SRETNO, HRVATSKA

Kako se samo bori u 35., Čilić je hrvatski teniski Modrić!

Marin Čilić
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/3
25.11.2022.
u 07:28

Hrvatski tenisači danas od 16 sati protiv Australaca igraju za finale Davisova kupa. Podsjetimo, Hrvatska je 2005. i 2018. osvajala to natjecanje, a 2016. i 2021. bila je u finalu.

Pomalo u sjeni Svjetskog nogometnog prvenstva, Hrvati su na jednom drugom svjetskom natjecanju, onom teniskih reprezentacija u Davisovu kupu, ušli u polufinale, nakon što su, kvalitetom i požrtvovnošću, postigli veliku 2:0 pobjedu protiv Španjolaca, i to na njihovu terenu, u Malagi, pred 9000 njihovih navijača.

Vide ih kao favorite 

Velik je to uspjeh za hrvatske tenisače, ali onaj tko je vidio kako se Borna Ćorić i Marin Čilić bore za nacionalnu vrstu (Nikola Mektić i Mate Pavić zasad nisu morali na teren) i kako Čilić u 35. godini nakon tri sata velike borbe preokreće 1:4 u tie-breaku odlučujućeg seta s Carrenom Bustom (on je naš teniski Luka Modrić), zna da hrvatske ambicije time ne prestaju, da žele više i da će se u današnjem susretu s Australcima (početak u 16 sati uz prijenos na SportKlubu) boriti za ulazak u finale, peti u povijesti hrvatske reprezentacije.

Podsjetimo, Hrvatska je 2005. i 2018. osvajala to natjecanje, a 2016. (poraz od Argentine u Zagrebu u starom sustavu natjecanja) i 2021. (poraz od moćne Rusije, koja je imala dvojicu igrača iz Top 10) bila je u finalu. Taj podatak dovoljno govori o kvaliteti hrvatskog muškog tenisa, ali i o predanosti najboljih igrača nacionalnoj reprezentaciji.

– Oba meča bila su izjednačena, posebno drugi. No vidjelo se da smo dali sve od sebe i da su se oni morali dobro namučiti da bi nas pobijedili. Zbog toga se ponosim svojim igračima – jedino je što je nakon okršaja s Hrvatima mogao reći španjolski izbornik Sergi Bruguera.

A koliko se tek mogu ponositi dvojcem. Borna Ćorić svladao je Roberta Bautistu Aguta sa 6:4, 7:6 (4), a Marin Čilić je sa 5:7, 6:3, 7:6 (5) pobijedio Pabla Carrena Bustu.

– Odigrao sam dobar meč, ali je Čilić bio bolji – izjavio je Carreno Busta na konferenciji za medije. Španjolske novine AS istaknule su u naslovu: "Okrutan kraj za Španjolsku u Davisovu kupu". A Bruguera je na upit koga vidi kao favorita odgovorio:

– Rekao bih da su favoriti za naslov Hrvatska i Kanada. No, posvetimo se mi našem taboru. Nakon što je Hrvatskoj donio pobjedu koja nas je odvela u polufinale i nakon što je naša vrsta u četvrtom pokušaju došla do prve pobjede nad Španjolskom u Davisovu kupu, Marin Čilić izjavio je:

– Sjajan meč, sjajan završetak. Gubio sam 1:4 u tie-breaku, potegao sam jednu bekhend paralelu savršeno, nakon toga sjajan servis, još dva-tri vrhunska poena i to je nekako sažetak ovog meča, kao i sažetak velikog broja mečeva u mojoj karijeri. Puno breakova u trećem setu, uvijek neke drame, trileri. Presretan sam što sam donio još jedan sjajan i golem bod za Hrvatsku.

Bila je to Čilićeva peta pobjeda u šest dvoboja protiv Pabla Carrena Buste, 13. tenisača svijeta, koji je imao status prvog španjolskog igrača, nakon što je Carlos Alcaraz odustao zbog ozljede, a Rafael Nadal kako bi se pripremio za sljedeću sezonu (očito se oprostio od reprezentacije). Čilić je dvoboj završio s čak 15 dvostrukih pogrešaka (neuobičajeno za njega) i unatoč lošem postotku prvog servisa, došao do pobjede.

– Nije bilo jednostavno. Cijeli prvi set tražio sam svoj ritam. Stanka od završetka sezone do ovog meča zasigurno je uvjetovala da nisam bio savršen na svim udarcima, ali, sve u svemu, bio sam miran u glavi, naša publika davala mi je podršku i potegnuo sam prave stvari u pravo vrijeme, lopte su sjele na pravo mjesto – napomenuo je Marin, dodavši:

– Bilo je problema u igri, ali to pokazuje koliko sam sjajno igrao u izmjenama, koliko sam sjajno reternirao, stvarao si puno šansi i to je uistinu sjajna vijest da sam odigrao gotovo pa savršen meč – zadovoljno je ustvrdio Čilić, koji drži većinu rekorda kad su u pitanju nastupi za hrvatsku reprezentaciju u Davisovu kupu: ovo mu je 33. susret koji igra, ima najviše pobjeda (44-21) i najviše pojedinačnih pobjeda (34-15). 

Lani Hrvati bili bolji

Hrvatska će se tako u petak protiv Australije boriti za svoj drugi finale u novom formatu. – Malo odmora i spremit ćemo se za Australiju. Nadam se da ćemo biti jednako uspješni kao i prošle godine – zaključio je Čilić.

U lanjskoj završnici Davisova kupa s Australcima smo se sučelili u skupini i pobijedili ih s 3:0. Čilić je nadjačao De Minaura sa 6:1, 5:7, 6:4, a Borna Gojo svladao je Alexeja Popyrina sa 7:6 (5), 7:5. Mektić i Pavić u parovima su bili bolji od De Minaura i Peersa sa 6:3, 6:1. Nemamo ništa protiv da se danas dogodi – repriza! 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?