila svoj život plivanju.

- Bila sam primorana odrasti brže od svoje generacije jer sam u najljepšim godinama morala napustiti svoju obitelj i prijatelje. Sestra je prvih pola godine živjela sa mnom u Dubrovniku. Nisam znala oprati odjeću niti kuhati, tako da mi je puno pomogla.

Atraktivna plavuša ganja normu za Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine. U Riju je bila i plivala za BiH.

- Moram popraviti rezultate za sekundu. Ne, to baš i nije tako jednostavno kako se čini - smije se i prekida me na moje pitanje koliko je teško isplivati sekundu bolje vrijeme.

No, čini se kako je sezona krenula, da to Amini neće biti nikakav problem.

- Nemam taktiku. Pokušavam ne razmišljati o trkama prije samog natjecanja. Plivam kao i na treninzima. Vodi me cilj, želja, ali i adrenalin - otkriva Amina, koja je rođena u obitelji sportaša.

Njezin otac poznati je nogometaš Sead Kajtaz, a majka Maja bivša plivačica. Brzinu i tehniku, kaže, sigurno je naslijedila od njega, a ljepotu od majke. Ipak, bez obzira na savršeni spoj, ne kažu bez razloga je talent samo deset posto onog što čini sportaša.

- Svakako mi je prezime pomoglo u karijeri - priznaje Amina, koja pliva pod zastavom BiH.

- Nema odustajanja. Ranojutarnja buđenja, hladna voda u bazenima, menstrualni bolovi, neispavanost, umor... Kad skočiš u tu vodu svi smo isti. Nema razlike, nema opravdanja. To je najljepše kod sporta - zaključuje.

A još jedna Mostarka i kćer nogometne legende pojavila se na plivačkoj sceni. Lana Pudar (14), kći bivšeg Veležova golmana Velibora, zablistala je na mitingu Mladosti u Zagrebu. I u utrci na na 100 metara delfin pobijedila baš Aminu...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije