Apsurdni kriteriji:

Kako je Novak Đoković nehotično zeznuo Hrvatsku

đoković
31.12.2021.
u 08:30

Iako je naš najbolje plasirani tenisač Marin Čilić tek na 30. mjestu ATP liste, Hrvatska je mogla nastupiti na ATP kupu u Sydneyu (od 1. do 9. siječnja) da na tom natjecanju vrijede normalna sportska, a ne pomalo apsurdna pravila. Kriterij za to natjecanje 16 reprezentacija je plasman (samo) najboljeg tenisača. Zbog toga su ondje našli mjesto Norveška (Ruud je osmi), Čile (Garin 17.), Austrija (Thiem 15.), pa i Gruzija (Basilašvili 22.), a nije Hrvatska koja je ovogodišnji finalist Davisova kupa i najbolja je reprezentacija na ITF-ovoj tablici.

U prijašnjoj seriji ATP kupa, koji se uglavnom igrao u njemačkom Düsseldorfu (jedne ga je godine osvojila i Hrvatska), kriteriji su bili pravedniji jer se gledao kombinirani renking dvojice najboljih tenisača, međutim organizatori novog ATP kupa željeli su prije svega okupiti najbolje igrače svijeta i to im se sada obilo o glavu. Imat će u ždrijebu i reprezentacije koje su ostale bez svojeg najboljeg igrača i kao takve nisu posebno atraktivne.

Nastup na ATP kupu najprije je otkazao Austrijanac Dominic Thiem (prehladio se na ekshibiciji u Abu Dhabiju), a potom i Novak Đoković iz (ne)poznatih razloga. Ali su reprezentacije Austrije i Srbije ostale u ždrijebu bez obzira na to što će Dušan Lajović i Dennis Novak teško odglumiti Đokovića i Thiema. I tu se vidi koliko su apsurdni kriteriji natjecanja...

Jer da su Đoković i Thiem na vrijeme otkazali, njihove bi reprezentacije ostale doma, a prilika bi se pružila sljedećima na listi, a to su u ovom slučaju Bugarska (Grigor Dimitrov je 28.) i Hrvatska (Čilić 30.). Tako su Đoković i Thiem na neki način zeznuli Bugarsku i Hrvatsku, ali što ćete, pravila su takva.

Teško ćemo od najboljih igrača i u budućnosti očekivati da će na vrijeme otkazivati – čak i ako budu unaprijed znali da neće nastupiti -– jer ipak je riječ o velikom nagradnom fondu (10 milijuna USD) i prilici da mnogi njihovi (su)igrači zarade novac koji u životu nisu ni vidjeli.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije