22. Izbor najboljeg sportaša BiH u organizaciji Nezavisnih novina i BHRT-a

Lana Pudar i Džanan Musa proglašeni najboljima u BiH

Fena
24.12.2022.
u 09:06

Žiri 22. Izbora najboljeg sportaša BiH jednoglasno je odlučio da ovogodišnji laureati budu Lana Pudar i Džanan Musa, koji su iza sebe imali nezaboravnu godinu

Bosna i Hercegovina je 22. put dobila najbolje sportaše, a godinu na izmaku obilježili su plivačica Lana Pudar i košarkaš Džanan Musa, koji su okrunjeni u hotelu Holiday u Sarajevu na spektakularnoj manifestaciji Izbor najboljeg sportaša BiH u organizaciji Nezavisnih novina i Radiotelevizije BiH.

Nezaboravna godina

Žiri 22. Izbora najboljeg sportaša BiH jednoglasno je odlučio da ovogodišnji laureati budu Lana Pudar i Džanan Musa, koji su iza sebe imali nezaboravnu godinu. Ove godine žirijem je predsjedao proslavljeni nogometaš Nikola Nikić, koji je s ostatkom žirija imao težak posao, ali je na kraju uz konsenzus svih donio pravedne odluke.

Lana Pudar i ove je godine pisala povijest bh. sporta i plivanja. Mostarka je upisala najveći uspjeh karijere jer je osvojila zlatnu medalju u disciplini na 200 metara leptir na Europskom prvenstvu u vodenim sportovima koje se održalo u Rimu. Na istom prvenstvu osvojila je i broncu u disciplini na 100 metara leptir. Postala je dvostruka juniorska prvakinja Europe na 50 i 200 m leptir te viceprvakinja na 100 metara, a donijela je i povijesne medalje za BiH s Mediteranskih igara, gdje je bila zlatna na 100 i 200 metara. Također je imala zapažene nastupe na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u Melbourneu. U najužoj konkurenciji bile su još i odbojkašica Dajana Bošković i biciklistica Lejla Njemčević.

Musa se ove godine vratio na velika vrata. Fenomenalnu sezonu u dresu Breogána okrunio je nagradom za najkorisnijeg igrača španjolske ACB košarkaške lige. Odigrao je fenomenalno u dresu BiH na EP-u na kojem je prosječno bilježio 21,4 poena po utakmici. Zatim je uslijedila kruna karijere i potpis za slavni Real Madrid s kojim je već osvojio prvi pehar - Superkup. Već u dva navrata proglašen je za MVP kola u elitnoj Euroligi i trenutačno je jedan od najboljih košarkaša Eurolige.

- Prije svega, želio bih iskazati žal što nisam mogao biti na dodjeli ove nagrade, ali koristim priliku da ovako zahvalim svima koji su sudjelovali u ovom izboru. Najprije želim zahvaliti Nezavisnim novinama na izboru ove sjajne nagrade. Bio sam na dodjeli ove nagrade prije nekoliko godina za najperspektivnijeg sportaša BiH, ali, evo, kako red ide, sad je došao na mene da dobijem nagradu za najboljeg sportaša. Želim zahvaliti svima u BiH na potpori, kao i svojoj obitelji koja mi pruža nevjerojatnu podršku. Ovo je samo jedna više motivacija za mene da nastavim raditi i nadam se kako ćemo se vidjeti uskoro - poručio je Musa iz Madrida.

Među tri najbolja našli su se i nogometaš Zrinjskog Nemanja Bilbija i taekwondoist Nedžad Husić.

Tradicionalno su dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija. Epitet najbolje ekipe ponijela je ženska odbojkaška reprezentacija BiH koja je drugi put uzastopno izborila nastup na Europskom prvenstvu, a igrala je i elitnu CEV Zlatnu ligu. Nagrada za najboljeg trenera zasluženo je otišla u ruke Gorana Grahovca, glavnog trenera fenomenalne Lane Pudar.

Priznanje za Selimovića

Najperspektivnijom sportašicom i najperspektivnijim sportašem proglašeni su biciklistica Dragana Matić i karataš Luka Pejić. Dodijeljena je nagrada i za razvoj sporta, a tu titula pripala je Nihadu Selimoviću, prvom čovjeku KK Spars. Žiri je nagradu za fair play i sportski uzor dodijelio sutkinji Merimi Tanović-Čamo. Nagrade za životno djelo dodijeljene su proslavljenom nogometašu Željezničara Miši Smajloviću, košarkaškom stručnjaku Bogdanu Tanjeviću i posmrtno Zlatanu Saračeviću, rukometnoj legendi, te Muhamedu Mujiću, simbolu FK Velež.

Nagrada za najbolju ekipu u sportu osoba s invaliditetom pripala je reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci, dok je priznanje za najboljeg sportaša za osobe s invaliditetom pripalo kapetanu odbojkaške reprezentacije BiH Sabahudinu Delaliću. Srca čitatelja Nezavisnih novina i posjetitelja portala www.nezavisne.com ove godine osvojio je Nemanja Bilbija, koji je rušio rekorde Premijer lige BiH.

I ovogodišnji Izbor najboljih sportaša u Sarajevu održan je uz partnerstvo Olimpijskog odbora BiH i snažnu potporu Ministarstva civilnih poslova BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije