HRVATSKI FENOMEN

Luku Modrića mali korak dijeli od toga da napravi nešto što nitko nikada nije u povijesti Reala

luka modrić
JUAN MEDINA/REUTERS
16.01.2024.
u 08:47

Njegova svjetska nogometna dimenzija potvrđena je u veličanstvenoj 2018. godini kada je s reprezentacijom igrao finale Svjetskog prvenstva u Rusiji, a te je godine prekinuo dugogodišnju dominaciju Cristiana Ronalda i Lionela Messija koji su najduže dominirali svjetskim nogometom

O njegovoj nogometnoj genijalnosti u posljednjih je desetak godina napisano sve. Ili gotovo sve. Luka Modrić u Rijadu je ove nedjelje osvojio svoj 24. trofej u karijeri. Isti broj trofeja ima i Nacho Fernandez, dok rekorderi Karim Benzema i Marcelo imaju po 25. Madridski Real u El Clasicu je slavio protiv Barcelone (4:1) i osvojio 13. kraljevski Superkup. Kada je riječ o ovom trofeju, Katalonci imaju jedan više.

Modrić je u Realu od 2012. do danas osvojio tri španjolska naslova, dva Kupa kralja, pet španjolskih Superkupova, pet Liga prvaka, četiri europska Superkupa i pet klupskih svjetskih prvenstava.

Statistika kaže da je hrvatski reprezentativni kapetan odigrao 511 utakmica, postigao 38 pogodaka i upisao 82 asistencije. Realov rekorder po broju naslova pobjednika Lige prvaka (Kup prvaka) i dalje je Francisco Paco Gento, sa šest pehara.

Čak 122 nastupa u LP-u

Ranije su, pak, po pet naslova imali Cristiano Ronaldo (Manchester United i Real Madrid), Costacurta i Maldini (Milan) te nekadašnji igrači madridskog Reala Di Stefano, Lesmes, Marquitos, Zarraga i Rial. Uz Luku Modrića pet su puta ovaj pehar podizali Benzema, Kroos, Casemiro, Marcelo, Carvajal...

Luka u Ligi prvaka ima 122 nastupa i po tom je statističkom parametru, ukupno gledajući, na 19. mjestu ljestvice svih vremena. Računamo li samo igrače koji su nosili dres madridskog Reala, ispred Luke je Portugalac Cristiano Ronaldo, zatim Iker Casillas, Karim Benzema, Raul Gonzales i Sergio Ramos.

Također, u povijest Kraljevskog kluba upisao se kao igrač koji je skupio najveći broj nastupa poslije 35. rođendana. Dosad je taj rekord držao Francisco Paco Buyo koji je, nakon 35. rođendana upisao 160 utakmica, ali na vratarskoj poziciji. Modrić je taj rekord srušio prije dva mjeseca u utakmici s Cadizom, što znači da je nadmašio neke starije velikane kao što su Santillana, Di Stefano, Puškaš...

Luka je također proglašen trećim najboljim razigravačem desetljeća za razdoblje od 2011. do 2020., a Međunarodni institut za nogometnu statistiku i povijest uvrstio ga je u momčad desetljeća za razdoblje od 2011. do 2020. godine.

Uspješne sezone

Na europskim travnjacima oborio je još dva rekorda. Kao prvo, igrač je s najviše uspješnih driblinga u jednoj sezoni Lige prvaka. U veličanstvenoj sezoni 2017./2018., kada je ujedno osvojio i trofej za najboljega svjetskog nogometaša, uspješno je obavio 33 driblinga i tako oborio rekord Lionela Messija. Uz to 2013./2014. postao je vezni igrač s najviše asistencija u jednoj sezoni Lige prvaka. Tada je asistirao za čak osam pogodaka. Još je 2015./2016. ostvario najviše uspješnih dodavanja u jednoj sezoni La Lige s 94.6% uspješnosti. Četiri godine prije toga oborio je rekord za najviše uspješnih startova u jednoj sezoni La Lige. U sezoni 2011./2012. izveo je čak 129 startova i oborio prijašnji rekord Sergija Busquetsa.

Njegova svjetska nogometna dimenzija potvrđena je u veličanstvenoj 2018. godini kada je s reprezentacijom igrao finale Svjetskog prvenstva u Rusiji, a te je godine prekinuo dugogodišnju dominaciju Cristiana Ronalda i Lionela Messija koji su najduže dominirali svjetskim nogometom. Luka je svoje mjesto u nogometnoj povijesti već zaslužio, a ako ga ove sezone posluže sreća i zdravlje, mogao bi postati najuspješniji nogometaš u Realovoj povijesti.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije