UTRKE PRED NAMA

Kraljica je najelitnije što sportski Zagreb ima, a čini se da će je podržavati i nova vlast

sljeme
02.01.2022.
u 09:07

"Biti domaćin najvrsnijim skijašima iz cijelog svijeta neizreciv je ponos i iskrena radost. I stoga iskrena zahvala svima koji pripremaju i provode ovu utrku...Odlučni smo da se sljedeće godine nađemo na Sljemenu i zajedno i gromko navijamo."

Tako je govorio Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Tomaševića, i na neizravan način i odgovorio na pitanje "što će biti sa Snježnom kraljicom" i to u vrijeme kada nova gradska administracija najavljuje posvemašnje rezanje troškova vrhunskom sportu.

Shiffrin upitna za Zagreb

Čini se da će i nova gradska vlast, barem u ovom slučaju, podržavati organizacijsku i natjecateljsku izvrsnost. Jer, niti jedno svakogodišnje međunarodno sportsko natjecanje u elitnim sportovima koje se održava u Hrvatskoj ne dovede baš sve najbolje svjetske protagoniste dotične discipline kao što je to slučaj sa slalomskom utrkom Svjetskog skijaškog kupa. Pa smo tako na Sljemenu mogli gledati bivše i buduće olimpijske pobjednike i svjetske prvake i prvakinje.

Na brdu iznad Zagreba slavila je velika Marlies Schild (četiri puta) baš kao i njen još veći sunarodnjak Marcel Hirscher (pet puta), jedan od najvećih koji je ikada stao na skije. Još uvijek dolazi četverostruka pobjednica Mikaela Shiffrin, Amerikanka čijem se pojavljivanju, unatoč pozitivnom nalazu na COVID-19, zagrebački organizatori nadaju i ove godine.

No, ako i bude spriječena tu su još uvijek dvostruka pobjednica Petra Vlhova, posljednja ukupna pobjednica Svjetskog kupa, slalomska pobjednica Katharina Liensberger, odlična Michelle Gisin i tako redom.

Ljutić po prve bodove

Ono čemu se sljemenski organizatori potiho nadaju jest novom hrvatskom postolju kojem nismo svjedočili još od 2012. u muškoj konkurenciji (Ivica Kostelić) odnosno 2007. kod skijašica (Ana Jelušić). Ivica je svakako jak razlog što je na Sljeme uopće stigla muška utrka, kao što je njegova slavna, i nezaboravna sestra Janica zaslužna što je FIS uopće pristao dodijeliti domaćinstvo jedne svoje utrke zemlji s vrlo malo snježnih oborina i još manje skijališta.

Hrvatska će ove godine u konkurenciji imati tri skijašice i petoricu (možda i šestoricu) skijaša, a trenutno najbolje stojeći u Svjetskom kupu jesu Filip Zubčić, petoplasirani u slalomskom poretku, te Leona Popović, ove sezone 15. u poretku slalomašica. Osim njihovih, potencijalno visokih plasmana (ne zaboravimo ni Mateja Vidovića), trenutak bi svakako uljepšao prvi karijerni ulazak u drugu vožnju Svjetskog kupa najveće nove hrvatske skijaške nade Zrinke Ljutić.

No, sve ćemo vidjeti već 4. siječnja kada je na rasporedu ženska utrka, te dan kasnije kada će se niz Sljeme spustiti muškarci. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije