SAMO ZVEREV ISPRED BORNE

Marin Čilić: Idući su tjedni važni za samopouzdanje

Reuters/Pixsell
09.08.2018.
u 15:45

Istina kad usporedimo (današnjeg) Ćorića i Čilića u njegovoj dobi (21 godina i 9 mjeseci), naš najbolji tenisač je bolje stajao

Kamen, krš i maslina. Vino, ganga, Neretva... Sve to ima zemlja ta, moja Hercegovina, orilo se duboko iza ponoći (po kanadskom, a rano ujutro po našem vremenu) na tribinama središnjeg teniskog stadiona u Torontu. 

Tridesetak naših iseljenika u hrvatskim sportskim dresovima na taj je način proslavljalo ulazak Marina Čilića u osminu finala turnira iz kategorije Masters 1000. Kako je s druge strane bio Borna Ćorić, hrvatski su navijači zapravo pozdravljali svaki dobar potez bilo kojega od te dvojice. 

Ne znamo bi li, da je Ćorić (Zagrepčanin podrijetlom iz Zadra) pobijedio, navijači zapjevali istu Bulićevu pjesmu, ali nakon nje zapjevali su i Thompsonovu “Lijepa li si” pa ne bi bilo problema... 

Najveći naslovi – na betonu

Uglavnom, Čilić je i sedmi put pobijedio svog osam godina mlađeg (Čilić 29, Ćorić 21) kolegu iz reprezentacije, ali Borna je i ovaj put (kao i u još tri prethodna susreta), osvojio set. I bio je prilično ravnopravan suparnik, ali u ključnim trenucima presudilo je Marinovo iskustvo. Pa je Međugorac iskoristio sve tri prilike za obrat, a Zagrepčanin samo jednu od osam. Čilić je bio i nešto uspješniji u asovima (12:8), pa i u broju vinera (24:20) za konačnu pobjedu sa 6:3, 3:6, 6:1.

Čilić je tako napokon pokazao da i u Kanadi zna izaći na kraj s Hrvatima. Lani ga nije bilo, 2016. poražen je od Karlovića, a godinu dana prije od Tomića. I inače se Marin ne može pohvaliti nekim boljim rezultatom s Mastersa 1000 u Kanadi: ovo mu je četvrta osmina finala, a u četvrtfinalu je bio samo jednom, na početku karijere (2008.), kada ga je bez polufinala ostavio Simon. No Čilić je prije toga pobijedio Roddicka, tada šestog na listi... 

Vratimo se u sadašnjost, Međugorac je pobjedom u Torontu nad 20. tenisačem svijeta barem dijelom zaliječio ranu od ranog ispadanja u Wimbledonu (Pella, drugo kolo) i uspješno započeo betonsku sezonu od koje puno očekuje. Na tvrdoj podlozi Marin je osvojio 14 od 18 turnira, a na betonu su ostvarena i dva njegova najveća naslova: onaj iz Grand Slam razreda, na US Openu (2014.), i iz kategorije Masters 1000, u Cincinnatiju (2016.). 

Samo Zverev ispred Borne

– Ovih nekoliko tjedana vrlo je važno za moju igru i samopouzdanje. Sigurno ću odigrati najbolje što mogu kako bih uhvatio pravi ritam i bio uspješniji nego lani – poručuje Čilić koji bi se u slučaju dobrog rezultata u Kanadi mogao vratiti na četvrto mjesto ATP liste (ovaj tjedan je sedmi).

Što se Borne tiče, razloga za veliku brigu nema. Uživa u svom najboljem plasmanu (20. mjesto), do US Opena brani samo 145 bodova i – s obzirom na igru koju pruža ove godine – trebao bi napredovati i u poretku najboljih tenisača svijeta. U konkurenciji 22-godišnjaka već je drugi, ispred njega je samo Alexander Zverev.

Istina kad usporedimo (današnjeg) Ćorića i Čilića u njegovoj dobi (21 godina i 9 mjeseci), naš najbolji tenisač je bolje stajao. Bio je 12. na ATP listi (iako je prije toga bio i deveti) i imao pet osvojenih turnira (dva puta kombinacija Chennai – Zagreb i New Haven prije toga). Borna je 20. na listi i ima dva osvojena turnira. No svatko ima svoj put, lijepo ih je obojicu gledati u top 20! 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije