MODRI U LP

Katalinić: Rebić je kod mene debitirao golom protiv Dinama, treba nazad u reprezentaciju

25.10.2022.
u 08:00

Splitski trener vjeruje da će talijanski stil igre Dinamu odgovarati više nego što je to bio slučaj s Austrijancima

Jučer smo okrenuli broj još jednog splitskog nogometnog autoriteta. S druge strane bio je Ivan Katalinić. Zanimalo nas je kako gleda na današnju Dinamovu utakmicu s Milanom u Ligi prvaka.

- Važna je to utakmica za obje momčadi. Dinamo je i dosad znao iznenaditi velike momčadi, zašto ne bi i sada. Međutim, u posljednje dvije utakmice, protiv Varaždina i Hajduka, Dinamo nije igrao onako kako smo ga navikli gledati. Misle li plavi nešto napraviti, moraju znatno poboljšati svoju izvedbu. 

A kako vam, generalno, izgleda Dinamo ove sezone? 

- Najbolje je igrao protiv Chelseaja. Čvrsto i čekao je priliku. Protiv Salzburga, plavi kao da su upali u zamku tvrdnje da Austrijanci puno više trče i da je veliki problem u tome. Ali Dinamo je kvalitetnija momčad, no to nije dovoljno za pobjedu - kaže Katalinić.

U Dinamovu stožeru očekuju da će im protiv Milana biti lakše igrati nego protiv Salzburga baš zbog toga što od Talijana ne očekuju toliko puno trke i pritiska kao protiv Austrijanaca. 

- Vjerujem da će biti tako. Talijani nisu kao, primjerice, Englezi koji igraju brzo. Oni igraju sporije i mislim da će to Dinamu odgovarati. Plavi su napravili puno ove sezone, a ulazak u sljedeći krug natjecanja bio bi velika premija za sve što su dosad postigli. 

Kada gledate posljednju sezonu ili dvije, što je forte Dinamove momčadi? 

- Ostala je okosnica momčadi, u koju ubace jednog ili dvojicu mladih igrača. To je najvažnije, nisu promijenili previše igrača. Trener koji dođe ne mora puno mijenjati, osim što mora dati prostora mladim igračima koje treba i razvijati. Igraju svake godine u europskim natjecanjima, stekli su veliko iskustvo. Pa pogledajte koliko je Arijan Ademi odigrao europskih utakmica. U nekim su stvarima sigurni, kao u Hrvatskoj ligi, samo je pitanje jesu li svi taj dan raspoloženi. Za HNL je dovoljna inspiracija pojedinca... 

A u Europi se mora puno toga posložiti? 

- Puno više. Iako je europski nogomet malo pao. Pala je kvaliteta, ovo je doba jednoličnih igrača. Nema onih u koje ćete uprijeti prstom. U Milanu se pojavio taj Portugalac Rafael Leão koji je prošle sezone odigrao 15 utakmica fenomenalno i najzaslužniji je što je Milan osvojio naslov prvaka. Svi ostali su mladi igrači. Vratara su prodali za puste pare, a Mike Maignan pokazao se boljim od onog Talijana...Gianluigija Donnarumme. To su ciljane stvari, a tako radi i Dinamo. Procjenjuje se tko je perspektiva kao Gvardiol, Olmo, Šutalo, Baturina...

Katalinić je svojedobno Anti Rebiću dao prvu šansu u seniorskom nogometu. Bilo je tu u Splitu u sezoni 2010.-2011. 

- Sjećam se da sam ga u igru ubacio u drugom poluvremenu utakmice s Dinamom. Zamolio me to tadašnji predsjednik Žužul jer je Rebić bio proglašen najboljim juniorskim igračem. Na toj utakmici zabio je gol, bilo je na kraju 1:1. 

Je li njegova karijera išla logičnim putem? 

- Dobro je odabrao. U Njemačkoj je bilo jako teško igrati jedan na jednoga. Igrač je Milana već nekoliko godina, to je velika stvar - kaže Katalinić. 

Lani je igrao u 24 utakmice, u tri po 90 minuta, postigao je dva pogotka uz dvije asistencije. Ove sezone, Rebić je u Milanu nastupio u šest utakmica, zabio je tri gola i dvaput asistirao. 

- Da, ali je prije toga igrao dobro. Postigao je osam-devet pogodaka. No, dosta je lani bio ozlijeđen, kao i ove godine. Ulazio je u momčad koliko je mogao, poslije ozljeda. Prvenstva osvaja dvadeset igrača, a ne jedanaest. Tako da je Ante pridonio osvajanju naslova. 

Izgubio je mjesto u reprezentaciji. 

- Nije izgubio mjesto, nego su se događale neke stvari između njega i izbornika i zato ga on ne poziva u reprezentaciju. Ako je bilo prijestupa, neka ga kazne, ali mislim da bi ga trebalo opet pozvati u reprezentaciju - zaključio je Katalinić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije