košarka

Klubovi odustaju od igranja u Ligi 12

BiH,28.11.2015.Mostar ,Dvorana Bijeli brijeg,  Student - Siroki Photo:Stojan Lasic
07.09.2016.
u 11:00

Još je mnogo nepoznanica kada je u pitanju seniorsko košarkaško natjecanje u najjačoj ligi Bosne i Hercegovine. Ovogodišnje natjecanje zamišljeno je kao prvenstveno natjecanje koje bi imalo dvanaest klubova. Takav je uostalom plan krovne kuće bh. košarke.

Znakovi krize

Kroz regionalna natjecanja tri kluba su i stekla pravo nastupa u najjačem bosanskohercegovačkom košarkaškom društvu - Bosna Royal, Prijedor i Posušje. Bosna se kroz razna pretumbavanja, počevši od promijene imena, pa do pozivanja na “slavnu” tradiciju, uspjela održati i najavljuje ozbiljno sudjelovanje u najjačoj ligi Bosne i Hercegovine. Međutim, kada je Posušje, kao prvak Herceg Bosne, odustalo, pa potom i Prijedor kao prvak Republike Srpske, tzv. Liga 12 potpuno se promijenila i broj klubova mogao bi biti manji od dvanaest zamišljenih.

Znak je to i velike krize u bosanskohercegovačkom, prije svega, klupskom košarkaškom sportu, koja, istina, ne traje od jučer. Interes sponzora svake godine sve je manji i manji ili gotovo nikakav. Privatne tvrtke bore se kako zadržati postojeći broj zaposlenih i imaju vrlo malo prostora za financiranje sporta. S druge strane, državne tvrtke imaju sredstava, ali one, prije svega, ovise o sjedištu u kojem se nalaze, blagoslovu politike, pa tko je im bliže(i), može se nečemu ponadati. No, to nisu dugoročno rješenja za sport za koji često kažemo kako je značajan promotor države, pozitivnih vrijednosti i mjesta gdje mladi ljudi traže utočište ili bijeg od svakidašnjih društvenih problema.

Sportske krize

I dok nogomet kako-tako egzistira, ostali sportovi u teškim su krizama, pa nije ništa čudno kada se čuje kako pojedini klubovi neće sudjelovati u najjačim državnim natjecanjima iako su ih prethodno izborili.

I dok je to tako još uvijek ćemo slaviti “odlično” 35. mjesto na nekom natjecanju, plasman u drugi krug, osminu finala ili pak pobjedu u prvom susretu kvalifikacija za velika natjecanja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije