Agencija za antidoping kontrolu BiH

Bh. džudaš pozitivan na doping testu: Šest mjeseci zabrane natjecanja

04.05.2020.
u 14:23

Džudaš Harun Sadiković iz Bihaća kažnjen je sa 6 mjeseci zabrane natjecanja zbog doping pozitivnog testa na zabranjenu tvar hidroclorotiazid.

Osim zabrane natjecanja, Sadikoviću su poništeni svi rezultati postignuti od dana prikupljanja pozitivnog uzorka 16. veljače 2020. pa do dana stupanja odluke o zabrani natjecanja 23. travnja 2020, stoji u odluci Judo saveza Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Agencije za antidoping kontrolu BiH. 

U prikupljenom uzorku za doiping kontrolu otkrivena je tvar hydrochlorothiazide (hidroklortijazid) koja je u Listi zabranjenih sredstava za 2020. godinu svrstana u grupu „S5. Diuretici i maskirni agensi“. Riječ je o tvari koja se koristi za snižavanje krvnog tlaka i izbacivanje viška tekućine iz vode, a također se primjenjuje za smanjenje rizika stvaranja kamenca u bubregu kod osoba s visokim postotkom kalcija u urinu.

Uzimanjem ove tvari Sadiković je počinio kršenje članka Svjetskog antidoping kodeksa „2.1 Prisustvo zabranjene tvari ili njezinih metabolita ili markera u uzorku sportaša“.

Sadiković je pobjednik Europskog kupa za seniore 2015. u Sarajevu i Celju, a osvojio je i brončanu medalju na Europskom kupu u Rimu 2019. godine.

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije