Čelnici Zrinjskog zrače optimizmom pred novu sezonu

Lasić: Prolazak u grupnu fazu bio bi kruna ove i svih prethodnih uprava

10.07.2023.
u 09:35

Šulenta: Sve osim prolaska 1. kola bilo bi neuspjeh, žao mi je što u 2. kolu ne bismo išli na Dinamo

Čelnici Zrinjskog u zgradi Aluminij Industrije održali su svečanu konferenciju za medije na kojoj su pokazali visoku dozu ambicija i optimizma. Na žalost konkurencije u BiH, sve ono što su čelnici Zrinjskog izrekli utemeljeno je u zbilji, piše Večernji list BiH.

Jasne ambicije

Nemaju čelnici Zrinjskog često običaj u javnom prostoru govoriti izravno o ambicijama. Ipak, kada to i čine, jasno izražavaju kako su one uvijek najviše. Ipak, posljednje dvije godine u mostarskom je klubu ljestvica jako podignuta. Dugo se očekivalo novo europsko ljeto, nova prilika za iskorak u Europi. Zrinjskom je posljednjih godina postala "normalna" dominacija na domaćim terenima, nedostaje još taj iskorak u Europi, a dojam je kako Mostarci i ovog ljeta imaju pokriće govoriti o tome kako konačno žele igrati grupnu fazu jednog europskog natjecanja.

Prvi je riječ uzeo predsjednik kluba Denis Lasić, koji je obećao kako će ovakva praksa druženja s medijima ubuduće biti uobičajena pred početak svake sezone.

- Tu smo kako bismo podijelili očekivanja s vama. U ponedjeljak putujemo u Armeniju, gdje ćemo igrati protiv nepoznatog protivnika, ali nadamo se da ćemo uspješno apsolvirati protivnika i da ćemo napraviti korak više u odnosu na prošlu sezonu. Znate i sami koliko smo bili blizu da završimo u grupnoj fazi Konferencijske lige. Nadam se da će to ove godine, što našim znanjem i umijećem što uz dozu sreće koja je uvijek potrebna, to uspjeti. Što se tiče prvenstva, ambicije su najviše. Idemo i na prvenstvo i na Kup i mislim kako imamo momčad koja je i bolja nego prošle godine. Imamo odličan rad našeg trenera Rendulića i njegovih suradnika i, bez skromnosti, mislim da ćemo biti glavni konkurenti za naslov prvaka. Ova stanka bila je kratka, uradili smo mnogo vidljivih infrastrukturnih pothvata na stadionu. U sveučilišnom kampu osposobili smo i trening-centar. Tako da uvijek na neki način dajemo maksimalno svoje snage u skladu s novčanim sredstvima. Mislim kako smo uradili mnogo dobrih stvari na stadionu, koji se već sada ušminkava za te europske utakmice i to je vrlo blizu kraja. Hibridni teren je postavljen, ovih će se dana prošivati, tako da će biti u funkciji. Tribine su osvježene, prostorije osigurane. Među ostalim, tu je i VAR tehnologija. Prošle godine bili smo blizu da završimo u grupnoj fazi Konferencijske lige. Nadamo se da ćemo ove godine to i uspjeti - kazao je Lasić.

Amir Gross Kabiri bio je svojevrsni domaćin svečane konferencije za medije. On je izložio svoje viđenje trenutačne situacije u klubu.

- Uvijek ističem kako je privilegij biti dio Zrinjskog. Za mene je to jako značajna stvar, ne samo kao doprinos društvenoj zajednici. Sa svojim kolegama Lasićem i Šulentom pobrinut ću se da klub ima sjajnu budućnost, ali i stabilnu sadašnjost - kazao je Kabiri.

Ako Zrinjski izbori grupnu fazu nekog europskog natjecanja, to bi se natjecanje vrlo vjerojatno moglo igrati u Mostaru. Treba biti realan, Zrinjski u Mostaru ne bi mogao igrati grupnu fazu Lige prvaka, ali Mostarci u kvalifikacijama tog natjecanja teško mogu napraviti nešto više od prolaska nekoliko uvodnih kola. Zrinjski u kvalifikacijama za Ligu prvaka, prije svega, ima priliku ostaviti dobar dojam, trajati što dulje, ali Mostarci bi, recimo, u ovom trenutku realno mogli ciljati na grupnu fazu Konferencijske lige. Za Zrinjski je u ovom trenutku ključno da prođe Urartu, a svako iduće kolo nakon toga bilo bi bonus. Ako bi se Zrinjskom na kraju iskazala prilika, pa se ostvari plasman u Konferencijsku ligu, tada bi ovaj klub vjerojatno grupnu fazu mogao igrati na svom stadionu. Izvršni potpredsjednik HŠK Zrinjski Danko Šulenta najavio je kako bi se grupna faza jednog UEFA-ina natjecanja mogla igrati u Mostaru. Istaknuo je da su prošle sezone delegati pozitivnim ocjenama i mišljenjima to omogućili Zrinjskom. Ogradio se time da bi Zrinjski, ako uđe u grupnu fazu, čekala nova provjera delegata, ali Mostarci imaju svoje adute.

