MUDRA ODLUKA

Jasmin Repeša novi sportski direktor Hrvatskog košarkaškog saveza

Jasmin Repeša
14.07.2023.
u 20:26

Repeša je hrvatski izbornik bio u tri navrata i trener je s najviše nastupa na najvećim natjecanjima. Za sobom na klupi Hrvatske ima tri Eurobasketa (2007., 2009. i 2013.) te po jedno Svjetsko prvenstvo (2014.) i Olimpijske igre (2008.)

Nakon što je, zbog razilaženja s vodstvom Saveza oko izbora izbornika, s tog mjesta dobrovoljno odstupio Aleksandar Petrović, za novog sportskog direktora Hrvatskog košarkaškog saveza imenovan je Jasmin Repeša.

Otkako je HKS ostao bez osobe koja će voditi brigu o sportskoj politici u krovnoj nacionalnoj kući razmišljali su što dalje. Da li upražnjeno mjesto sportskog direktora popuniti s novom osobom ili nanovo formirati Stručni savjet.

Na koncu je pronađeno međurješenje pa će na čelu Stručnog savjeta biti profesionalni sportski direktor a to će biti trenerski prekaljeni Jasmin Repeša. Ovaj 62-godišnji stručnjak prošlu je sezonu proveo na klupi talijanskog prvoligaša Pesara a u svojoj bogatoj karijeri, osim najjačih hrvatskih klubova (Cibona, Split, Cedevita) vodio je još i turski Tofaš, španjolsku Unicaju te niz talijanskih klubova (Fortitudo, Roma, Benetton, Milano, Pesaro).

Osim toga, Jasko je trener s najviše izborničkih nastupa na velikim natjecanjima. Još davne 1995., kada je osvojena posljednja medalja, na Eurobasketu u Grčkoj bio je pomoćnik Aci Petroviću a samostalno je Hrvatsku vodio na tri Eurobasketa (2007., 2009. i 2013.) te na po jednom Svjetskom prvenstvu (2014.) i Olimpijskim igrama (2008.). I kao takav čini se jako dobrim izborom za ovaj posao.

Dakle, riječ je o ogromnom iskustvu i velikom znanju i ovo je zasigurno dobar potez predsjednika Nikole Rukavine i glavnog tajnika HKS-a Joke Vrankovića. Na Jasku je sada da skenira situaciju i da, isprva, bude oslonac izborniku Josipu Sesaru.

A mentorski oslonac je nešto što bi dobro došlo i nekim od prethodnih mlađih izbornika (Skelin, Mulaomerović) ali oni uz sebe nisu imali niti jednu "sijedu glavu".Formalizacija ove odluke očekuje se u srijedu na dan prve pretkvalifikacijske utakmice s Irskom kada će se, u Opatiji, održati i sjednica Upravnog odbora Hrvatskog košarkaškog saveza.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije