ČILIĆ HRABRO PAO

Jednog dana ću i ja držati ovaj trofej koji sada ima Roger

29.01.2018.
u 17:20

Marin nema puno toga prebaciti sebi, iza njega je velik turnir na kojem je došao i do trećeg Grand Slam finala u karijeri. A s time se od aktivnih igrača mogu pohvaliti još samo Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković, Andy Murray i Stan Wawrinka.

Ni u njihovom drugom Grand Slam finalu u posljednjih šest mjeseci Marin Čilić nije uspio srušiti velikog Rogera Federera. Nakon Wimbledona naš najbolji tenisač poražen je i u završnom susretu Australian Opena, ali ovaj put nakon velike borbe i u pet setova sa 2:6, 7:6 (5), 3:6, 6:3, 1:6.

Marin je dao sve od sebe, igrao je agresivno i puno riskirao (možda čak i previše), nije se predavao ni kad je Švicarac imao 2:1 u setovima i break prednosti, vratio se... Federer do finala nije izgubio ni set, a sad mu je Međugorac oduzeo dva.

Igralo se u dvorani

Sve bi se možda povoljnije rasplelo za Marina da je iskoristio dvije prilike za obrat početkom petog seta, ali nije, a Federer nešto kasnije jest svoje (uz pomoć dviju “duplih” našeg tenisača) i to je presudilo. Vjerojatno je Federeru pomoglo i zatvaranje krova (zbog ekstremne vrućine, 38 stupnjeva), pa se praktično igralo u dvorani, a zna se kako Švicarac obožava igrati u dvorani...

– Zar je ovo dvoranski turnir? Švicarac mora da je trljao ruke kad je vidio da se krov zatvara – komentirao je legendarni australski tenisač Patrick Cash, a Britanac Greg Rusedski je na Twitteru pridodao:

– I u prvom tjednu turnira igralo se po visokim temperaturama, u ženskom finalu također (Simona Halep je nakon meča provela noć u bolnici zbog dehidracije, op. a.), ali krov se nije zatvarao. Nije trebao biti zatvoren ni u muškom finalu, ovo nije dvoranski turnir.

Ali to je opet pravo domaćina. Činjenica je da Švicarac ima karizmu, autoritet je i za suce, i za organizatore, pa i za suparnike. U završnici meča imao je naglašenu podršku publike kao da je igrao u svojem “dvorištu”... No i odigrao je fantastično, opet je letio po terenu, dobro predviđao, a odlično je i servirao (24 asa, Čilić 16). Marin je na njegovu prvom servisu osvojio samo 17 poena (84-67), a ukupni omjer poena bio je 152:128 u Rogerovu korist. A najvažnije je da je Švicarac bolje odigrao najvažnije poene: iskoristio je šest od 13 prilika (46 posto) za obrat, a Čilić samo dvije od devet (22 posto).

– Čestitke Rogeru, ali i Ivanu Ljubičiću. Iza mene su dva predivna tjedna u Melbourneu, šteta što ih nisam završio na najbolji način. Imao sam priliku početkom petog seta, ali nisam je iskoristio. No Roger je odigrao briljantno – rekao je Čilić dodavši:

– Vjerujem da ću ovdje dolaziti još puno puta i da ću jednog dana i ja držati ovaj trofej koji sada ima Roger. Ova je godina za mene dobro počela. Moglo bi u njoj biti još finala, a nadam se da ću uskoro ponovno podići pehar na nekom od Grand Slam turnira. Vjerujem da su najbolje godine ispred mene – kazao je Marin zahvalivši posebno svojem stožeru koji su u Melbourneu činili: Ivan Cinkuš (trener), Slaven Hrvoj (kondicijski trener) i Josip Soko (fizioterapeut).

Čilić je u govoru nakon meča gospodski čestitao Federeru na pobjedi i nijednom riječju nije spominjao odluku koja je išla u korist njegovu rivalu. No pri predstavljanju najvažnijih osoba turnira zapljeskao je svima osim jednom – Craigu Tileyu, predsjedniku Australskog teniskog saveza i direktoru Australian Opena, koji je donio odluku da se krov zatvori, očito kako bi njegov ljubimac Roger Federer lakše igrao.

Ispred samo Rafa i Roger

Federer je tako osvojio šesti Australian Open, po čemu se izjednačio sa Srbinom Novakom Đokovićem i legendarnim Australcem Royom Emersonom. Njemu je to ukupno jubilarni 20. Grand Slam trofej u karijeri (u 30. finalu) i po tome će ga jako teško itko dostići (Nadal je drugi sa 16 naslova). Posebno stoga što čarobnjak iz Basela očito još nije rekao posljednju riječ, dokazao je da i u 37 godini može osvajati i najveće turnire.

Federer s 36 godina i 173 dana ipak nije najstariji pobjednik Australian Opena, ali jest u posljednjih 46 godina, stariji od njega bio je Australac Ken Rosewall, koji je 1972. godine imao 37 godina i 62 dana.

Jučerašnji finale bio je 145. u Federerovoj karijeri, a u Melbourneu je stigao do svojeg 96. naslova, dok je Marin Čilić ostao na 17 pobjedničkih trofeja iz 31 nastupa u finalima ATP i Grand Slam turnira.

Ako nam to može poslužiti kao utjeha, iza Federerovih posljednjih uspjeha, kako je to i Čilić spomenuo, stoji opet jedan Hrvat – Ivan Ljubičić.

– Ljubo je Federeru donio puno samopouzdanja. Roger je s njim prijatelj, cijeni ga. Ljubo mi je rekao da uživa raditi s Federerom – kaže Nikola Pilić.

Marin nema puno toga prebaciti sebi, iza njega je velik turnir na kojem je došao i do trećeg Grand Slam finala u karijeri. A s time se od aktivnih igrača mogu pohvaliti još samo Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković, Andy Murray i Stan Wawrinka. S 1200 bodova iz Melbournea učvrstit će se na trećemu mjestu ATP ljestvice (s ukupno 4960 bodova), a ispred njega bit će samo Rafael Nadal (9760) i Roger Federer (8805). 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?