BROJNE KRITIKE

Legende o kontroverznoj odluci: VAR-u, umri! Ovo je hrpa sr*nja'

psg
STEPHANE MAHE/REUTERS
30.11.2023.
u 09:27

Mnogi su bijesni nakon penala dosuđenog za PSG u nadoknadi protiv Newcastlea, u VAR sobi bio je i hrvatski sudac Ivan Bebek

Puno drame, kvalitetnih i bizarnih golova te kontroverze vidjeli smo u prvoj večeri petog kola nogometne Lige prvaka, saznali smo i za četiri putnika u osminu finala natjecanja – Barcelonu, Borussiju Dortmund, Atletico Madrid i Lazio. U osam utakmica koje su odigrane u utorak nastupila su dva hrvatska reprezentativca, i oba su dala doprinos svojim momčadima. Joško Gvardiol odigrao je cijelu utakmicu za svoj Manchester City protiv Leipziga te je sudjelovao u velikom preokretu građana.

U susretu momčadi koje su još u četvrtom kolu potvrdile svoj prolazak u nokaut fazu igralo se za prvo mjesto u skupini, a Leipzig je poveo na Etihadu 2:0 golovima Loisa Opende, no završilo je 3:2 za City. U drugom poluvremenu uslijedio je preokret, a Gvardiol je asistencijom za Phila Fodena direktno sudjelovao u izjednačujućem pogotku. Preostala dva zabili su Erling Haaland i Julian Alvarez.

Drugi hrvatski reprezentativac koji je nastupio bio je Luka Ivanušec, koji je za svoj Feyenoord ušao u igru u 70. minuti te sedam minuta kasnije ubačajem iz kornera namjestio pogodak Matsu Wiefferu, koji je poentirao glavom. Međutim, to nije bilo dovoljno za njegovu momčad, koja je na svojem De Kuipu s 3:1 poražena protiv madridskog Atletica. Bila je to poprilično bizarna utakmica jer je Feyenoord zabio dva pomalo nevjerojatna autogola.

Prvo je Lutsharela Geertruidu, u namjeri da zagradi loptu za svojeg vratara, lopta pogodila u bedro i otišla u gol, da bi pri kraju susreta za konačnih 3:1 Santiago Gimenez nakon jednog ubačaja Atletica loptu glavom zakucao u vlastitu mrežu. Feyenoord će tako nakon ovog rezultata na proljeće sigurno ići u Europsku ligu, dok su Atletico i Lazio potvrdili svoj prolazak dalje.

Najviše drame bilo je na utakmici PSG-a i Newcastlea, u kojoj su Englezi od 24. minute golom Isaka pa sve do same završnice imali vodstvo, da bi kontroverznom odlukom i kaznenim udarcem Kyliana Mbappéa u sedmoj minuti sudačke nadoknade Parižani izjednačili. Naime, u završnici susreta lopta je najprije u tijelo, a potom u lakat pogodila braniča Newcastlea Valentina Livramenta. Poljski sudac Szymon Marciniak nije pokazao na bijelu točku, ali iz VAR sobe javili su mu se sunarodnjak Tomasz Kwiatkowski i hrvatski sudac Ivan Bebek te je Marciniak promijenio svoju odluku.

Budući da nam se iz sudačkih organizacija već mjesecima govori da nema kaznenog udarca kad se lopta od drugog dijela tijela odbije u ruku, očekivano su reakcije bile ogorčene. Tako je legendarni bivši engleski nogometaš Gary Lineker situaciju prozvao smiješnom, bivši igrač Liverpoola Stan Collymore poželio je da VAR "umre", a legendarni Alan Shearer istaknuo je da je sve ovo "hrpa sr*nja". Iz te skupine, skupine smrti, prolaz je zasad potvrdila jedino Borussia Dortmund velikom 3:1 pobjedom na gostovanju kod Milana na San Siru. U posljednjem kolu tako će se za drugo mjesto boriti PSG (7 bodova), Newcastle (5) i Milan (5). 

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije