Petar Furundžija

Mladi Novotravničanin osvojio sve vrhove iznad 2000 metara

25.08.2020.
u 15:54

Nesvakidašnja planinarska priča dolazi nam ovih dana iz Novog Travnika. Naime, 17-godišnji Petar Furundžija, jedan od najuspješnijih mladih planinara, ove godine zaokružio je još nekoliko imena na listi osvojenih planinskih vrhova iznad 2000 metara nadmorske visine u Bosni i Hercegovini. Tako ih je dosad, kaže, osvojio čak 78. Prošlog vikenda tročlana ekipa iz PD “Kuk” i PD “Guča Gora” osvojila je posljednjih pet vrhova na Prenju i time kompletirala svih 78 vrhova i kota koliko ih ima u BiH, na ukupno 12 planina. 

Furundžija je tako postao prvi maloljetni planinar kome je to uspjelo. Petru su društvo pravili otac Franjo i Miro Blaž. Koliko je ovo vrijedan uspjeh govori činjenica da je dosad to uspjelo samo nekih 20-tak planinara, niti jednom maloljetnom planinaru dosad. Ovakav poduhvat od 22 ture u nepunu godinu dana, kaže Petar, tražio je puno odricanja. “Ustajanja u četiri sata ujutro, spavanje u šatorima, kontejnerima, bivcima, domovima. Ispenjavanja su bila i u gojzericama, derezama, skijama, krpljama i po različitom vremenu – suncu, kiši, snijegu i magli. Ture su trajale od 6 do 17 sati, jednodnevne, dvodnevne i trodnevne”, kazao je. Posebno ističe Bijelu Gomilicu koju su, kako kaže, ispenjali na skijama gdje se zadržao svega 15 sekundi zbog snježne oluje i na temperaturi -14. Zanimljivo je i to da su on i otac u tri dana osvojili tri najveća vrha u BiH na tri različite planine – Ljubišnja, Volujak i Maglić. Drugi dan na Volujku su osvojili kompletan greben od 13 vrhova. Osim pogleda koji oduzimaju dah, Petar je na tom putu imao i nekih zanimljivih, ali i opasnih susreta sa životinjama. “Divokoze na Čvrsnici i Volujku, bliski susret sa medvjedom ispod Ađovca, kao i na zadnjoj turi na Prenju gdje sam nagazio poskoka”, kazao je. Uzore je, kaže, imao u starijim kolegama Draganu i Boži koji su ovaj uspjeh ostvarili među prvima u BiH. Naše visokogorce prati Web portal www.planinarenje.ba, koji je napravio aplikaciju “Challenge 2000”, u kojoj su evidentirani planinari koji su se popeli na vrhove iznad 2000 metara. Tamo je, dakako, i Petar, koji je za uspjeh dobio i certifikat.   

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?