Superkup

Baski već hlade šampanjac, a Katalonci kažu: 'Nismo mrtvi...'

barcelona
16.08.2015.
u 08:22

Nitko već godinama nije tako razbio Barcu kao Valverde, koji se prometnuo u mogućeg Enriqueova nasljednika

Bila je to čarobna noć na San Mamesu - kazao je trener Athletic Bilbaa Ernesto Valverde (51) nakon što je njegova momčad demolirala Barcelonu u prvoj utakmici španjolskog Superkupa (4:0).

Posljednjih godina naviknuli smo na to da Messi ruši sve moguće rekorde, no šou je ovaj put pripao Baskima. Pričat će se još o nevjerojatnom pogotku Mikela San Josea u 13. minuti koji je postigao pogodak života. Zabio ga je s pedeset metara!

Srušen rekord iz '91

Nikome u povijesti ovog natjecanja nije uspjelo zabiti pogodak s takve udaljenosti. Dosadašnji rekord držao je Santi Aragon, koji je za madridski Real zabio s 43,5 metara još davne 1991. godine. Samo još jedna čarobna Messijeva predstava u ponedjeljak u uzvratu može vratiti Barcelonu u igru. Svjestan je toga i Valverde, koji kaže:

- Barcelona je sposobna za takvo što. Iako, nitko nije očekivao da ćemo ih ovako nadigrati. Bila je to moja najsretnija noć.

Baski sigurno već hlade šampanjac za prvi naslov u španjolskom Superkupu nakon duge 31 godine. Ono o čemu Luis Enrique sigurno i u ovom trenutku razmišlja jest:

'Kako smo, dovraga, u dvije utakmice primili osam komada?'

U Europskom superkupu Sevilla im je također dala četiri gola. Jasno je da će nešto radikalno morati promijeniti u defenzivi svoje momčadi. Jer, ako ne uspije, Barca ovakvom obranom neće moći dominirati u Primeri, a kamoli u Europi.

A nemojte se iznenaditi ako Enriqueov nasljednik u bliskoj budućnosti bude baš Valverde, čovjek koji je posramio Katalonce kao nitko u posljednjih desetak godina.

Valverde je tijekom karijere, osim u Espanyolu i Athletic Bilbau, na ozbiljnijoj razini igrao i u Barceloni (1988. – 1990.).

Nakon toga u Athleticu je kao igrač proveo šest godina. Bio je omiljen među navijačima, koji su ga prozvali – Mrav. Njegova trenerska karijera počela je baš u Athleticu, a u Španjolskoj je još vodio i Espanyol, s kojim je 2006. igrao finale Kupa Uefe, Villarreal i Valenciju. U Grčkoj je s Olympiacosom triput bio prvak (2008., 2010. i 2011.), također je dvaput osvojio i grčki kup (2008. i 2011.).

Dakle, španjolski nogomet poznaje, kao i Barceloninu igračku filozofiju, a čini se da bi ove godine mogao postati hit u Primeri. Tri gola zabio im je Aduriz. A posljednji igrač kojemu je to uspjelo bio je Diego Forlan, koji je hat-trick postigao za Villarreal 2005. godine.

Prvi hat trick od 2005.

Bila je to ona Barca s Ronaldinhom, a i bila je to zadnja utakmica sezone na Nou Campu kada su Katalonci već osigurali naslov prvaka. Nakon svog najtežeg poraza, Enrique je kazao:

- Ako netko može ovo nadoknaditi, onda smo to mi. Nogomet je igra pogrešaka. No mene zabrinjava previše onih u obrani.

Njegova momčad primila je četiri pogotka iz pet udaraca prema golu, a zanimljiva je i činjenica da su imali posjed lopte od 62 posto.

- Nismo još mrtvi, vraćali smo se i nakon težih poraza - poručio je Javier Mascherano.

>> 'Ako netko može dostići 0:4, onda je to Barca, ne otpisujte nas!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?