Stadion spreman

- Uvjete koje je bilo potrebno zadovoljiti smo ispunili. Jako mnogo toga će ovisiti o izvješću delegata koji bude na našoj prvoj utakmici. Mislim da je to ovaj put delegat iz Bjelorusije. Temeljem njegova izvješća dobit ćemo smjernice za sljedeća dva pretkola jer, naravno, namjeravamo igrati i nokaut-fazu do kraja, play-off i, kao što je predsjednik rekao, nastojimo se i ove godine plasirati u grupnu fazu natjecanja. Naravno da sve to igramo na našem stadionu. Jedino tako smo postigli pravi cilj. Svake godine ti su uvjeti sve zahtjevniji. Ove godine uvodi se VAR tehnologija u utakmice Lige prvaka. UEFA se pobrinula da osigura posebna vozila s VAR tehnologijom, a naše je da im osiguramo sve ostalo. Nastojanje kluba je da na kraju dobije jedan moderan stadion, koji u ovom trenutku to nije, ali u okviru naših mogućnosti i pretpostavki koje imamo i koje smo zatekli trudimo se da svaki dan on izgleda ljepše i da navijači, igrači i sve službene osobe imaju komfor - kazao je Šulenta.

Šulenta je imao još jednu znakovitu izjavu. Skraćeno, ta bi izjava značila kako Zrinjski neće prodavati tek tako svoje igrače dok se ne ostvari plasman u dugoočekivanu grupnu fazu.

- Otkako smo tu u klubu, samo gledamo kako nekog dobrog igrača dovesti u klub. S druge strane, koja bi trebala biti financijski profitabilna, nismo učinili ništa. Prošle godine imali smo oko milijun eura izlaznih transfera i naknada za razvoj, ove godine u tom smjeru imamo naknada oko 200.000 eura. Dok ne završimo europsku kampanju, a nadamo se kako će ona trajati cijelu jesen, nemamo namjere prodavati igrače - dodao je Šulenta kazavši kako se radi na dovođenju vratara i još jednog igrača koji mnogo može pomoći u Europi.

Predsjednik Lasić kao član uprava kluba ili kao predsjednik kluba sudjelovao je u svim uspjesima Zrinjskog, od prvog naslova 2005. godine. Pitali smo ga koliko bi njemu značio plasman Zrinjskog u grupnu fazu.

- Mislim da bi to bila kruna ove uprave, ali i svih prethodnih uprava. Bez obzira na to kakve korake Zrinjski pravi, manje ili veće, oni su uvijek prema naprijed. Želimo to napraviti što prije, prošle godine nam je malo nedostajalo. Ove godine to je opet realnost i zato nam je fokus na prvim utakmicama protiv Armenaca. Prolazak 1. kola stvorio bi pretpostavke za barem play-off Konferencijske lige - kazao je čelnik kluba.

Kabiri je najsvježiji član čelništva mostarskog kluba. On je rekao kako nije ni sanjao kakvo će za njega to biti iskustvo sa Zrinjskim.

- Kako sam na dnevnoj razini bio sve uključeniji u rad kluba, moji su osjećaji za klub, ljude u njemu i kolege u upravi postajali sve veći i izraženiji. Snaga našeg kluba leži upravo u toj suradnji, različitosti mišljenja koja donosimo za stol, koja nas na kraju dana dovode do boljih odluka. Svi dolazimo iz različitih sfera, a na kraju dana odluke koje su donesene, donesene su za dobrobit našeg kluba. Moji su osjećaji i emocije za ovaj klub rasli kako smo mi, zapravo, rasli kao klub - kazao je Kabiri, koji je još dodao:

- Ne postoji osobna vizija, postoji vizija našeg menadžmenta. Imamo velike planove za budućnost koje ćemo u budućnosti podijeliti s vama. Svi za ovim stolom rade 24 sata na dan. Ne slavimo tijekom sezone, nego na kraju sezone. Mi smo ovdje da radimo, a ne da pričamo - zaključio je.

Odvažnu prognozu na kraju je imao dopredsjednik Šulenta, koji je bio upitan da komentira prvog protivnika - armenski Urartu.

- Objektivni sam optimist, mislim da smo u ovom trenutku bolja momčad. Imamo više europskog iskustva i mislim kako bi sve osim prolaska bio neuspjeh. Koliko god to bilo izazovno za igrače i stožer, to govorim zato što tako mislim. Moram reći da sam bio razočaran što u 2. pretkolu eventualno nismo dobili zagrebački Dinamo jer bismo tek tada vidjeli što su naše stvarne mogućnosti i vrijednosti u regiji u kojoj radimo i živimo - zaključio je Šulenta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije