OD DEPRESIJE DO POSTOLJA

Liječeni alkoholičar osvojio olimpijsku medalju! Ovo je njegova priča

Foto: Reuters
1/2
19.02.2018.
u 21:23

– Počelo me mučiti to što nemam nikakav plan. Osjećao sam se besciljno, nisam znao što bih trebao činiti

Popularnost koja dolazi sa sportskim uspjehom ne podnose svi sportaši najbolje jer koliko god je slava opojna, toliko ona zna biti i opasna. Posebno za one nesigurne i pomalo dezorijentirane. 

Najbolji primjer za to je 23-godišnji skijaš slobodnim stilom Nick Goepper, osvajač srebrne olimpijske medalje u Pjongčang u disciplini slopestyle (iza Norvežanina Braatena). Nakon što je prije četiri godine u Sočiju, osvojio broncu, ovaj mladi Amerikanac zaletio se punom brzinom u vrlo opasnu životnu ulicu.

Naime, nakon što su tri Amerikanca osvojila sve tri medalje, on i njegovi kolege (Josh Christensen i Gus Kenworthy) bili su gosti čak i u najgledanijim emisijama poput one slavnog Davida Lettermana, no ta novonastala medijska popularnost za Nicka je bila previše: – Počelo me mučiti to što nemam nikakav plan. Osjećao sam se besciljno, nisam znao što bih trebao činiti, zaboravivši da se jednostavno moram vratiti treninzima. A tjeskoba i depresija dovele su ga do toga da u ljeto te iste olimpijske godine, u kolovozu, ničim izazvan, kamenjem gađa nekoliko automobila. Kad je shvatio što je učinio, oštećenima se ispričao i nadoknadio im štetu.

– Bio sam nekako smušen, a kada bih legao u krevet, priželjkivao sam da ta noć što dulje traje. Zapravo, znao sam ostati budan cijelu noć u nadi da jutro nikad neće doći. Sve to dovelo me do toga da sam počeo svakodnevno piti, a i počeo sam sve češće razmišljati o načinima na koji bih mogao okončati svoj život. Kad je vrag odnio šalu, prihvatio je sugestiju svojih roditelja da ode u centar za odvikavanje od ovisnosti pa je u jednom takvom centru u Teksasu u jesen 2015. proveo 60 dana.

– Za mene je bilo ključno što sam ondje mogao razgovarati s ljudima koji su imali iste ili slične probleme. S njima sam se mogao poistovjetiti. Osim toga, nakon terapije odvikavanja preko vikenda više ne odlazim u barove i ne trošim tamo novac. Na koncu mogu reći da sam imao fantastično iskustvo mijenjanja vlastitog života i sretan sam što je i moja obitelj u tome sudjelovala. Ta promjena dovela je do toga da je Nick postao i pasionirani čitatelj knjiga. Zahvaljujući i tome, ovaj američki skijaš nije popio kap alkohola još od 26. rujna 2015. Čak niti kada je slavio svoje olimpijsko srebro. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?